Oamenii, porumbeii si maimutele – Ad Schaerlaeckens (prima parte)

Nu am fost niciodata omul concediilor dar cateodata asa as vrea sa merg undeva pentru cateva zile.

Pe cand eram tanar mergeam in concediu si pentru motivul ca nu vroiam ca fiul meu sa spuna ca “mama si tata nu pot merge in concediu din cauza ca tata are porumbei”.

Acum mergem in concediu ca sa scapam de toate. De rutina, stiri, computer, ziare, circulare, de faxuri si chiar si de porumbei si credeti-ma si unii columbofili.

Am curajul sa fiu plecat pentru o saptamana fara ca cineva sa aibe grija de porumbeii mei. Umplu hranitorul automat pana la varf si pun apa in adapatorul de 5 litri. Credeti-ma, porumbeii nici nu vor observa ca sunt plecat. Dar ce facem cu curatenia? Niciodata nu am fost obsedat de curatenie. Columbofilii care cred ca nu pot fi plecati pentru cateva zile ar face bine sa inceteze sa practice sportul columbofil. Pentru ca nu este corect fata de familie si de tine insuti.

Curatenia

Am invatat mai demult ca nu e bine sa faci curatenie prea mult. Am invatat asta dupa cateva vizite la Gust Cristiaens si dupa cursa memorabilia de la Sint Vincent din 1993. Din cauza vremii nefavorabile, porumbeii au stat in masina de concurs o saptmana intreaga. Pasarile campioane impreuna cu cele mai slabe, cele sanatoase cu cele mai putin sanatoase, toate pasarile au consumat aceeasi apa si s-au hranit cu acceasi mancare, toate cele 50 de pasari din boxa. Dupa am vazut toata mizeria din aceste boxe si m-am gandit la toata mizeria din crescatoria lui van Zelderen si Brugemann, care concurau si aveau rezultate de top.

Aceea a fost ziua in care am decis sa opresc curatenia excesiva. Singurul lucru care conteaza este ca adapostul sa fie uscat (ca un os) sis a ai un adapost ventilat. Poti sa ceri ajutorul atunci cand esti plecat. Acel ajutor poate veni din partea unui vecin care nu a avut niciodata de-a face cu porumbeii sau soacra daca resusesti sa vorbesti totusi cu ea.

Singurul lucru pe care trebuie sa-l faca este sa se asigure ca au apa si mancare.

Eu le spun doar atat: Sunt porumbeii mai flamanzi cand le-ai dat mai multa mancare ieri, a mai ramas mancare in hranitor le atunci nu le mai da nimic. E foarte simplu.


Foarte folositor asa numitul “hranitor automat”

 

Aceeasi

Cand pleci in Germania tinzi sa spui mai mult la adio celor dragi. Din cauza ca in Germania esti deposit de BMW-uri si de Mercedes-uri care sunt conduse cu viteze foarte mari. Majoritatea germanilor transforma fiecare condus intr-o competitive, iar ei nu vor sa piarda. Nici pe autostrada nici pe terenul de fotbal. Acesta este motivul pentru care autostrazile germane sunt circuite de viteza. Acesti oameni conduc ca niste nebuni. Iti fac semn cu farurile, te claxoneaza si cu degetul aratand spre capul lor le indica celorlalti soferi, care conduc normal, ca sunt nebuni.

Sa conduci in Roma este o alta experienta din nou. In acel oras haousul este la conducere.

Traficul este o jungle, un sofer care asteapta la semafor este oprit de politie. Majoritatea oamenilor din strazi sunt japonezi sau chinezi, toti inarmati cu camere de filmat. Cand pe cineva fara vreo camera  de filmat, poti paria ca i s-a furat. De ce germanii se comporta ca si germani? Italienii ca si italieni? Chinezii ca si chinezi?

Pentru ca toti sunt oameni. Pe cand eram tineri ne intorceam in jur de 11 seara dupa o noapte in oras. Toti o facem la fel.

Astazi tineri de-abia ies in oras la ora 11 seara. Toti o fac.

Pentru ca noi oamenii suntem facuti sa imitam, tindem sa mergem la gramada, la fel sunt si porumbeii.

Porumbeii sunt la fel

Porumbei tind deasemeni sa se copieze unul pe altul si vor sa stea impreuna. Cand vedem un bar cu mese libere si un altul plinde oameni, vom alege sa mergem la barul unde sunt deja oameni. Nu ne place sa stam singuri, la fel si porumbeilor nu le place sa zboare singuri. La antrenamentul in jurul casei, porumbei vor zbura cand in stanga , cand in dreapta. Niciun porumbel nu va zbura in alta directive. Un alt exemplu al instinctului de turma se poate observa cand fac baie. Sunt zile in care toti porumbeii doresc sa faca baie ( depinde de cel putin un factor, iar acel factor este in mod special vremea).

Porumbeii care nu au loc in cada de baie vor face aceleasi miscari langa cada ca si porumbeii care fac baie.

Si se intind pe podea cu aripile deschise. Inca imi aduc aminte de o cursa de la Gueret. Ca sa am o sansa sa castig, porumbeii trebuiau sa soseasca cel putin la 5:40, dar la 5:37 au cazut deodata 3 porumbei pe trapa. Trei porumbei in acelas timp cand eu am angajat opt la concurs? Cum a fost posibil dupa ce au zburat mai mult de 600 de km?

In final nu a fost asa, de fapt erau alti doi porumbei care au zburat impreuna cu porumbelul meu, dar care si-au luat zborul imediat. Ce porumbei erau acestia? Nu vom sti niciodata.

Alte exemple

In special in Olanda, in timpul pre-sezonului cu puii se poate observa ca din grupul de porumbei care zboara deasupra, unul dintre porumbei vrea sa coboare. Este in mod cert unul dintre porumbeii tai, dar datorita instinctului de turma acesta continua sa zboare. Mai tarziu acel porumbel se intoarce, din directia gresita si bineteles prea tarziu. Sau poate nu l-ai mai vazut vreodata pentru ca a urmat acele pasari pana in crescatoria lor. IN acest fel poti pierde multi pui in timpul antrenamentelor din jurul casei. Cateodata poti ademeni astfel de pasari lasand afara pasarile batrane. Puii pot sta undeva prin vecini iar acestia vor putea sa-I urmeze pe cei batrani inapoi in crescatorie.

Ca si copil, unul din hobby-urile mele era sap rind porumbei. In special pe cei belgieni, pentru ca se spunea ca sunt mai buni. Lasand porumbeii mei afara ma ajuta sa-i prind.

Problema

Este in natura porumbeilor sa doreasca sa stea impreuna, sa stea impreuna si sa se imite unul pe altul. La fel si se intampla si cu oamenii si maimutele. Exista in genele noastre. Porumbeii se invata unul pe altul sa zboare impreuna, sa bea apa si sa “le fie teama” Aici se gaseste problema noastra, a columbofilor. Noi organizam concursuri, toti porumbeii sunt lansati in acelas moment, iar noi avem pretentia ca ei sa se rupa de grup si sa zboare de unul songur. Ruperea de grup si zborul de unul singur trebuie sa se intample cat mai repede posibil dupa lansare.

Acestia sunt porumbeii de calitate, poate cea mai importanta calitate, pe care n-o putem vedea uitandu-ne la aripa, la spate si la ochi. Intrebarea se pune: putem face ceva. Putem sa ne rupem de turma. Eu cred ca putem, in urmatorul articol va voi spune.

Va continua…

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere: Andrei Bondar

© Ad Schaerlaeckens

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

2 thoughts on “Oamenii, porumbeii si maimutele – Ad Schaerlaeckens (prima parte)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.