Octombrie si Noiembrie – Un articol de Ad Schaerlaekens

Octombrie si Noiembrie. In aceasta perioada porumbeii naparlesc foarte puternic. Multi crescatori, printre care si mari campioni, isi tin porumbeii inchisi toata iarna. Din septembrie pana in martie. Altii, printre care sunt si mari campioni, isi lasa afara porumbeii de fiecare data cand pot si au ocazia, chiar si cand sunt temperaturi sub zero grade. Nu prea este o diferenta, dupa cum se paote vedea. Eu imi las porumbeii afara o data pe saptamana sau mai des. Daca nu ar fi pe afara pasari de prada i-as lasa si eu mai mult si mai des afara. Sa tin porumbeii inchisi jumatate de an nu este alegerea mea, dar trebuie sa recunosc; pentru multi functioneaza.

DESINFECTAREA

Sunt unii crescatori care au crescatoriile goale. Acestia isi tin porumbeii in voliere deschise tota iarna. Intre timp acestia dezinfecteaza crescatoriile. Acest lucru este o pierdere pentru porumbei care sunt intr-o stare de sanatate perfecta. Este o pierdere si in cazul in care porumbeii sufera de anumite boli.

Unii fac referire la adaposturile de porci, vaci, pui, etc., care sunt de asemenea dezinfectate. Dar acolo este o cu totul alta poveste. Spre deosebire de porumbei, acele animale sunt scoase afara si nu semai intorc niciodata acolo.

Sa zicem ca porumbeii sunt infectati cu viermi, salmoneloza s au orice altceva. Dezinfectezi cu mare grija crescatoria dar daca pui din nou porumbeii in crescatorie acesti vor contamina din nou crescatoria cu oua de viermi, sau bacterii sau orice altceva. Si mai tarziu crescatoria va infecta porumbeii. Un fel de ciclu.

DIFERIT

Atunci cand stii ca porumbeii tai sunt infectati cu o anumita boala este nevoie sa iei masurile adecvate. Curatarea crescatoriei nu este indeajuns. Sa utu crezi ca poti sa indepartezi ouale de viermi sau bacteriile cu ajutorul unui spaclu (razuitor)? Atunci cand sunt probleme de sanatate ar trebui sa iti tratezi porumbeii si sa dezinfectezi crescatoria in acelas timp, sau in timul tratamentului.

Urmatorii pasi ar trebui urmati:

IN primul rand curata foarte bine crescatoria, apoi foloseste un aspirator cu vacuum, deoarece nu putem ajunge peste tot ar trebui folosit un pulverizator dupa. Oamenii de stiinta suntin ca Dettol si in special Virkon S sunt dezinfectanti superiori pentru crescatoriile de porumbei. Dettol este mai cunoscut in Belgia, air Virkon S este cunoscut mai bine in Olanda. Iar pasul final este sa folosesti un arzator.

Toate acestea sunt o pierdere de vreme daca introduce  porumbeii infectati in crescatorie dupa. Asa cum am spus, trebuie luate masuri corecte in acelas timp.  Iar despre medicamente, cateodata poti citi ca porumbeii isi construiesc o rezistenta. Acest lucru este o prostie. Bacteriile (!) pot deveni rezistente.

PIERDERILE

Tema “pierderilor la pui” a fost in top ani la rand. Oamenii isi dadeau cu parerea. Lipsa calitatii este in mod cert motivul. Chiar si cei mai mari campioni aveau parte de pierderi gigantice. John van Wanrooy este unul din crescatorii din Olanda. IN anul 2016 acesta a inceput cu 300 de pui. Dupa terminarea sezonului a ramas cu 35 de pui. Adri de Dooy este un al crescator cu porumbei buni. La o etapa a pierdut mai multi puii. Acestia au fost gasiti si i-a recuperate si mai tarziu aceeasi porumbei au reusit sa castige. Daca de la aceeasi etapa, un crescator pierde multi pui in timp ce altii au porumbeii acasa, explicatia este simpla: o sanatate precara. Dar atat in Olanda cat si in Belgia, pierderile sunt atat de mari incat trebuie sa fie vorba de mai mult de atat.

ANTRENAMENTELE

Din cauza pierderilor multi si-au schimbat metodele de antrenament. Campionul v d Bulck incepe antrenamentele cand puii au 10 saptamani. Acesta pierde cativa pui. Mai sunt altii care asteapta cat de mult posibil pana sa-i antreneze, iar si acestia nu au pierderi mari. Alti i-au imitate pe acestia, dar au continuat sa piarda pui.

De Bruijn este unul care nu prea pierde multi pui. Ceea ce face acesta este isi antreneze puii de 200 de ori sau mai bine de la 10 kilometri doar. Este bine pentru increderea porumbeilor, intodeauna sa ajunga acasa usor, sustine acesta. “Acestia nu vor ceda usor in cazul in care intampina probleme in a gasii drumul spre casa mai tarziu”.

AR PUTEA FI

Toate fiintele vor sa supravietuiasca si sa aibe obiceiuri. Prin urmare, un porumbel care s-a pierdut si intra in crescatoria altui crescator va continua sa o faca din nou. Un astfel de porumbel era extenuate, flamand, s-a dat batut, si a intrat in crescatoria care nu era a lui, si in care gaseste mancare si apa. Astfel a fost rasplatit pentru un comportament gresit. Iar porumbeii au o memorie buna. Atunci cand va fi la nevoie, va fi mai usor sa faca acelas lucru; sa intre intr-o alta crescatorie.

Metoda lui de Bruijn pare sa aibe sens. De fiecare data porumbeii se intorc acasa in siguranta, acest lucru va fi simtit ca si un fel de victorie si le va creste increderea in ei.

IN GRUPURI MICI

Atunci cand faci antrenamente nu este bine sa dai drumul la tot sotulul. Atunci cand vor zbura mai multi va fi mai usor sa se loveasca de fire, mai mult daca ii eliberezi in grupuri mici va ajuta putin la trecerea peste instinctul de a sta impreuna, in stol. Porumbeii sunt “animale de turma”, avand instintul natural de a sta impreuna. Din aces motiv, eu las porumbeii maturi cand am pui mici care s-au pierdut de acasa.  Se intampla ca acestia sa fie luati de stol de pe cladirile din veceni. Porumbeii atrag alti porumbei. Din acest motiv porumbeii pe post de momeala pe sputnik sunt atat de buni cand sosesc porumbeii de la etape.

CUPOANELE

Iarna este perioada cupoanelor pentru porumbei tineri (pui). Am indrumat mai multi straini spre unele site-uri care au cupoane. Au aflat ca e mai ieftin sa ajungi la un campion si sa cumperi porumbei de la el.

Credeti-ma, sunt multi campioni care cer 500 de euro sau mai mult pe un pui, in timp ce nimeni nu da nici macar 200 de euro pentru un cupon.

PERIOADA NAPARLIRII

Cum pot ajuta porumbeii care naparlesc, multi crescatori pun aceasta intrebare. Acestia sunt bulversati de tote reclamele pecare le c itesc. Ei bine, uitati acele reclame. Porumbeii sanatosi nu au nevoie de ajutor. Naparlirea este un process natural care incepe sa aibe loc atunci cand zilele devin mai scurte.

Dar despre asa numitele amesturi special de naparlire? Acestea nu sunt mai mult decat un sligan care ofera crescatoriilor ce isi doresc. Odihna, fara stres si o baie saptamanala este ceea ce au nevoie porumbeii care naparlesc. Nu este gresit ca ocazional sa sarim peste o zi in care sa hranim porumbeii. Se pare ca este mult mai eficient decat orice altceva. Daca totusi vrei sa dai ceva extra (in plus) porumbeilor tai, Sedocholul poate fi o idee buna. Poate fi intr-adevar o idee foarte buna.

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere: Andrei Bondar

© Ad Schaerlaeckens

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

One thought on “Octombrie si Noiembrie – Un articol de Ad Schaerlaekens

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.