Otetul de mere si usturoiul – Ad Schaelaeckens

Un columbofil tanar si ambitions din Belgia mi-a trimis un e-mail prin care ma intreba daca isi poate trata porumbeii atat de tricomonoza cat si de coccidioaza in aceeasi zi sau in acelas timp.

Astfel de intrebari sunt departe de a fi proaste.

Spunea cineva odata ca doctorii studiaza pe calculator medicamentele pe care le iau pacientii lor, de vreme ce este cert ca unele medicamente se pot lua impreuna pe cand altele, nu.

La fel se intampla si in cazul porumbeilor sau altor animale.

COMBINATIA

Cand vine vorba de tricomonoza si coccidioza, nu este nicio problema sa combini tratamentul. Poti elimina doua boli deodata si sa castigi timp si munca daca iti tratezi individual porumbeii, trebuie doar sa ii prinzi odata si sa le dai cateo  pastila impotriva cocidiozei si a tricomonozei. Unii campioni fac astfel cand cumpara un porumbel sau cand un porumbel se intoarce tarziu acasa de la o cursa, fie ca intarzie cateva zile sau chiar saptamani.

Cunosc un campion care mai adauga si pastila de viermi intestinali (avicas) cu doua saptamani inainte de sezonul de reproductie. Asa ca administreaza 3 pastile deodata.

Faptul ca este un campion, dovedeste ca stie ce face.

I-am spus tanarului si din nou m-a intrebat ceva ce mi-a aratat ca este ambitios si ca vrea sa invete.

usturoi

OTETUL DE MERE SI USTUROIUL

otet de mereotet de mereAuzise de la un coleg columbofil ca porumbeii nu vor face tricomonoza daca pui otet de mere si usturoi in apa 2 sau 3 zile pe saptamana, iar acum vroia sa stie ce cred eu, care este parerea mea.

Raspunsul este simplu.

Cu ajutorul usturoiului si a otetului de mere nu poti sa iti vindeci porumbeii de tricomonoza.

Astfel, ronidazolul sau metronidazolul (flagnyl) este necesar.

Dar…odata ce porumbeii sunt saotet-mere-beneficii-riscurinatosi, otetul de mere si usturoiul pot sa previna porumbeii sa se imbolnaveasca, datorita faptului ca microbii au parte de un mediu ostil, nu pot supravietii in apa cu acid in ea.

Cunosc mai multi campioni care obisnuiau sa isi trateze porumbeii de tricomonoza in fiecare luna, dar si-au schimbat gandirea aceasta.

Ceea ce fac ei acum este sa isi trateze timp de o saptamana inainte de sezonul de reproductie si doar atat.

In restul anului ei pun otet de mere (cu sau fara usturoi) in apa de trei ori pe saptamana si porumebii lor nu se mai imbolnavesc.

Devreme ce multi veterinari si oameni de stiinta sustin aceste lucruri, este greu de imaginat ca toti acesti oameni gresesc.

Mai mult, partea buna a lucrurilor este ca otetul de mere si usturoiul sunt ieftine.

Printre campionii care au experimentat acelas lucru se afla si Andre Roodhooft.

In urma cu cativa ani, el trata porumebii de la lotul de reproductie odata pe an si in restul anului dadea otet de mere.

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere si adaptare: Andrei Bondar

© columbofil.com

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

5 thoughts on “Otetul de mere si usturoiul – Ad Schaelaeckens

    1. Eu pun intre 5-10 ml la litru. Aici am auzit pareri ca daca apa este dura sa reduci doza, ar fi indicat cam 5 ml la litru. IAr despre usturoi, 1-2 catei de ustoroi (bucati de usturoi) la un litru de apa.

        1. Poti sa pui impreuna otetul c u usturoiul in acelas recipient. Eu am adapator de 5 litri si pun cant am nevoie. Poti folosi un flacaon cu gura mai mare si pui apa doar cat ai nevoie. Eu la 40 de porumbei le dau doar un litru odata dimineta si dupa incao data seara.Depinde ce fel derecipiente ai,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.