Pacalit si totusi nu – Sfaturi columbofile – Un articol de Sava Gruescu

Haideti sa presupunem ca ati obtinut acei porumbei, maturi sau pui, indiferent pe ce cale, cadou, pe bani multi sau putini, porumbei pe care puteti sa ii introduceti in compartimentul de reproducere sau sa zburati acei pui, lucrand mai departe cu ce ati mai ramas. Sa mai presupunem ca acei porumbei sunt proveniti dintr-o familie de buni reproducatori si buni zburatori, care au si o sanatate ireprosabila. Si totusi foarte multi crescatori fara experienta, se plang ca au fost pacaliti, cu toate ca au fost cadou, platiti pe bani multi sau putini!

Dar daca privesti crescatoria, au foarte multe deficiente: umezeala si aerul rece, este la el acasa, porumbei multi intr-un spatiu mic, ne aerisit corespunzator, fara un program de hranire bine pus la punct in functie de situatie (reprodus, pui, concurs, naparlit, iarna …) cu porumbei prea grasi sau prea slabi, folosind medicamente in exces si ne la locul lor, lipsa unui program de zbor si antrenamente zilnice, fara o recuperare in prealabil, lipsa orelor de odihna s.m.d.

Acesti crescatori care sustin ca ei le stiu pe toate, au pierderi mari, nefiind in stare sa ocupe macar o data un loc fruntas, macar la nivel de club. Daca doresti sa-i indrumi si sa le arati unde gresesc, sau ce ar trebuii sa remedieze, ei folosesc aceleasi mari greseli motivand ca asa au auzit de la cutare si cutare…

In mare cam toate materialele postate de mine pe acest site (pe care-l gasesc ca unul dintre cele mai bune site-uri de informatii), au fost in urma discutiilor purtate in decursul anilor cu diversi crescatori din lista mea de prieteni de pe Facebook, Messenger Wat’s Up., care desbateau cam aceleasi probleme. O parte din ei au inteles si au pus in practica, urmand in continuare sa faca studiu si analize, iar o parte, sunt in continuare dezamagiti, din lipsa gradului de perceptie. Pe acest site, am citit multe materiale utile si interesante, postate de Andrei Bondar, materiale informative, din care cei care interesati, au putut si pot invata multe.

Se vorbeste in acest material (Articol Pacalit – de Ad Schaerlaeckens) despre Albert Marcelis, despre Gaston Van de Wouwer, care au fost niste specialisti, care au invatat columbofilia din mers, facand mereu studiu si observatii. Albert Marcelis (decedat in 2003 la varsta de 91 de ani, Albert a fost unul dintre cei mai buni zburatori de viteza din istoria columbofiliei. O legenda vie a timpului sau a fost cu siguranta porumbelul sau, “Sprint”. Inainte de moarte acesta i l-a lasat pe “Sprint” cadou elevului sau in ale columbofiliei Eric Berkmoes. Din punctul meu de vedere porumbeii vin cu aproximativ aceeasi viteza spre casa, diferenta o fac insa cei care se rup cel mai repede de stol. Astfel cursele de viteza, devin curse de navigatie. Cu toate acestea au existat dintotdeauna exceptii de la regula, iar “Sprint” a fost una dintre aceste exceptii, viteza lui depasind-o cu mult pe a celorlalti porumbei. Inca de la zborurile de antrenament cu masina, Albert a observat ca restul porumbeilor pur si simplu nu pot tine pasul cu “Sprint”. ”Sprint” a fost locul 5 National Viteza in 2000 si 3 National Viteza in 2002. In 2003 a devenit Campion Olimpic. Deci, la 6 ani de zile inca era in super forma. In total acest pur sange a castigat 22 de locuri de 1, doar in curse de viteza !!! Mai tarziu i-a fost facut cadou lui Eric Berkmoes. In volierele acestuia, printre altii, a devenit bunicul lui “Babette” – Porumbel Olimpic de fond,Olimpiada Oostende,Belgia 2007 ”

GastonvdwouwerItegem_220209_051

Gaston van Wouwer

Deasemeni Gaston Van de Wouwer, ne arata drumul spre succes .Titluri de prestigiu, cu care Gaston isi slefuieste renumele de mare campion… titluri obtinute cu descendentii unui singur reproducator de mare clasa…”Kaasboer”. Aceasta poveste frumoasa a inceput in 2007 odata cu castigarea titlui: 1 National Fond Pui KBDB Belgia!!! Inainte de acest titlu, Gaston a fost in topul zborurilor de viteza si demifond timp de multi ani… dar dupa cum se intampla in sportul columbofil, cursele de viteza sunt apreciate doar la nivel de club si la nivel provincial, neprezentand un asa de mare interes pentru presa columbofila si mai nou pentru internet. Atunci cand Gaston a acceptat provocarea unui bun prieten de a participa la cursele Nationale dedicate puilor, cariera sa columbofila a cunoscut o explozie neasteptata. A devenit cunoscut la nivel national si international instantaneu, in primul rand datorita unui grup mic si select de femele zburate la vaduvie… dupa aceasta, nu a mai existat nici o zi fara vizita in micuta localitate Melkouwen, arondata comunei Beerlaar.

Intre timp, acceleratul pornit in 2007 din Beerlar, inregistreaza succes dupa succes, printre care 2 locuri de 1 Nationale!!!!! In 2009 de la Gueret si in 2010 de la Bourges……victorii incununate in 2011 cu urmatoarele titluri:
* 1 Provincial Fond Pui 2011 (in Anvers, impotriva unor crescatori de top precum: Fratii Engels, Jos Vercamen, Eric Berkmoes, Rudi Diels, Karel Broecks, Karel Meulemans, Marcel si Gunter Vercamen, Van Elsaker-Jepsen etc);
* 4 National Fond Pui KBDB Belgia 2011 !!!!

Din ce in ce mai exceptionale incep sa fie referintele obtinute de catre porumbeii lui Gaston in alte voliere, amintim numai referintele din 2011:
* 1 National As Mare Demifond Belgia 2011, pentru Casaert-Senechal(mama direct Gaston);
*1 National Argenton 19.278 yearlingi 2011 pentru Cleirbaut-Desbuqois !!!

In opinia lui Gaston porumbeii pot fii catalogati prin 3 principii :

1)Inteligenta+clasa ;

2)Sanatate ;

3)Motivatie!

“Punctul 1-Inteligenta” – este cel mai important aspect… cu toate produsele din lume nu poti transforma o martoaga in armasar…nu se poate!!!  Vorbim aici de niste calitati native, cu care porumbelul se naste, calitati care la liniile adevarate se transmit de la generatie la generatie, timp de multe generatii. Cititi ziarele columbofile si pedigreele, si pute-ti observa faptul ca marii campioni se trag din super familii de porumbei…: Porumbeii de top se trag din porumbei de top!!! Toti cei care sunt in top la nivel national au la baza linii actuale, linii de top).

La acest nivel Gaston este foarte linistit….si aceasta datorita reproducatorului sau de baza, unul dintre cei mai buni reproducatori pentru demifond si mare demifond ai ultimilor 10 ani…“KAASBOER 690/98”. Un adevarat super reproducator din care super porumbei apar in fiecare generatie…..chiar si la a 5 a, sau la a 6 a generatie. In cele 24 de perechi de reproductie pe care Gaston le detine, cel putin unul dintre parteneri au in vene sangele lui Kaasboer, fiind fie nepoti/nepoate , fie fii / fiice. In opinia lui Gaston porumbeii trebuie sa se adapateze dupa crescator si nu invers (din nou Gaston este in contradictie cu majoritatea campionilor care spun ca noi trebuie sa ne adaptam dupa porumbel, sa incepem sa gandim ca un porumbel). Un porumbel de calitate, imediat isi arata valoarea. Gaston atribuie pe buna dreptate rezultatele actuale unui super porumbel, si anume “Kaasboer”.

be98-6335690_kaasboer

Campioni ca si Boeckx, Stickers Donkers, Diels, Wouter, Jos van der Veken, toti campioni in provincia Antwerp, sunt la fel. Ganditi-va la “Artiest” al lui Houben, “Kleinen” al lui Vandenabeele, “Kleine Dirk” al lui Koopman, “Chantilly” a lui Luc van Mechelen, “Lowet Pair” al lui Verreckt Arien,“Kannibaal” a lui van Dijck si multi altii, porumbei care au facut istorie in intreaga lume.

BoeckxDSCF0042

Crescatoaria Boeckx

Toti acesti mari crescatori, nu au invatat columbofilia din carti sau reviste, ca in ziua de astazi, ci prin observatii si studiu intens, folosind diverse metode, pana au ajuns la un numitor comun, reusind sa inteleaga natura porumbelului sportiv! Datorita lor si a altor crescatori de renume, astazi prin intermediul interviurilor si a materialeler acordate unor reviste sau situri de specialitate, tinerii crescatori din Romania, au parte de informatii utile.

Am fost intrebat deseori daca favorizez un anumit grad de rudenie in cadrul perechii, astfel incat pasarile sa poata fi imperecheate satisfacator cand le este analizat aspectul si performantele. Pot raspunde doar intr-un mod general:- Imi place sa imperechez unchi cu nepoata, matusa cu nepot, verisori, tata cu fiica, mama cu fiu, bunic cu nepoata, bunica cu nepot. Favorizez imperecherile intre semi-frati cand parintele ambilor este o pasare cu totul si cu totul deosebita.

Nu imperechez niciodata frate cu sora daca ambii nu sunt de o calitate extraordinara. Puii reprodusi din frate cu sora pot avea doar caracterele parintilor reasamblate, nu este probabil sa produci dintr-o astfel de imperechere un pui superior parintilor. Pe de alta parte, un pui reprodus din tata cu fiica, de exemplu, poate avea o doza dubla a unei particularitati purtate de tata.

In consangvinizare crescatorul trebuie sa se concentreze sa imbunatateasca fiecare calitate pe rand si rand pe rand sa le selecteze pe toate ca sa produca specimene aproximativ perfecte.

Din experienta,  spun ca nu poti atinge un anumit punct daca incerci sa faci tot odata, mai bine fa progrese incet si sigur facand putin cate putin, si asta, stiu, este experienta celor mai talentati crescatori! Nu sunt unul din cei care afirma ca incrucisarea nu e necesara niciodata, nu vreau ca cei care citesc acest material , sa creada ca doi porumbei care nu se inrudesc intre ei, nu pot reproduce niciodata un pui extraordinar. Nu sunt unul din cei care afirma ca incrucisarea nu e necesara niciodata, nu vreau ca cei care citesc acest material, sa creada ca doi porumbei care nu se inrudesc intre ei, nu pot reproduce niciodata un pui extraordinar. Daca incrucisarea vine dintr-o crscatorie in care a fost practicata corect consangvinizarea va fi mai valoroasa si mai putin periculoasa, deoarece este mai probabil sa domine caracterele bune. Incepand cu incrucisarile (care presupun ca sunt un lucru rau, atunci cand nu sunt necesare) trebuie acum sa tragem calitatile in propria linie consangvinizata; asa o putem face:

1) Imperecheaza masculul adus cu cea mai potrivita femela din colonie. Imperecheaza cea mai buna dintre femelele rezultate inapoi cu tatal ei. Puii vor contine o doza dubla obtinuta de la tata, cand ii vom imperechea cu ceilalti membri ai familiei noastre ar trebui sa produca pui care vor reflecta beneficiile incrucisarii.

2) Imperecheaza masculul rezultat din incrucisare cu doua femele, aceste imperecheri vor produce jumatati de frati si surori, care, atunci cand vor fi imperecheate impreuna, vor avea pui care vor contine o doza dubla din calitatile porumbelului incrucisat, si care pot fi utilizati cu aceleasi beneficii cu care pot fi utilizati cei produsi prin prima metoda.

3) Incepeti cu intensificarea punctelor bune ale incrucisarii ( in special caracteristica pentru care sa facut incrucisarea) imperechind cea mai buna nepoata inapoi cu bunicul ei ( cel rezultat din incrucisare). Acest sistem de a reproduce consangvinizand inapoi poate fi continuat in sangele nou pana cand are efectul dorit.Incrucisarea, uneori numita hibridare, este introducerea intr-o linie pura a unei pasari sau a unor pasari de o alta rasa sau varietate, doar una sau putine imperecheri vor asigura transmiterea caracterelor dorite, sau sa se infuzeze intr-o linie pura un sange nou pentru a creste vigoarea. Puiul rezultat din incrucisare este imperecheat inapoi in linia pura prin imperecheri succesive pana cand procentul sangelui provenit din incrucisare se gaseste intr-un procent neglijabil.”Hibridarea este o treaba riscanta- nu atat de riscanta cand acolo este o relatie distanta- si este posibil ca noile pasari introduse sa nu se potriveasca cu nici una din perechile oferite. Sansele de a gasi o pereche potrivita sunt, cu siguranta, marite daca esti capabil sa faci mai multe imperecheri paralele in loc de una singura. Cand esti capabil sa apreciezi bine calitatile puilor, poti decide sa lucrezi mai departe doar cu incrucisarile care au dat roade, si cu puii, care au dat rezultate nu cu restul care nu au facut nimic.

In concluzia materialului “FOOLED?”- daca nu ai stiinta ingrijirii si reproducerii porumbelului sportiv , cu siguranta ca vei spune : “am fost pacalit”!?

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.