Paramixoviroza

Paramixoviroza face parte dintre bolile impotriva carora au fost create vaccinuri. Aceasta a aparut in anul 1982 in Germania si a cauzat, in acel an, numeroase pierderi.

La trei zile pana la  trei saptamani dupa o infectie, pasarile neprotejate se imbolnavesc de rinichi. Pasarea elimina mult lichid. Apare  diareea si in  jurul pasarii se intinde o baltoaca de excremente.

Tulburarile sistemului nervos au, de asemenea, urmari nefaste. Acestea se exterioarizeaza printr-o rasucire a capului, de unde si incapacitatea de a ciugulii hrana sau de a face miscari in adapost, sau chiar de-asi lua zborul.

Unele pasari se pot vindeca, altele sunt pierdute.

Puii proveniti din parinti vaccinati sunt suficient protejati numai in primele saptamani de viata. In practica se obisnuieste sa se vaccineze puii in perioada mai-iulie cu un vaccin bianual si toti porumbeii maturi in luna februarie cu un vaccin anual.

In Romania am intalnit doar vaccin bianual. In strainatate exista ambele tipuri, cel mai aproape de noi gasim in Ungaria.

In cadrul imunoprofilaxiei active antiparamyxovirozei se folosesc mai multe vaccinuri: cu tulpina de virus al bolii de Newcastle sau cu virus al paramyxovirozei porumbeilor; cu virus inactivat, incorporat in emulsie uleioasa sau in apa apa; cu virus viu. Unele vaccinuri se inoculeaza subcutanat sau intramuscular, alte vaccinuri se administreaza pe mucoasele conjunctivala si nazala sau in apa de baut, deci pe mucoasa digestiva.

Vaccinurile inactivate, uleioase sau hidrice, administrate pe cale parenterala (in injectii subcutanate sau intramusculare) se absorb lent, intra in torentul sangvin si confera o imunitate care se instaleaza in decurs de 15 -21 de zile, dar este de lunga durata, de 5 -6 sau chiar 12 luni, in functie de tulpina folosita pentru preparare, de varsta pasarilor etc. Porumbeii adulti, se vaccineaza cu vaccin inactivat, uleios „Paramixovacol”, „Nedevac” sau “Columbovac” prin administrare subcutanata in doza de 0,25 ml. Vaccinarea de rapel se face dupa 3 saptamani, iar intretinerea imunitatii se efectueaza din 6 in 6 luni, cu acelasi vaccin si in aceeasi doza, cu o singura inoculare.

fig5.jpg

paramixoviroza 1

Sursa poze: porumbei.ro

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

18 thoughts on “Paramixoviroza

  1. Buna ziua!
    Spuneti-mi , va rog, daca am gasit un porumbel “vagabond” care prezinta aceste simptome, mai are sanse sa se vindece?
    Va multumesc.

    1. Porumbelul are sanse de vindecare, daca reuseste sa se hraneasca, sa bea apa. Dar de cele mai multe ori daca nu este ajutat va muri.

    1. Mai bine sa le dai entrobak – probiotice pentru refacerea florei intestinale, ulei de usturoi – un antibiotic natural, aajuta la intarirea imunitatii, niste grit si minerale. Eu nu i-as dat inca antibiotice, decat atunci cand se pune putin pe picioare si doar daca este cazul.

  2. Buna ziua,
    Am salvat si eu un porumbel bolnav de paramixoviroza. L-am gasit in februarie, in balcon, se zbatea cu capul sucit la 180 de grade. L-am hranit si ingrijit si l-am tratat cateva zile cu antibiotic si o perioada mai lunga cu vitamine B-uri pe cioculet si ulterior cu complex de vitamine in apa de baut. Doar in primele zile l-am hranit fortat, dupa care a inceput sa manance singur. De vreo 2-3 saptamani a inceput sa si zboare si e dornic de imperechere. As vrea sa ii dau drumul, sa il duc inapoi in balconul in care l-am gasit, pentru ca acolo avea cuib, deci cunoaste zona si as putea sa ii asigur hrana si apa (bea multa apa) inca cateva zile, pana se acomodeaza in libertate. Problema este ca acolo sunt acum alti porumbei care au pui, care inca nu si-au luat zborul, se plimba prin balcon dar inca nu zboara. Intrebarea este daca i-ar putea contamina, avand in vedere ca fecalele sunt inca apoase, in sensul ca elimina o cantitate mare de lichid si in centru materia solida si in plus inteleg ca virusul se ia si pe cale aeriana?
    Inca o intrebare ar fi legata de vaccin. Are rost sa il vaccinez inainte de a-i da drumul? Pana acum mi-a fost frica sa il vaccinez pt ca am citit ca vaccinul poate agrava boala. Daca ar fi vaccinat, nu ar mai fi purtator de virus? Adica nu ar mai putea transmite boala?
    Va rog mult un raspuns rapid.

    1. Poti incerca sa-l vaccinezi. Dar totusi cred ca exista sansa ca vaccinul sa-i reactiveze boala. Daca nu are semne clinice de boala eu cred ca puteti sa-i dati drumul.

  3. Multumesc pentru raspuns. Ma intereseaza insa daca mai este contagios, sau mai bine zis, cat timp ramane contagios dupa aceasta boala. Ma intereseaza sa nu ii imbolnaveasca si pe cei 2 pui care sunt acum in balconul unde l-am gasit pe el si unde as vrea sa ii dau drumul.

    1. Daca cei doi pui au mai mult de 3 sapatamini vaccineaza-i. La o luna dupa vaccinare puteti sa dati drumul si la porumbelul bolnav cei mici avind deja imunitate la acest virus, dar numai daca porumbelul bolnav poate bea apa , se poate hrani singur, si poate zbura fara probleme. Aceasta este necesar deorece in literatura de specialitate nu este o parere unanima daca asemnea porumbei ramin purtatori de virus si mai ales cit timp, asa cum v-a spus si dl. Bondar. Cei mai optimisti spun ca dupa 4 luni porumbelul nu mai este purtator, dar eu nu cred.
      Felicitari pentru munca in care v-ati angajat. Nu este simplu, simptomele se amelioreaza si dupa 3-4 luni, daca infectia este puternica timp in care porumbelul trebuie hranit. Este bine ca i-ati dat vitamine nu si antibiotic daca boala nu este asociata si cu o infectie bacteriana. Parmixoviroza este produsa de un virus iar omenirea dupa atita amar de timp nu a descoperit inca un tratament importiva infectiilor virale. (nici macar pentru noi
      oamnii)

      1. Multumesc pentru raspuns, Petrica.
        Puteti sa imi spuneti cum se prepara uleiul de usturoi si in ce concentratie se administreaza, pe ce perioada, etc? Ma gandesc ca il va ajuta.
        Porumbelul e inca la mine, dar tanjeste sa cuibareasca. Mananca si bea apa singur si zboara bine, cel putin in casa. Ar fi minunat daca dupa 4 luni n-ar mai fi purtator. E la mine de aproape 5 luni. S-ar putea totusi sa fie corect acest termen, pt ca intr-adevar in ultimele 2 luni am vazut ca a facut progrese, in sensul ca dupa 3 luni a inceput sa zboare si acum 1 luna am observat ca a inceput sa bea mai putina apa.

        1. Uleiul de usturoi se da la porumbei cu scopul de a le mari imunitatea. Se da numai pe mincare si in cazul tau( un porumbel ) este foarte greu de masurat. Poti folsi cu acelasi efecte suc de usturoi care se pune in apa de baut. Daca doresti reteta si modul de administrare spune-mi si la urmatoarea interventie o scriu.
          Ce este sigur ca porumbelul tau nu va mai face aceasta boala niciodata (a devenit imun), dar posibil putator (pentru altii)
          Ai observat corect porumbeilor le place sa traiasca in grup si nu singuri. Numai trebuie s a iei in calcul si faptul ca daca in grupul in care tu il returnezi nu isi gaseste perechea, va pleca si este posibil sa nu il mai vezi niciodata. Din aceste motive insist ca porumbelul sa fie pregatit pentru viata independenta.

      2. Petrică paramisoviroză se poate transmite și la om. Dacă se consumă carne din porumbei care au fost bolnavi dar acum nu mai sănt.

  4. Un puternic antiviral este extractul de propolis sau tinctura de propolis, de preferat in propilenglicol, nu in alcool, pentru a fi folosit si pentru copii si animale. Eu folosesc extract de propolis Tisofit. Pe perioade lungi ridica imunitatea in viroze si gripe, regleaza activitatea tuturor glandelor din organism, ajuta ficatul si regleaza glicemia si functionarea pancreasului endocrin. Mai multe detalii despre propolis gasiti pe net. Merita sa-l studiati.
    Columbofilii il folosesc dar nu stiu dozele pentru porumbei.
    Nedumerirea mea este: daca corpul porumbelului a creat anticorpii care au omorat virusul, astfel incat si-a revenit complet, cum este posibil sa fie purtator? Are anticorpi care lupta cu virusul, este imun pe viitor; dar daca este purtator, cand scade imunitatea pe fondul unui stres, virusul ii da iarasi atacul, deci se poate imbolnavi din nou. Este sau nu este imun? Este sau nu este purtator? Nu mai inteleg nimic. Ideea este ca ar trebui sa se testeze in laborator fluidele porumbeilor insanatositi, inclusiv sangele, pentru a se vedea care este adevarul. Dixit!

  5. Buna ziua, am gasit si eu acum o saptamana un porumbel care prezinta aceleasi simptome. Problema este ca abia bea apa, de hranit nici vorba, parca are ciocul inclestat. Il hranesc eu dar as vrea sa mi spuneti ce as putea sa i mai dau. Pana ieri i am dat vitamine si antibiotic pe care mi le a dat un veterinar care mi a spus ca sigur e lovit ca a intrat cu capul in ceva😐 binenteles ca nestiind ce altceva sa cred, am crezut, dar ulterior citind si urmarind videoclipuri m am convins ca este vb de paramixoviroza.

    1. Paramixoviroza nu se poate raata decat se poate preveni prin vaccinare, iar daca are si alte boli pentru acestea se pot administra medicamentele recomandate de medicul veterinar (dar din pacate in romania nu prea avem medici specializati pe porumbei).

      1. Bună ziua. Am un porumbel care își sucește gătul l-am izolat cu el am mai băgat un pui de porumbel care era rahitic nu a fost hrănit bine căzuse din cuib stau de aproape 2 luni și nu să ămbolnăvit de paramisoviroză puteti sa mi spuneți care este explicația..

      2. D-le Andrei puterii sa-mi spuneti paramisoviroză se transmite la om ăn cazul consumului de carne.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.