Paraziti externi

Mallophaga Nitsch. Orice crescator poate observa cu ochiul liber acesti paraziti externi. Daca aripile unei unei pasari se tin in lumina, se poate observa parazitii externi care se hranesc din pene si celulele pielii. La porumbei exista numai 11 specii diferite ale acestor paraziti. Unii sug si sange. Atacul puternic nelinisteste porumbeii.

Acesti paraziti traiesc constant pe porumbei. La baza penelor ei depun ouale din care eclozeaza larvele care devin apoi, paraziti maturi.

Capusele

Mult mai greu de recunoscut sunt capusele. Capusele au un corp rotund cu patru picioare. Au antene si dinti mari.Exista sase feluri de capuse: capusele rosii ale pasarilor stau ascunse si ataca porumbeii in timpul noptii pentru a le suge sangele. Capusele penelor se fixeaza pe tot corpul, totusi cu preponderenta pe partea de jos a penelor din coada si a celor mari din aripi. Un atac puternic duce la caderea penelor de pe gat si spate. In timpul naparlirii, acarienii patrund in noile pene ale pasarii. Primavara se pot observa acarienii varosi aparuti pe porumbeii batrani, acestia acarieni au picioare scurte cu ventuze, traiesc in pielea gazdei si patrund pana in tesutul subcutanat. Acarienii care paratizeaza caile respiratorii si sacii aerieni pot ajunge pana  la ficat si rinichi. Cel de-al treilea fel de acarieni provoaca raia (scabia), ei traiesc in pielea coapselor, burtii si spatelui.

acarieni.jpg

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.