Parazitoza intestinala

In efectivele de porumbei apare mai frecvent capilarioza si ascardioza, si mai rar infectia cu Hymenolepis columbae si Raillietina columbae. Parazitii traiesc in intestinul subtire.

Agentul Patogen

  • dintre caoilarii infesteaza Capilaria obsignata, un parazit foarte subtire, care apare si la alte pasari.
  • dintre ascarizi infesteaza Ascaridia columbae, care apare numai la porumbei
  • dintre cestode infesteaza Hymenolepis columbae si Raillietina columbae. Infestarea porumbeilor se produce prin ontermediul mai multor gazde intermediare ( aproximativ 60 de specii de insecte). Parazitii se dezvolta in  aceste gazde intermediare, iar porumbeii se infesteaza prin consumul gazdelor intermediare respective.

Se infesteaza prin preluarea oualelor infestate de Capilaria si Ascardia.

Ouale de Ascardia si Capilaria in afara organismului porumbeilor parcurg un proces de transformare si devin infestante in 3-4 saptamani, iar cele de Capillaria in 8-9 zile. De la preluarea oualelor infestante si pana la maturarea noii generatii de paraziti si eliminarea prin fecale a oualor infestante in cazul ascarizilor e nevoie de 5-6 saptamani, in cazul capillariilor de 3-4 saptamani, iar in cazul cestodelor de aprox. 2 saptamani.

Simptomatolagie

Porumbeii bolnavi cu 10-12 zile de la infestare elimina fecale de consistenta diferita. La inceput creste pofta de mancare, iar dupa aceea scade. Porumbeii slabesc, devin cahectici. In infestare masiva apar simptome generale, apatie, abatere. Apare horiplumatia, matitatea penelor.

Diagnostic

Diagnosticul se pune pe baza examenului coproscopic. La necropsie in urma deschiderii intestinului subtire ascarizii devin imediat vizibili si usor de recunoscut, dar capilariile numai dupa spalarea continutului intestinal si pe fond inchis vor fi vizibili.

Pe mucoasa intestinala apar procese inflamatorii, hemoragii care se datoreaza patrunderii parazitilor in peretele intestinal.

Diagnostic diferentiat

Salmoneloza, coccidioza si infectie E-coli

Indicatii privind tratamentul

Este necesar tratarea intregului efectiv prin administrarea de 1 capsula de ascapilla+.

Este de ajuns un singur tratament cu ascapilla+. Inainte de adminstrare capsulele trebuie umectate cu ulei vegetal pentru a deveni alunecoase. Dupa adminstrare se poate masa usor gusa gusa porumbeilor pentru a usura avansarea capsulei.

Indicatie: imersati capsula pana la jumatatea ei in ulei, astfel devine suficient de alunecos, totodata nu va murdariti degetul si nici penele porumbelului.

Dupa 3-4 saptamani de la tratament este indicata efectuarea unui control prin examen coprologic privind eficienta tratamentului.

Observatie

Porumbeii care isi hranesc puii si cei care naprlesc nu pot fi deparazitati. La porumbeii mai tineri de 2 luni tratamentul nu poate fi efectuat.

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.