Pastreaza lucrurile simple – Un Articol de Ad Schaerlaeckens

Uneori gasesc oameni  care se ofera sa ajute colegii columbofili sa imperecheze, sarlatanii acestui sport. Uneori chiar cer bani pentru acest lucru.

O greseala pe care o fac unii este sa complice lucrurile.

Cunosc majoritatea campionilor din Europa.

Cu totii sunt atat de diferiti, dar au un singur lucru asupra curuia sunt de acord:

Ca ei recunosc, spre deosebire de multi sarlatani, ca nu stiu nimic despre porumbei.

  • Ei nu pot sa vada daca un porumbel este bun sau nu.

  • Ei nu stiu cum sa reproduca porumbei de calitate.

  • Nu stiu nimic despre ochi, semnele din ochi, sau orice altceva.

Si pentru campioni sportul columbofil este plin de mistere si de indoieli.

REPRODUCEREA

De exemplu reproducerea. Cu mult timp in urma, inainte de ca estici sa vina sa ne cumpere porumbeii, l-am intalnit pe Charel Schellens. Era un om bogat si a cumparat cei mai buni porumbei pe care putea sa-I cumpere. In timpul iernii petrecea mult timp sa planifice cum sa imperecheze porumbeii sai. Ii facea mare placere.

Dupa cativa ani nu a mai gasit placere in acest aspect.

A inceput sa lase porumbeii sai sa se imperecheze liber. Fie ca ma credeti ,fie ca nu, din acel moment a reprodus mai multi porumbei buni, decat o facea inainte.

GEERINCKX

De exemplu Geerinckx. Unul din porumbeii sai de baza  este o femela pe care a luato de la Dl. Keirsmakers. Cum a reusit sa o ia? Fusese la o licitatie a lui Keirsmakers. Dupa licitatie mai ramasese un porumbel.

Nu la vrut nimeni. Luc Geerinckx nu dorit sa fie sacrificat si l-a luat acasa. Gratis. Rezultatele descendentilor din acel porumbel, pe care nu l-a vrut nimeni, l-au facut faimos pe Geerinckx.

EddyJanssensloftforsite

Porumbei din aceasta crescatorie au zburat foarte bine. Crescatorul putea sa faca niste bani frumosi din vanzarea de porumbei, asa ca niste crescatorii cochete  au fost construite si dintr-o data porumbeii buni au devenit porumbei mediocrii.

DIRK VAN DIJCK

Dirk van Dijck este un alt crescator faimos din Belgia. In 1994 a avut un zburator fantastic,  unul rosu, dar care se pierduse. In fiecare zi, Dirk spera ca se va intoarce, dar nu a mai reusit sa vada acel super porumbel. Se saturase. Un alt mascul (93-023) luase locul gol lasat de porumbelul pierdur si pe langa mai confiscase si femela.

Acestia au devenit parintii lui … 95-005, porumbelul faimos de talie mondiala, Kannibaal”.

KLAK

Cel mai bun zburator (al sau 613) pe care l-a avut Jos van Limpt (Klak), este o alta poveste interesanta.

Avea un mascul pe care nu putea sa-l vanda, nimeni nu-l vroia, era asa de urat.

In momentul in care se hotarase sa-l elimine, un al mascul murise, otravit.

Acum avea lipsa un mascul si avea sa aleaga, fie sa omaoare (sau sa vanda) o femela, sau… sa pastreze masculul “urat” pe care nu-l vroia nimeni.

A pastrat masculul: devenise tatal porumbelului sau “613”.

IN PRACTICA:

Am luat in mana foarte multi porumbei in viata mea.  Dar niciodata nu luat in mana un super porumbel care avea mai multi frati su surori buni. Esticilor le palce sa vorbeasca de “Cupluri de aur”. Dar…cuplurile care reproduc doar pui buni exista doar in cataloagele de la licitatii si pe site-urile de internet in cadrul licitatiilor.

Stiti ce a spunea mereu tanarul Stefaan Lambrechts ?

“In toata tara nu exista nici macar un cuplu care reproduca un super porumbel in fiecare an.” Este putin exagerat, dar sunt de acord cu el, are dreptate.

Inca putina hrana pentru suflet:

Daca ai reusit sa reproduc acel porumbel super la care ai visat, nu exista nicio garantie ca acel cuplu va mai reproduce un super porumbel.

loftsboeckxF0055

Boeckx este un om simplu cu crescatorii simple si cu pedigree si mai simple. Dar …greu de batut.

IDEEA MEA

Strainilor le plac porumbeii consangvinizati. Cu cat gasesc o pasare faimoasa in acel pedigree cu atat le plac mai mult acea pasare. Adevarul este ca majoritatea porumbeilor super sunt obtinuti din incrucisari. Luati exemplul lui Dirk van Dijck din nou.

La inceputul anului incearca sa reproduca porumbei buni, vara urmeaza sa reproduca porumbei slabi din cauza ca acesti porumbei slabi din cauza ca asa vor crescatorii, spunea el.

El a vrut sa spuna urmatorul lucru:

Devreme, la inceputul anului imperecheaza cei mai buni porumbei ai sau cu porumbeii achizitionati. Importurile de porumbei sunt acei porumbei cumparati de le (majoritatea ieftini) dela crescatori de viteza locali necunoscuti.

De ce porumbei de viteza?

Porumbei de distante mici (viteza) au cea mai buna calitatea pe care porumbei ar trebui sa o aibe:

O buna orientare. De obicei etapele (clasamentul) se inchid in cateva minute. Cea mai mica greseala la distante mici (viteza) este una fatala, din moment ce fiecare secunda conteaza.

Apoi, mai tarziu, in timpul anului, Dirk isi imperecheaza porumbeii cu porumbei inruditi. Atunci el incepe sa consangvinizeze. De exemplu imperecheaza un nepot din “Kannibaal” cu un stranepoata din “Kannibaal”. Datorita faptului ca astfel de porumbei sunt ceruti de catre crescatorii straini.

LIN YUN TA

In urma cu mult timp in urma, prietenul meu cel mai bun (Dl. David Lin Yun Ta) m-a intrebat:

“Ad, tu ai reprodus atat de multi porumbei buni. Poti sa scrii un articol pentru o revista despre cum sa reproduci porumbei nu. Cititorilor le vor place astfel de articol.”

Raspunsul meu a fost: “Acesta va fi un articol foarte scurt, David.”

Cateva zile mai tarziu i-am trimis un articol si  i-am spus: “Articolul il gasesti in atasament”

Articolul a fost foarte scurt si vreau sa il impartasesc cu voi.

Uite-l:


<

p style=”text-align: center;”>Cum sa reproduci porumbei buni.

 

?

?

?

Scris de Ad Schaerlaeckens


Asa ca acele trei semne de intrebare a fost tot ce aveam de spus.

ASDAvidPvdMKlakverkto

Barbatul in camasa cu dungi, scurt este prietenul meu Lin Yun Ta.

RECENT

Apoi mai este porumbelul tanar al Belgiei in 2014, concurat de Dockx.

In anul 2013 a cumparat porumbei de la v d Wouwer si de la Cools.

Planul sau era sa imperecheze porumbei v d Wouwer cu cei Cools.

Toti porumbei au fost imperecheati destul de repede, mai putin o pereche pe care o avea in minte.

Au refuzat sa se imperecheze.  Sa-I las in pace, se gandise Dockx, cand se saturase. In data de 2 noeimbrie porumbeii Cools s-au imperecheat, impotriva vointei sale.

Acestia au devenit parintii porumbelului sau AS National 2015.

HOME ALONE

Aceasta este povestea porumbelului mmeu Home Alone. Cand unii crescatori vad pedigreeul porumbelului ei cred ca sunt un crescator destept, devreme ce este consangvin pe Ace Four.

Dar nu sunt nici de departe un crescator destept. Parintii autinut mortis sa fie impreuna.

Am incercat, si iar am incercat sa ii impiedic din motivul ca erau prea apropiati, pana la urma am cedat.

In prima faza am vrut sa arunc ouala. Daca as fi facut nu l-as mai fi avut pe “Home Alone”.

Porumbel si-a capatat numele dupa ce a castigat locul 1 interprovincial pe o vreme foarte calda cu vant din fata, avand un avans de 6 minute. Nu mai putin de 13.500 de porumbei imabrcati la acea etapa.

Advance720

12-720 a castigat locul 1 cu un avans de 5 minute impotriva a 6.137 porumbei, intr-o  cursa foarte grea. Locul 2 ,3,4 si 5 au fost ocupate de colegii sai de compartiment!!! Acest 720 a fost consangvin pe Home Alone si am fost atat de prost incat l-am vandut.

IN CONCLUZIE

Va rog sa nu ma intelegeti gresit. Binenteles ca ai nevoie de porumbei buni ca sa reproduci porumbei buni. Porumbei nu pot reproduce ceva ce nu au.

Dar mai au nevoie si de noroc !!!

Sa-I multumim lui Dumnezeu pentru acest lucru.

Daca reproducerea porumbeilor buni ar fi un fel de stinta?

Si daca porumbeii buni ar da numai porumbei buni?

Acest lucru ar duce la sfarsitul sportului columbofil, din moment ce cei mai buni crescatori la mnaa si cei mai bogati ar prelua controlul si puterea.

Fratii Janssen erau oameni simpli dar foarte buni crescatori.

Sunt destui de multi oameni ca si ei, complet necunoscuti in afara, dar niste crescatori foarte buni.

Dar toti, ca si alti campioni care sunt sinceri si onesti, vor ridica din umeri cand ii intrebi “Cumsa reproduci porumbei buni”.

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere si adaptare: Andrei Bondar

© columbofil.com

Sursa foto si text: www.schaerlaeckens.com

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

2 thoughts on “Pastreaza lucrurile simple – Un Articol de Ad Schaerlaeckens

  1. “AD” cred ca vine de la “ADevarat! Pentru cei care au ochi sa vada si urechi sa auda. Problema este, ca toate aceste adevaruri trebuiesc puse in practica… aci multi dintre noi ne impiedicam!

  2. Foarte adevarat ce spune, dar nu inteleg de ce tot timpul in articolele lui “subestimeaza” străinii si “esticii” , si olandezii fac greseli, pe care chiar dansul le enumera, chiar si dansul spune ca a încercat sa nu lase împerechere între cei doi porumbei prea apropiați ca sânge si spre bucuria lui a iesit “home alone”. Simt o lipsă de respect din partea dansului pt “estici” si “straini” mai exact. Admir tot ce spune (experientza sa)dar cam “întinde coarda”. Si-n Romania sunt crescatori valorosi

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.