Patru ingrediente pentru a fi un columbofil de succes

Mai jos sunt prezentate cateva ingrediente scoase in evidenta de Ad Schaerlaekens intr-un articol pe pigeons.ro de catre Mihai Dinu despre cum sa devii un columbofil de succes.

Pentru a fii un columbofil de succes spun oamenii,ai nevoie de patru “ingrediente” :

1. Porumbei buni;

2. O voliera corespunzatoare;

3. Porumbei care sunt intr-o stare perfecta de sanatate;

4. Columbofilul trebuie sa fie un selectioner bun,si sa “observe” anumite lucruri;

Totusi nu sunt de acord cu toate aceste puncte.Din punctul meu de vedere, columbofilul (pct 4) este cel mai important,deoarece acesta vede daca primeste porumbei buni sau nu (pct 1),daca aceste pasari stau intr-o voliera corespunzatoare (pct 2) ,fiind intr-o conditie fizica(pct 3) .

Eu personal prefer sa zbor porumbeii mediocrii dar intr-o forma fizica exceptionala,decat sa zbor porumbeii exceptionali,dar intr-o forma fizica slaba.

Cum sa ii aducem intr-o conditie generala de top ? Aceasta este o intrebare de 1 milion de dolari pentru majoritatea columbofililor.Cu siguranta nu putem “turna succesul din sticla” dupa cum foarte multi sustin.Victorie este o combinatie dintre pasari de top,aflate intr-o forma fizica de top….plus putin noroc.Cu siguranta nu putem ignora medicamentatia,dar medicamentatia nu poate transforma un porumbel prost intr-un campion.Sa il luam de exemplu pe Jos De Klak…a fost un columbofil din generatia veche,este adevarat,a urat toata viata lui medicamentele pentru porumbei,adevarat de asemenea,dar toti cei care i-au vizitat crescatorie,indiferent de ce perioada a anului,pot confirma ca pasarile lui erau mereu 100% sanatoase.De Klak nici nu stia denumirile bolilor cel mai des intalnite,daramite nume de medicamente … secretul sanatatii pasarilor lui ?…. O voliera corespunzatoare.Pe langa toate acestea credea foarte mult in antrenamentele intense in jurul crescatoriei.

loftsboeckxF0055

Voliera

De multe ori am sentimente de mila fata de columbofilii care nu realizeaza cat de importanta este o voliera construita corespunzator.Unii columbofili pur si simplu nu se pot abtine din cumparat,cu toate acestea cumpara porumbei de top pe care ii plaseaza in voliere necorespunzatoare.Putem compara foarte usor cu oamenii : daca lucreaza intr-un mediu pe care il urasc,nu vor da randamentul maxim niciodata.Atunci cand te simti bine,sanatatea ta va inflorii ,iar atunci cand sanatatea este excelenta performantele nu vor intarzia sa apara,atat in cazul oamenilor,cat si in cazul porumbeilor….“Minte sanatoasa,in corp sanatos” !!!

Cum trebuie sa arate o voliera corespunzatoare este stiut de toata lumea : interior uscat,oxygen din plin,dara fara curenti de aer.

Dar factorii climaterici exteriori joaca un rol extrem de important.De aceea daca o voliera care este perfecta pe un bloc sa spunem,poate fii total necorespunzatoare intr-o gradina plina de verdeata si de copaci.O voliera poate fii perfecta atunci cand este foarte cald afara,dar poate fii o voliera proasta atunci cand vantul bate puternic si afara este o umezeala crescuta.De multe ori columbofilii se intreaba cum de forma porumbeilor se poate schimba atat de brusc in doar cateva zile.De cele mai multe ori explicatia o gasim in schimbarile climaterice.

pigeon-loft8

O problema

Acum este foarte clar ca o voliera care sa fie perfecta pentru toata lumea ,indiferent de locatie geografica sau clima,pur si simplu nu exista.O voliera construita intr-o zona tropicala,cu siguranta nu poate fii amplasata in Belgia de exemplu.O astfel de voliera este foarte deschisa,iar pasarile nu vor putea fii tinute in conditiile normale din Europa de Vest.Volierele din Belgia si Olanda sunt “inchise” aproape in totalitate,astfel o asemenea voliera nu ar avea ce sa caute la tropice de exemplu.Bineanteles o voliera nu trebuie sa fie luxoasa,doearece porumbeii nu realizeaza acest lucru !!! O voliera fitoasa este buna pentru oameni,dar acest lucru nu inseamna ca aceasta voliera este perfecta pentru porumbeii pe care ii gazduieste.

Ceea ce vreau sa subliniez : daca conditiile climaterice ar fii aceleasi,zi si noapte,luna dupa luna,tot anul,atunci am putea sa construim voliera perfecta.Dar cum acest lucru reprezinta doar o iluzie,atunci columbofilii ar trebuii sa fie mai inventivi.Legat de aceasta nu voi uita niciodata ziua in care am sustinut un seminar pe teme columbofile in Las Vegas.

Sursa: pigeons.ro

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

One thought on “Patru ingrediente pentru a fi un columbofil de succes

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.