Piet de Weerd raspunde la cateva intrebari

Ce e mai important?

Sa avem un porumbel bun.

Sa ne pricepem la porumbeii voiajori.

Sa fim concurenti buni.

Sunt multi asa numitii “mesteri mari”, puterea carora sta in in acel fapt, ca sunt posesorii fericiti ai porumbeilor care provin dintr-o colonie sanatoasa si buna. Nu au un simt deosebit sa concureze bine cu acesti porumbei, fata de altii. Unii dintre ei sunt in frunte ani la rand; de cele mai multe ori raman langa metodele propirii de reproductie, care mai mult sau mai putin inseamna consangvinizare. Raman pana la capat fideli procedurii de reproductie si tocmai aceasta fidelitate o consider eu importanta. Acei reproducatori care se pricep cu adevarat la porumbeii voiajori, in general apartin categoriei de “favori”.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Ween (un consilier de specialitate olandez) cu multi ani in urmaa lucrat cu porumbeii Nipius.  A fost un pas bun din partea lui Nipius, ca la angajat pe Ween si ia platit munca. El insa se pricepea mai mult la porumbei, decat s-ar crede despre el pe baza rezultatelor de la concursuri.

Dekeyzer a fost un concurent puternic toata viata, dar si cu propunerile de imperechere a ajutat nenumarati colegi de concurs pentru obtinerea unor rezultate excelente. Ma i devreme – fata de azi – mai putin ajungeau la rezultate iesite din comun. Adevarata valoarea a porumbeilor se arata in principal la drumurile lungi. Acesta inseamna ca, numarul acelor concurenti, care pot demonstra a curse lungi, este esential mai mic decat numarul acelora care participa bine pe distante scurte si demifond. Pe drumurile de cursa lunga reiese – daca porumbeii cuiva sunt mult mai buni, decat ai celorlalti concurenti – cine e specialistul adevarat. Stiintei de specialitate binenteles i se alatura printre altele cunnoasterea metodei vaduviei, a folosirii ei, precum acea capacitate, prin care putem sa ne aducem porumbeii in forma.

De ce multi consilieri au un renume prost?

Pentru ca nu se pricep la porumbei, ceea ce inseamna, ca nu cunosc esenta lucrurilor.

Sursa: Caii de curse ai vazduhului, Piet de Weerd

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

5 thoughts on “Piet de Weerd raspunde la cateva intrebari

 1. Mda … si inca odata vedem ca columbofilia e stiinta, nu nimereala, noroc, plesneala.
  Unul care se pricepe, chiar de mai are si coborasiuri cu siguranta va ajunge din nou sus, indiferent de ruta de zbor si toate celelalte …
  Fratilor, de doriti sa faceti rezultate, cautati porumbei adevarati nu povesti de Ion Creanga, fac aici o mica paranteza si va spun ca stiu in zona de vest, cunosc o crescatorie mica, care are la baza un mascul “adevarat” care an de an, da pui, nepoti sa faca As Maraton, si nu oricum ci cu etape de +1000km, si lucrul asta-l face incepand cu anul 2004 si in prezent 2015 din nou ramane in lumina reflectoarlor. De 11 an,i nu se satura sa tina steagul an de an sus, asta inteleg eu prin “CALITATE’
  -un alt aspect foarte important e sa te “lipesti” de un “meserias” care iti demonstreaza ca poti face rezultate, la tine acasa fara sa folosesti medicamente, injectii. Si chiar produse columbofile foarte putine.
  De reusesti aceste doua lucruri, columbofilia e usoara si poti visa frumos toata iarna, iar vara (sezon) vei trai cu adevarat

  1. domnule Lucaci daca tot ai facut aceasta dezvaluire te rog mergi pana la capat,facand un bine incepatorilor si nominalizeaza te rugam crescatorul cu pricina!

 2. Daca ai porumbel trebuie sa le acorzi atentie ca si la un copil sa aiba hrana buna si sa il menti sanatos si pe urma restul ce tine de porumbeii

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.