Piet de Weerd raspunde la cateva intrebari

Porumbeii care se ingrasa usor?

Exceptionali…in supa!!!Porumbelul bun trebuie sa aibe “carne de iepure”!!! Dar nu carne de iepure de casa. Insa plinatatea sa n-o confundam in niciun caz cu musculatura care inclina sa se “baloneze”, care semnaleaza capacitatea mare de absortie a glicogenuluide catre muschi.

Ce parere aveti despre porumbelul cu carne albastra?

Aceasta, la porumbeii sanatosi, e roza si nu albastru-gri. Musculatura albastruie arata o irigare cu sange mai putin buna. Trebuie sa luam in considerare insa, ca culoarea albastruie in multe cazuri semnaleaza nu calitatea proasta individului ci alimentatia necorespunzatoare.

Exfoliere pe muschii pectorali?

Exfolierea pielii care acopera musculatura pieptului, dureaza tot anul. Acesta este un fenomen normal. La efectul caldurii exfolierea apare mai rapede. Tocmai de aceea pielea porumbeilor care clocesc e mai curata, decat la vaduvi.

Cum sa fie penajul porumbelului la palpare?

Moale, fin, uns. Acest penaj e bun, care dupa imbaiere, inmuiere, se usuca cel mai rapid.

Ce e de facut cu penele cu sange?

Acest fenomen se poate sesiza dupa o accidentare.  In aceste cazuri, pana se sectioneaza longitudinal cu un cutit ascutit, si se elibereaza sangerarea. Dupa uscare, mai precis dupa cateva zile vom extrage pana cu grija.

Pene neregulate, crescute transversal?

Se intampla la penele de navigare secindare, ca nu se arcuiesc normal, ci se indoaie in restul penelor si sunt mai lungi decat restul; un astfel de porumbel care se plimba prin crescatorie nu este o priveliste linistitoare.

Fenomenul se intalneste la acei porumbei, dupa naparlire, care au zburat foarte mult. Renumitul “45” al lui Cattrijsse, in al treilea an de viata “purta” pe ambele parti 3-3 astfel de pene.

Bremdonox a spus despre el: “Asta nu mai valoreaza nicio iota”!!!

Urmatorul an, a fost cel mai bun an al porumbelului.

Un alt semn al suprasolicitarii preferatilor nostri, este intrandul care se poate palpa pe cresta osului stern, dincolo de jumatatea sternului in directia cozii.

Sursa: Caii de curse ai vazduhului, Piet de Weerd

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.