Plan de vaccinare contra Paramixovirozei

Cea mai bună protecţie contra infecţiei cu Paramixovirus este imunizarea activă a întregului efectiv.

Cu vaccine chevivac-P200

Respectiv împiedicăm infecţia prin respectarea regulilor de igienă. Vaccinarea preventivă prezintă succes numai dacă acoperă tot teritoriul.

Data vaccinării preventive

Pentru vaccinare este apt fiecare porumbel adult şi vizibil sănătos. Porumbeii vizibil bolnavi şi cei slăbiţi nu pot fi vaccinaţi.

Reproducătorii: cu 4 – 6 săptămâni înainte de perioa da de împerechere.

Porumbeii tineri: cu 4 zile înaintea părăsirii cuibu lui.

Porumbeii transportaţi: cu 4 – 6 săptămâni înaintea voiajului.

Porumbeii de expoziţie: cu 4 – 6 săptămâni înaintea expoziţiei.

Vaccinuri

Pentru imunizare activă ne stau la dispoziţie două vaccinuri, care după 2 – 3 săptămâni de la administrare asigură o imunitate certă, şi prin administrări repetate reînnoiesc sau prelungesc imunitatea.

chevivac-P200

kep171349120723Nobilis Paramixo P201

3773519_orig

Doză: 0,2 ml / porumbel

Administrare: se injectează subcutan în treimea inferioară a gâtului (nu imediat sub cap). Să poziţionăm acul seringii cervical cu vertebrele cervical.

Vaccinul asigură o imunitate de 12 luni.

Atenţie!!!

Dacă vaccinarea contra Paramixovirozei nu poate fi efectuată până la vârsta de 21 zile, ci numai la o dată ulterioară, este indicat un tratament preventiv cu adenosan (vezi „Boala tineretului”).

Tratamentul se efectuează începând din a 3 zi înaintea imunizării până a 4 zi după imunizare.

Reguli complementare

Favorizează rezultatele pozitive ale vaccinării preventive astfel şi sănătatea porumbeilor şi performanţele lor:

  • asigurarea condiţiilor optime de întreţinere a porumbeilor
  • nutriţia optimă a porumbeilor pentru întărirea condiţiei fizice
  • administrare de livimun® pentru mărirea reacţiilor imunologice specific
  • administrare de multivitamin EB12
  • protejarea efectivului contra agenţilor infecţioşi şi parazitari.

Sursa poza: porumbei.ro

Vaccinul se injectează subcutanat în treimea inferioară a gâtului (nu imediat sub cap). Să poziţionăm acul seringii paralel cu coloana vertebrală.

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

26 thoughts on “Plan de vaccinare contra Paramixovirozei

  1. Tocmai am achizitionat acest vaccin(chevivac-P200),iar saptamana viitoare o sa le fac la porumbei.Am facut si anul trecut acelasi vaccin si n-am avut niciun fel de probleme!

  2. Am sunat dar au spus ca produse de porumbeii inclusiv vaccinuri nu mai au de cateva luni bune,te rog dca sti alta firma de unde as putea sa le procur sa-mi spui.

  3. am avut un pui de porumbel cu paramixoviroza care dupa aproximativ 2 luni a inceput sa zboare iar acum e refacut complet uramand sa-l duc la tara. norocul lui a fost ca tot timpul a avut pofta de mancare chiar manca mult zic eu , singura problema era pe sistem nervos , nu putea zbura deloc si isi dadea capul pe spate, se invartea, mergea inapoi, facea destul de urat dar nu mereu. cateodata se linistea si manca, bea , apa. la inceput a fost singur iar dupa vreo 3 saptamani m-am gandit sa-i aduc si pereche si de cand sunt amandoi a facut mari progrese iar celalalt a avut imunitatea buna si nu a luat boala. acum este sanatos 100% , zboara si s-a imperecheat cu celalalt iar in curand ii voi duce la tara. aceasta boala desi nu are tratament cu putin noroc , multa dragoste si hrana diversificata se poate vindeca de la sine dar va spun din experienta avuta ca este foarte important sa nu fie singur , sa mai aiba un porumbel sanatos de la care sa invete sa zboare si cu care este mult mai fericit decat singur. ca si hrana i-am dat grau, porumb, orez, iarba tocata marunt, concentrate de cereale si neaparat sare grunjoasa si nisip de care ei au nevoie , am observat ca mancau aproape zilnic, isi luau cat era necesar. deasemenea in apa otet de mere si miere si uneori ceai de urzica . va doresc numai bine si iubiti porumbeii.

    1. Am un porumbel care cred ca are aceasta boala ( paramixoviroza).El are probleme de echilibru nu mari, incearca sa ciugule uneori reuseste alte ori nu, ii mai dau eu.As vrea sa ii fac vaccin.Dar nimeni nu spune clar daca se poate face in acest caz, ma refer la faptul ca el este oarecum bolnav.Singura solutie este doar asteptarea in speranta ca se face bine daca scapa si se imunizeaza?

      1. Cel mai bine este sa astepti, au fost cazuri incare porumbelul si-a revenit. Daca il vaccinezi cel mai probabil boala se va agrava sau va muri.

  4. ce vaccin se administreaza mai intai ???? pentru paramixovirus? sau salmonela? la ce distanta de timp? (la pui si la batrani)

  5. Si eu am gasit un pui de porumbel cu paramixoviroza intr-o forma grava, cu torticolis, dar in cele din urma s-a vindecat complet.
    Tratamentul a fost indelungat (circa 5 luni) si efectuat sub atenta supraveghere a unui medic veterinar.

    Inca de la inceput, medicul i-a administrat Paramixovacol 0.5 cc, dupa o formula care, desi suna straniu, se pare ca functioneaza: se injecteaza vaccinul in ceafa in ziua 1, apoi in ziua a 5-a si ultima doza in ziua a 8-a.

    Porumbelul a beneficiat pe toata perioada captivitatii, ZILNIC, de:
    – B complex administrat oral
    – mancare de buna calitate: boabe de grau, de porumb, de mei, seminte decorticate de floarea soarelui (bineinteles neprajite si nesarate). La inceput se hranea foarte greu, imprastia boabele si a fost hranit fortat, dar apoi si-a revenit
    – apa de baut n-a fost niciodata simpla, ci mereu amestecata cu miere si cu usturoi zdrobit. uneori mai primea si ceai de sunatoare.
    – laptisor de matca PUR (se gaseste la Plafar, este cel vandut in mici recipiente de sticla, dar trebuie tinut neaparat la rece pentru a nu-si pierde calitatile).
    Sper sa aiba si altii succes cu acest tratament!

  6. Din 2001 folosesc vaccinul PARAMIXOVACOL de la Romvac, si nu am avut niciodata probleme cu boala….si e mult mai ieftin…

    1. Problema cu paramixovacolul e ca e valabil doar 6 luni de la vaccinare, mai multa munca; poate ca in cazul puilor cant ar trebui imunizatti cel putin de doua ori intr-o perioda de 1-2 luni este mai ieftin per total.

      1. Intersul meu nu este sa fac plasare de produse ci sa spun adevarul( caci numai adevarul ne va face liberi)…deci din 2001-2014 nu am avut nici o problema…folosind Paramixovacol….

        1. Nici al meu, de regula promovez produsele pe care eu le folosesc.In week-end am vaccinat o parte din porumbeii de matca cu paramixovacol, am dat doar la porumbeii tineri, din 2015, 2014 si 2013. Porumbeii care au mai mult de 4 ani nu ii mia vaccinez la matca. Dar a lotul de zbor folosesc nobilis paramixo p201, si nu e vorba de plasare de produse ca nu ma plateste nimeni sa promovez nobils o fac pentru ca eu cred ca este foarte bun. Atunci cand va apare un alt produs voi fi primul interesat sa-l folosesc si sa-l promovez daca este cazul.
          Sper ca am fost destul de clar si ca imi doresc sa avem parte informatii bune si relevante pentru toti.

  7. Stie cineva care se face mai intai cel de salmonela sau cel de paramixoviroza si la ce interval intre ele?

  8. 4-6 saptamini inainte de imperechere nu este cam mult avind in vedere ca imunizare dureaza 3 saptamini?

  9. Vreau sa știu dacă se poate la ce temperatura se pot vaccina porumbei pe timpul ierni și dacă îi afectează intr-un fel aceste condiții.

    1. Temperatura mediului ambiant nu are influenta asupra vaccinarii. Indiferent de anotimp trebuie doar sa sa respectati regulile vaccinarii:
      Temperatura vaccinului sa fie de 15-25 grade Celsius (pentru ca diferenta de temperatura intre acesta si temperatura porumbelului sa fie cit mai mica) Reamintesc ca temperatura de pastrare a vaccinului este de +2 – +8 grade Celsius. Pentru a se ajunge la 15 – 25 grade Celsius vaccinul se scoate din frigider cu 1 -2 ore inainte de inceperea vaccinarii.
      Inainte de a trage vaccin din flacon in seringa agitati bine flaconul, si daca este frig afara agitati flaconul si pe timpul vaccinarii.

  10. Buna ziua,am si eu o problema la cativa porumbei..au început sa hrcăie 1 din ei chiar a murit cu ce asi putea sai tratez

  11. Buna seara.Va rog frumos sa-mi spuneti daca vaccinil Chevivac-P-200 din care am folosit in primavara aceasta cateva doze, mai este bun intrucat doresc sa vaccinez cativa pui.Mentionez ca dupa ce l-am folosit i-am extras acul din capac si l-am depus in frigider.Va multumesc.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.