Planul de vaccinare contra paramixovirozei

Controlul acestei boli se face prin imunizarea activa a tuturor porumbeilor, folosind vaccin apos “Columbovac” oculoconjunctival dupa vaccinarea cu Newvac LS79, (o doza pentru un porumbel = 5-10 doze pui de gaina), la doua saptamani. Vaccinarea cu columbovac se face cu 4 zile inainte de intarcare.

Schema de vaccinare este urmatoarea:

Se vaccineaza numai porumbeii clinic sanatosi. NU se vaccineaza cei bolnavi si debili.

  • Lotul de reproductie: 4-6 saptamani inainte de imperechere (subcutanat)
  • Lotul de tineret: 4 zile inainte de intarcare – la cuib (oculoconjunctival)
  • Porumbeii de curse: 4-6 saptamani inante de startul sezonului de curse (subcutanat)
  • Porumbeii de expozitie: 4-6 saptamani inante de prezentarea la expozitie (subcutanat).

Vaccinul

Pentru a obtine o imunitate activa, vaccinul folosit va asigura o imunitate stabila dupa 2-3 saptamani de la  inoculare. Aceasta imunitate poate fi reinoita prin executarea unor vaccinari de rapel.

Vaccinuri vii

Newvac LS79 – se foloseste pe cale oculoconjunctivala, sau prin aerosoli, trampaj, apa de baut

Newvac La Sota – pe cale injectabila subcutanata sau intramusculara 0,2 ml, iar pe cale oculoconjunctivala sau nazala 0,1 ml. Fiecare doza pentru porumbel va contine 5-10 doze pui de gaina

Vaccinuri inactive

Columbovac –  se face dupa ce au trecut 2 saptamani de la vaccinarea cu Newvac LS79, administrat oculoconjunctival – la cuib. La adulti se administreaza subcutanat.

Injectia se face subcutanat, in treimea mijlocie a partii dorsale a gatului, cu acul orientat cu varful spre coada si nu imediat inapoia cefei.

Durata imunitatii este de 12 luni.

Inainte de vaccinare, timp de 2 zile consecutiv si 2 zile dupa vaccinare se va administra Aminovital 10 ml la litru (echivalentul la 1 dop dozator al flaconului). De asemenea, se poate administra Fortalyt 1 lingura la 1 litru apa, 2-3 zile consecutiv.

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.