Porumbei – Bolile Tractului Digestiv – Coccidioza

Coccidioza este o boala a intestinului subtire, foarte larg raspandita in efectivele de porumbei din intreaga lume. Coccidiile isi au habitatul in intenstinul subtire al porumbelului.

Patogeneza:

Ca si trichomonadele, cocidiile sunt cele mai raspandite protozoare la porumbei si sunt reprezentate de doua specii: E. labbena si E. columbarum. Ambele specii afecteaza numai porumbeii. Se prezeinta sub forma de ouachisti care devin infectanti numai dupa ce s-au maturat in mediul exterior.

Coccidia400x

Simptome:

Dupa digestia ouachistilor, porumbeii dezvolta leziuni in peretenele intestinal si in decurs de 4-7 zile incep sa excrete ouachisti. Boala poate evolua in doua forme:

  • o forma asimptomatica sau subclinica care este si cea mai frecventa – in care porumbeii ingera cantitati mici de ouachisti si reusesc sa se imunizeze. In acest fel se creaza un echilibru intre gazda si parazit;
  • o forma acuta, cand porumbeii ingera cantitati mari de ouachisti si evolutia bolii devine grava prin interventia si a altor factori de stres. Porumbeii slabesc, fac diaree muco-apoasa de culoare gri sau sangvinolenta, inapetenta, sete, penaj mat fara luciu cu aspect murdar.

Diagnostic:

Se stabileste prin examen microscopic al probelor de fecale preparate prin metoda flotatiei.

coccidia gainat

Forma asimptomatica

In camp microscopic apare un numar mic de ouachisti si se noteaza cu =+.

Forma acuta

In camp apare un numar moderat de ouachisti =++ sau un numar foarte mare in forma severa notati cu =+++.

Tratament:

In forma asimptomatica porumbeii nu se tratateaza pentru a nu deranja echilibrul creat intre gazda si parazit.

In forma acuta porumbeii se vor trata cu Cocistop C – 1 comprimat la adulti si jumatate de comprimat la tineret, 2 zile consecutiv, urmeaza o pauza de 3 zile si apoi inca 2 zile consecutiv sau Coccistop S in apa de baut, 15 ml la 11 litri de apa, timp de 2 zile; urmeaza o pauza de 5 zile si apoi iar 2 zile tratament.

Organismul porumbeilor tineri va fi ajutat prin vitaminizare cu Vita, Vitamix sau Supraelixir + Gingseng dupa schema descrisa la Trichomonoza si Hexamitiaza.

res_35813b4eb1b694be80b2c24c82b1158d_full

Vrei un TV de calitate da click pe imagine si gasesti zeci de modele.

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

6 thoughts on “Porumbei – Bolile Tractului Digestiv – Coccidioza

  1. Dupa parerea mea produsul numit AMPROLIUM e cel mai bun in Coccidioza……….inca la aceasta substanta nu si-au facut imunitate acesti mici PARAZITI.Un mare parazitolog spunea…….Parazitul nu omoara Animalul (pasare),ci omoara Ferma(Crescatoria).Sper ca intelegeti ce am vrut sa spun………..daca nu o sa revin cu acceptul d-voastra………..cu deosebita stima…..dr vet.Dan

  2. Am porumbei voiajori , pui care fac asa apos excrementu ,iar unii din ei au simptome de voma , au si slabit putin , ce boala crezi ca e?

    1. IN general la pui cand sunt astfel de simptome as zice ca e adeno/coli, e important ca puii sa fie vaccinati de paramixoviroza (recomand doua vaccinari odata cand sunt intarcati si dupa o luna si jumatate a doua oara. Cas i tratament in acest caz as merge pe nifuramycin

  3. Va salut. Am un porumbel alb cu codita ca de curcan si este bolnav,are o stare de apatie, are o respiratie greoaie ,cu un harit la cioculet. Va rog frumos sa-mi spuneti cat mai repede ce sa-i dau sau cum sa procedez cu el, nu doresc sa-l pierd .Nu sunt crescatoare de porumbei dar sunt o persoana care iubeste animalele si pasarile . Le dau sa manace porumbeilor chir daca ei produ si o multime de stricaciuni . Sunt si ei pasari ale lui Dumnezeu si au si ei rostul lor in lumea asta! Va multumesc frumos si astept un raspuns urgent ,pentru a salva o viata!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.