Porumbei – Dezinfectarea crescatoriei

Dezinfectarea cotetului,volierei !

Usor, Practic, Bun si Sanatos. Fara Var si bidinea, fara o munca costisitoare !!!

Primavara sau vara cand temperatura aerului urca peste 20 de grade,curatati cotetul,voliera,inclusiv boxele.Pentru o ora indepartati porumbeii din coteti.Faceti rost de o pompa de zugrav.

Pompa se gaseste in comerti de 5 l ,10 l ,20 l etc.Procurati o pompa ieftina de 10 litrii.Umpleti pompa cu apa 10 litrii.In apa se pune 4-5 tablete de clor.Asteptati 10 minute pana cand tabletele se dizolva in apa,dupa care stropiti toata voliera, cotetul inclusiv boxele.

In 15 minute ati terminat cu dezinfectarea cotetului. Intr-o jumatate de ora se usuca cotetul si porumbeii puteti sa lasati la locurile lor.Clorul o sa distruga toti microbii.O perioada buna nici musca Nu o sa puna piciorul in coteti .

Tabletele de clor se pot gasi la Farmaciile Romvac 50 de tablete = 15 Ron.

Sursa: www.deerbela.ro

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

17 thoughts on “Porumbei – Dezinfectarea crescatoriei

  1. se pun 10 tablete la 10 litri si este bine sa se inchida voliera timp de 30 minute fara sa fie porumbei in ea

  2. Eu dau cu formol de 2 ori pe an primavara si toamna.
    Atentie sa da cu formol cu masca pe figura altfel….
    si in ziua dezinfectiei nu intra porumbel in boxa ca altfel …..

  3. Multe dintre dezinfectante sunt foarte periculoase… odata ce o anumita(e) substanta(e) atat cea din subiect cat si toate cele de la comentarii) sunt folosite in voliera (crescatorie)…. materialu din interior absoarbe substanta in cauza… iar atunci cand mai mult de 2 zile este umezeala exterior (ploua, rece, etc) umiditatea patrunde prin aer in interiorul crescatoriei si odata cu asta, in materialele din interiorul volierei…. iar atunci cand se incalzeste, materialele elimina umezeala si implicit emana prin acest proces si gazele chimice-toxice a substantei dezinfectant care a fost folosita in voliera respectiva.
    Unul din materialele folosite este PALU, foarte daunator, el este imbinat in FORMOL… deasta nu ai sa vezi niciodata ‘gargarite’ in pal, datorita ca este foarte toxic, iar in plus, tine rece, deci nu este un material care lucreaza benefic. Deci nici dezinfectarea cu formol nu este una de urmat (recomandata).. dle Habaci nu am nimic cu dvs sau cu raspunsul scris mai sus, sincer imi spun doar parerea care se bazeaza pe lucruri studiate… am construit cateva voliere proprii si live am modificat la foarte multi volierele (dar asta are mai putin inportanta), etc. Ceva asemanator pot spune si despre unele sau alte materiale… este foarte important ce material folosesti interior (dar nu numai, etc…). Sa spunem ca ai voliera ok… dar poti gresii destul de grav cu produsul ales pentru dezinfectia volierei.
    Trebuie luat in calcul mult mai multe si asta darorita ca toate amanuntele bune la un loc devin un puct forte.
    (Bondar A. din cand in cand (rar) o sa mai las cate un mesaj…. poate mai creste .com)

  4. subscriu: ” PALU, foarte daunator, el este imbinat in ” … am dorit sa scriu – imbibat-

  5. R P,

    Multumesc pentru interventie. Foarte instructiv acest comentariu.
    Ma bucur ca ai decis sa mai scrii. In speranta ca ne vei mai impartasii din cunostiintele tale columbofile.

    Mi-am facut o analiza a sezonului trecut, si una din cauzele sezonului dezastros, poate ca a fost si dezinfectarea puternica pe care am facut-o cu un produs folosit prin spitale. Si stim bine ca inceputul de sezon anul trecut a fost cam umed, iar porumbeii au intrat dupa cateva ore. Mirosul a persistat in crescatorie cel putin 3 saptamani. Al doilea motiv, a fost praful (podeaua se faramita am facut o podea in pod de ciment – rumegus-nisip), podeaua a cedat dupa primul an. Desi faceam curat saptmanal.

  6. Si fara sa lasi mesaj scris… ia in calcul ce antibiotice ai folosit in sezon, cat sunt de tari, durata tratamentului, cum ai atenuat din puterea lui si inclusiv iesirea de pe tratament… toate au urmari neplacute mai devreme sau mai tarziu.
    ”Al doilea motiv, a fost praful (podeaua se faramita am facut o podea in pod de ciment – rumegus-nisip), podeaua a cedat dupa primul an.” … si porumbeii cu siguranta au ciugulit. Acel miros persistent care a durat 3 saptamani, poti spune inlocuii foarte simplu in aceasta situatie ‘miros’ emanat de gaze chimice-toxice … in spitale se folosesc multe, dar sunt care sunt si bune… eu stiu doar unul dintre ce se foloseste in acel loc. Depinde si de concentratie cand folosesti unele dintre dezinfectante… iar cat despre dezinfectant folosesti maxim 1 singura data pe an in extrasezon, in rest este sursa maturala de dezinfectie pentru restul anului. Trebuie sa ai voliera conceputa incat sa intaresti imunitatea porumbeilor pe problemele (tulpinile) din propria crescatorie, eviti dezinfectia chimica si o faci numai daca crescatoria a fost afectata grav de un virus… in rest poti face periodic doar cu acea (acele) sursa (e) naturala (e).

  7. Apropo: inclusiv in calcul sa intre sezonul 2012… si apoi cel din 2013… acum vezi luminita din intuneric (?) defapt unde ai gresit !..pe langa dezinfectie, podea sfaramicioasa, gaze, si alte spirite de observatie care pleaca din om sau le invata pe parcurs.

  8. Eu nu am recomandat ca cineva sa foloseasca formol in crescatoria lui,eu am specificat ca folosesc formol.
    Si al folosesc de 10 ani,nu am avut nici o data probleme,chiar scot 200-300 de pui pe an sint sint foarte ok.
    Eu folosesc formol primavara si toamna in special in zilele calduroase,dau in toate boxele care sint din lemn,scandura, si 2 zile pina ce se usuca bine nu introduc porumbei in voliera.
    La mine volierele sint foarte bine aerisite,chiar in fata nu au nimic doar plasa de sarma,deci oxigen cat cuprinde,iar mirosul se evapora in 3-5 zile din crescatorie.

  9. Buna,as vrea sa intervin si eu putin in legatura cu doza si metoda de folosire a pastilelor de CLOR.Se pot procura din farmaciile veterinare,sunt f ieftine la fel de bun e si Formolul cum a precizat mai sus dl Habaci C.Pastilele de clor se pot dizolva asa= 1 pastila /5 litri apa timp de contact 60 de minute are efect bactericid si fungicid.Se mai poate folosi 1 pastila /3 litrii apa timp de contact 60 de min are efect virulicid.Pt mai multe detalii imi putati lasa mesaj.dr.vet dan

  10. Eu recomand sa folositi otet de mere, contine alcool, este foarte bun dezinfectant, si nu dauneaza, nici nu lasa un miros neplacut. Chiar de este absorbit, el nu dauneaza porumbeilor. Lasati produsele chimice puternice, faceti curatenie zilnic in voliere, si nu o sa avei probleme, eu pana acum nu am avut nimik grav, de asemenea incercati sa nu detineti sute de porumbei, cat mai multi porumbei= mai multe boli in voliera, faceti selectie…si tineti un nr mai mic, astfel evitati multe neprevazute, de asemenea atentie mare cand introduceti porumbei noi in voliera!!!

  11. Eu stopesc o singura data primavara (martie-aprilie) si vata-toamna (august-septembrie) cu Romparasect, se gaseste in farmaciile veterinare, 2ml/l apa . La 2 saptamani distanta aplic si un strat de var, este sfant…cautati pe google prospectul la Romparasesct si-o sa vedeti cum o sa-l folositi mereu d-acum inainte.

    ROMPARASECT 5% se recomandă pentru utilizatori profesionali şi pentru populaţie, in dezinsecţia şi dezacarizarea adăposturilor, padocurilor şi ustensilelor.
    http://www.romvac.ro/Blog%20Posts/romparasect.html – aici este prospectul

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.