Porumbei mai buni pentru oameni obisnuiti – Ad Schaerlaeckens

Uneori oamenii se întreabă ce lucruri sunt mai importante în sportul columbofil pentru a fi un concurent de succes. Aici ei compară următoarele criterii:
– rolul columbofilului;
– rolul unei voliere bune;
– rolul hrănirii şi tratamentelor;
– rolul porumbeilor.
Unii oameni spun: calitatea păsărilor este cel mai important lucru care te face concurent de succes, urmează voliera şi în sfârşit columbofilul.
Alţii spun: o volieră bună este 50% răspunzătoare pentru succese, calitatea păsărilor 20 % şi tot aşa. Eu cred că rolul columbofilului este cel mai important.
Campionii “au sportul între degete” aşa cum spun olandezii. Ceea ce vor ei să spună este că unii oameni au simţuri bine pentru porumbei, alţii oricum niciodată nu vor învăţa, în ciuda bunelor lor intenţii.
De ce cred că rolul columbofilului este cel mai important?
Un bun columbofil fiţi sigur că are o volieră bună;
Un bun columbofil veţi vedea, este cel care ia păsări bune;
Un bun columbofil este cel care ştie cum să umble cu păsările, el are lucrurile sub control.
Voliera sau porumbeii oricum nu au nimic sub control.
Voliera nu poate vedea dacă este populată de păsări bune.
Porumbeii nu sunt capabili să facă climatul din volieră mai bun.
Columbofilul poate să facă toate aceste lucruri totuşi….
Când un columbofil este bun, ştie cât de importantă este calitatea păsărilor şi ştie cum şi de unde să le obţină. Mulţi oameni se întreabă cum unii prieteni au adesea atâta succes când importă păsări în timp ce alţii greşesc atât de des.
Cum să acţionezi şi unde să te duci să iei păsări bune?

Columbofilul
Bineânţeles vorbesc despre sportul din Olanda şi Belgia. Dar rădăcinile acestui sport sunt în aceste 2 ţări,
încă mulţi columbofili concurează aici într-o competiţie puternică şi este puţin probabil că ei fac lucruri rele. Deci poate de la ei fiecare poate învăţa.
Să începem mai întâi cu un paragraf important.
Cum să acţionezi când încerci să îmbunătăţeşti calitatea familiei tale de păsări este ceva ce diferă de la un columbofil la altul. Depinde foarte mult de ceea ce eşti şi cine eşti.
– Nu sunt banii o problemă pentru tine sau sunt?
– Următoarea întrebare care se ridică: care este poziţia ta în sport? Eşti deja campion sau nu?

Bogatul
Oamenii pentru care banii nu sunt o problemă cumpără chiar superpăsările sau puii lor.
Banii îi plasează într-o poziţie privilegiată, ei au mai multe şanse să aibă succes dar nu mai mult decât atât!!!. Deci şanse, nu certitudini. Ei nu sunt niciodată siguri, mulţumesc dumnezeule..
Dacă ar fi fost atât de simplu, numai bogaţii ar fi trebuit să fie campioni în câţiva ani de zile.
Dar sunt atât de multe exemple de oameni bogaţi care au ratat fără nici o speranţă.
Ei au cumpărat super păsări într-adevăr, dar numai aceasta nu i-a făcut super concurenţi.
Iată un exemplu amuzant cu ce s-a întâmplat în Olanda recent: era un tip American care a cheltuit o avere să cumpere AŞI Provinciali şi Naţionali şi campioni. După această afacere el a căutat să arate rezultatele sale în Olanda. Deci a construit o volieră mare şi scumpă în care a pus cele mai bune păsări pe care le-a putut cumpăra. Cu urmaşii lor el vroia să concureze.
Unii columbofili din clubul mic unde era au fost puţin cam nervoşi la început. “să concurezi împotriva puilor tuturor acestor AŞI??. Nu face aceasta competiţia cam nedreaptă? – întrebau ei.
Unii dintre ei se considerau deja învinşi chiar dinainte de a începe sezonul de concursuri.
Apoi a venit momentul când acest american într-adevăr a început să concureze cu puii aşilor care îl costaseră o avere.
Ştiţi ce s-a întâmplat?
În afară de câteva succese accidentale nu a făcut nimic, dimportivă: el a fost zdrobit de membrii clubului. Acei membri ai clubului care niciodată nu cheltuiseră nici un ban pe păsări îl umileau săptămână de săptămână, chiar mai mult, acest american devenise o mare glumă.
Deci pentru oamenii cu bani este uşor să obţină păsări bune dar aceasta nu îi face automat campioni.

Campionii
În afară de aceşti bogaţi, este o altă categorie mică de columbofili care este specială: aceia care sunt deja campioni. Un om care deja este campion acţionează diferit faţă de majoritatea columbofililor când încearcă să-şi îmbunătăţească păsările. Ei adesea au contacte bune şi schimbă păsări cu alţi campioni. Sau lasă pe altul să folosească un mascul sau o femelă pentru un an sau aşa ceva (îi împrumută).
Aceasta s-a întâmplat cu Houben şi Verbruggen……au schimbat doar o singură pasăre şi amîndoi au avut succese cu urmaşii. Aceeaşi poveste pentru Engels şi Van Hove Uytterhoeven. Ei amândoi au avut succese cu porumbei pe care i-au luat unul de la altul, nici un ban nu a fost implicat.
Deci campionii care vor să-şi îmbunătăţească familia lor vor încerca doar foarte puţine importuri deoarece ei înşişi deja au păsări bune.
Majoritatea columbofililior totuşi nu sunt bogaţi şi nici atâţia campioni nu sunt.
Care este sfatul pentru ei, oamenii obişnuiţi să ia păsări bune?
Să dea mari lovituri (tunuri)? Bineânţeles că nu.

Greşeala
“Marile lovituri” pot fi împărţite în gouă grupe:
1. Sunt acei oameni care sunt faimoşi în străinătate deoarece ei sunt oameni de afaceri deştepţi. Ei nu înseamnă nimic în concursuri în ţara lor dar ştiu cât de importante sunt pedigreele şi rasele şi ştiu cum să manipuleze presa.
Spre surprinderea colegilor, ei pot vinde păsările ca pâinea caldă. Sund adesea păsări cu pedigree impresionante dar nimic mai mult.
De ce acei cumpărători străini nu studiază rezultatele înaintea pedigreelor? întreabă prietenii.
Pentru acei cumpărători rezultatele nu par a fi importante: pedigreele şi rasa oricum sunt importante. În Olanda şi Belgia ei spun: aceşti străini cumpără o bucată de hârtie (pedigreul) de la acei necunoscuţi şi primesc o pasăre pentru ea.
Olandezii şi belgienii cu simţuri comune îşi dau seama că aşa zişii “oameni ai pedigreelor” nu sunt cei ce trebuie contactaţi pentru a obţine păsări bune.
Dar am spus, sunt două grupe de nume mari.

  1. Ceilalţi sunt oameni care îşi merită faima.
    Mă gândesc la oameni ca Toye, Engels, Dobbelaere, de Vooght, Bolle, v d Wegen şi mulţi alţii.
    Ei pot să arate rezultatele bune şi în consecinţă ei trebuie să aibă porumbei buni. Ei nu au devenit mari în străinătate mitiund reporteri sau printr-o propagandă şireată. Problema pentru oamenii medii din Europa este că astfel de oameni sunt atât de scumpi deoarece majoritatea cumpărătorilor străini nu sunt naivi şi ştiu despre ei deasemenea. Deci aceşti tipi (adică adevăratele mari lovituri) au cerere mare pentru păsări şi în consecinţă preţurile pe care le solicită cresc foarte mult. Cu alte cuvinte: acei columbofili ar putea fi oamenii la care să te duci să iei păsări bune dacă nu ar fi atât de scumpi pentru oamenii obişnuiţi.
    Vestea bună este că oricum ei nu sunt singurii cu păsări bune.

Sfatul 1
Pentru oamenii medii care nu au mulţi bani să cheltuie, primul sfat este: uită de numele mari şi uită publicitatea din presă.
Atât în Olanda cât şi în Belgia apar multe reportaje false despre falşi campioni şi de ce nu poate fi la fel în alte ţări?
Ceea ce trebuie să facă oamenii obişnuiţi este să se apropie de columbofilii din zona lor, de cei care îi înving săptămână de săptămână.
Ei cunosc rezultatele deoarece se confruntă cu ei la fiecare concurs şi cunosc omul. Ultimul lucru este important. Să fii campion în acest sport este ceva dar să fii cinstit când vinzi păsările este altceva. Când văd potenţiali cumpărători studiind ochii unui porumbel, reacţia mea este câteodată: “nu trebuie să priveşti pasărea în ochi ci columbofilul”.
Din fericire majoritatea oamenilor sunt cinstiţi şi trişorii formează o minoritate. Şi dacă acest columbofil cu păsări bune este un om deştept, îl va trata bine pe colegul său.
Deoarece el îşi dă seama că el poate fi campion atâta timp cât pierzătorii concurează împotriva lui. Dacă pierzătorii se satură să fie învinşi şi renunţă la sport, campionii vor fi ca împăraţii fără imperiu. Sportul nostru este ca şi celelalte: fără pierzători nu sunt învingători.
Este atât de simplu.
Un alt motiv pentru care mai bine iei porumbei de la aceşti columbofili mai buni din zona ta este că îşi dau seama că mai târziu te vor vedea din nou şi din nou după afacere. Dacă păsările pe care le-ai dat nu sunt bune, el se va confrunta cu aceasta pentru tot restul vieţii, poate şi numai uitându-se în ochii tăi.

Sfatul 2
În plus perioada este foarte importantă, nu mai puţin pentru cumpărătorii străini care doresc pui de la campioni Olandezi sau Belgieni. Cea mai bună perioadă este vara sau renunţă.
Motivul este că columbofilii europeni concurează puii lor din iunie până în august şi orice om serios are grijă de el mai întâi …..ceea ce înseamnă că primele două serii din cei mai buni porumbei ai săi îi opreşte pentru el. Mulţi oameni fac greşeala că ei vor tineri la începutul anului. Aceasta este o mare greşeală deoarece nu poţi să-i obţii din cei mai buni atunci. Acei super campioni Europeni care pretind că vând pui din cei mai buni porumbei ai lor în februarie sau martie nu sunt super campioni ci super mincinoşi. Deci obţine tineri (dacă de la columbofili europeni)nu până primăvara sau chiar mai bine mai târziu. Am spus că cea mai bună cale pentru campioni să-şi îmbunătăţească familia lor este să importe doar câteva păsări pe an deoarece ei deja au păsări bune. Dacă vor să importe multe, păsările proprii cele mai bune pot fi neglijate. Dar dacă nu ai păsări bune deloc, este mai bine să iei mai multe deodată.
Deci păsări ieftine de la acei tipi din zona ta care te bat.

Exemple Credeţi-mă, mulţi oameni au devenit campioni acţionând cum am descris anterior.
Unii chiar au devenit nume mondiale cu această metodă.

a. William Geerts este unul din ei. El locuia într-o zonă unde locuia şi Fons Jacobs. Jacobs a fost un bătrân, necunoscut înainte, care concura doar la distanţă scurtă şi medie. Geerts s-a căsătorit, s-a mutat în locul unde locuieşte în prezent (oraşul Schilde) şi între timp a obţinut o serie de ouă de la bătrînul său prieten, deoarece ştia cât de bun era el. Ouăle le-a obţinut aproape gratis. Doi ani mai târziu (1978), el a fost teroarea Uniunii Antwerpen.
Numele Geerts s-a răspândit ca un foc sălbatic în toată lumea, despre bătrânul Fons Jacobs care i-a furnizat lui păsări bune, nimeni nu a vorbit.

b. Gommaire Verbruggen a luat faimosul său “As”. El a plătit bani buni pentru el într-adevăr dar omul de la care luase acest “As” (Maurice v d Velden) avea părinţii săi de la un columbofil necunoscut de 80 de ani.
Eu însumi locuiesc doar la 5 minute de oraşul unde defunctul Gust Hofkens trăia. În anii 70 el era de neânvins dar din nou necunoscut. Hofkens a devenit faimos cu puţin timp înainte moartea sa şi chiar mai mult după moartea sa. Destul de amuzant, atunci el nu avea deloc păsări bune.

c. Jan Grondelaers, vulpea deşteaptă, a aflat despre rezultatele lui Hofkens când era în vârful carierei şi s-a dus la momentul potrivit, când Hofkens era încă necunoscut şi …. foarte ieftin. În special urmaşii păsărilor de la Hofkens l-au făcut faimos pe Grondelaers.

Si atunci rasele??
Rasa este o speculaţie.
Rasa este o invenţie a brokerilor castelelor din aer.
Rasa este un balon.
Rasa este un steag care trebuie să acopere o încărcătură bună de nimic.
Rasa este un cuvânt care trebuie să compenseze calitatea slabă.
Cei mai mulţi americani, Japonezi şi taiwanezi care au vizitat Olanda şi Belgia ştiu despre aceasta. Vizitele lor la campioni i-au făcut să-şi dea seama că au avut creierele spălate prea mult timp. Aceasta era în acele zile când prea puţini oameni aveau prea multă putere. Dar vremurile s-au schimbat.
Deci drag columbofil, dacă nu eşti bogat nu este un motiv să disperi.
Poţi deveni campion la fel de bine ca oamenii cu bani. Este puţin mai greu dar tu trebuie să fii puţin mai deştept. Deşteptăciunea trebuie să compenseze lipsa banilor. Sunt atât de multe exemple de oameni fără bani care au devenit campioni urmând calea pe care am descris-o, luând aceste sfaturi în serios.
În acest sport nu trebuie să fii tânăr ca să învingi.
În acest sport nu trebuie să fii bărbat ca să învingi.
În acest sport nu trebuie să fii atlet ca să învingi.
În acest sport nu trebuie să fii savant ca să învingi.
Şi în acest sport nu trebuie să fii bogat ca să învingi.
Trebuie doar să vezi purul adevăr, nu trebuie să crezi tot ce este scris sau ce ţi se spune. Trebuie să ai ochii deschişi şi să ai simţuri pentru păsări.
Nu face aceasta sportul cu porumbei atât de unic şi atât de amuzant??

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere: Crescatoria de Porumbei

© Ad Schaerlaeckens

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.