Porumbei Rotati (Voltati)

Originea: porumbeii rotati au fost selectionati in Anglia.

Capul: relativ mic, alungit; este nemotat cu fruntea putin bombata, usor ridicata fata de linia ciocului si ceafa mult arcuita.

Ochii: brun inchisi la porumbeii albi cu coada colorata si capaciti la cei cu penaj unicolor si codalbi; ochii sunt albi.

Geana: putin pronuntate, alb-galbene si netede.

Ciocul: lung, subtire si drept, indreptat in jos; este negru la varietatile negri si vinete, alb la varietatea alba si de culoare deschisa la celelalte varietati. Narile: alungit-cordiforme, despartite netede si albe.

Gatul: lung, recurbat la fel ca gatul unei lebede, lasat mult pe spate cu o tremurare nervoasa caracteristica si cu barbia adanc scobita. In pozitia numita “de parada” capul este plasat mai jos decat varful pieptului, pe nuca sau pernita formata din penele bogate supracodale.

voltat

Pieptul: bombat, purtat foarte sus si spinarea concava, lasata pronuntat in jos spre coada dau trunchiului o directie aproape verticala.

Abdomen: cu directie oblica este bogat imbracat in penaj. Aripile: lungi si drepte sunt strans lipite de corp cu varfurile purtate sub coada (trenate).

Coada: aproape circulara, formata dintr-un mare numar de 32-42 rectrice lungi si foarte late asezate pe 2-3 randuri circulare. In pozitie de parada coada este tinuta vertical, intinsa in forma de disc, iar cele doua rectrice marginale ating usor pamantul. Patrimea externa a rectricelor are lama destramata sau frezata facand ca penele sa para si mai late. Penele subcodale si supracodale, ultimele formand nuca sau codita (coada nucata), sunt bogat dezvoltate. Glanda uropigiana lipseste.

Picioarele: mijlocii spre scurte si neincaltate. Porumbeii voltati merg intotdeauna pe varful degetelor.

Penajul: in general foarte bogat, indesat si lipit de corp. Sunt porumbei cu bune aptitudini de incubatie si crestere a puilor. Fecudintatea lor poate fii marita prin taierea rectricelor de la margine cozii.

Culoare si desen: porumbeii voltati pot fi unicolori albi, negri, galbeni si rosii; dungati pe vanat si pe argintiu (bragagiu); guti, capaciti, codalbi si albi cu coada colorata in culorile amintite mai sus.

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

8 thoughts on “Porumbei Rotati (Voltati)

  1. buna….va rog sa ma ajutati si p mne cu o problema.am o pereche de porumbei rotati.si au 2 oua.porumbita in loc sa stea p ele sta p langa ele.ce as putea sa fac…..daca ma puteti ajuta contactatima la yd:bobo_4you_love.va multumesc ,mult

  2. posibil sa fie inca tanara si neexperimentata,sau las-o in linijte,sa nu fie deranjata absolut deloc.sper sa nu gresesc,am patit si eu lafel cateodata dar singura se descurcat pana la urma.

  3. vand VOLTATI F.FRUMOSI ALBI SI CAPACITI PE NEGRU SI PE ROSU 100 RON PERECHEA,TEL.0745582693.PT.POZE intrati pe tomas//sunphoto.

  4. Am o pereche de rotați proaspăt cumpărați și masculul este alb iar femela alba cu coada neagra, ma întrebam ce culoare vor avea pui lor.daca știe cineva va rog să-mi spuneti

  5. Bună ziua! Îmi puteți spune și mie la porumbeii albi voltati cum obțin culoarea alba imaculata. mulțumesc!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.