Porumbei voiajori – Administrarea lamaii, mierii de albine si a catinei in recuperarea porumbeilor

Nu pot sa nu intervin si eu cu anumite precizari la acest material care pare atat de simplu si atat de neinsemnat, la care au aparut si mari polemici contradictorii. Nimeni nu a spus ca recuperatorii din zilele noastre nu sunt bune, nu doresc sa le enumar ,sa nu se creada ca fac reclama la anumite produse ,dar sa ne gandim si la pretul lor ,care ne scutura de bani, in comparatie cu ” asa zisa banala miere ”, care are acelasi efect,  ba din contr, amestecat cu suc de lamaie sau suc de catina in apa sau in ceai hepatic, chiar face minuni si este mult mai ieftin si mai sanatos .Despre calitatile mierii de albina ,am mai scris un material si nu doresc sa ma repet. Deasemeni nu doresc sa repet nici ceea ce a precizat d-nul Cristian Alexa, care a lamurit totul . Doresc sa fac numai cateva precizari legat de miere, lamaie si catina .

1 )Bogată în substanțe nutritive, antoxidanți, vitamine și minerale necesare organismului, mierea de albine în combinație cu lămâia,îmbunătățește funcțiile ficatului,întărește organismul slăbit si susține efortul fizic.

mierea

Mierea de albine este un adevărat elixir pentru sănătate. Din cele mai vechi timpuri, oamenii au cercetat îndelung proprietățile mierii și au descoperit faptul că tratează foarte multe afecțiuni, este un îndulcitor natural minunat, ajută metabolismul în foarte multe feluri și nu se strică niciodată. Mierea de albine este poate cel mai uimitor dintre alimente.

2 ) O lamaie are in jur de 15 calorii. Are 0,23 de grame de proteine, 5,26 grame de carbohidrati si 0,24 grame de fibre. Desi este foarte acra, are 1,46 grame de zahar.
La capitolul vitamine, o lamaie asigura 28% din necesarul zilnic de vitamina C si aproape 5% din necesarul de vitamina A. Desi nu contine cantitati foarte mari de vitamine din grupul B, o lamaie aduce 10% din necesarul de vitamine din acest grup. Lamaia nu contine vitamina E, D si nici vitamina K.

4dbe8ce0754ac

Nu ai zice, dar lamaia este plina de minerale importante. Are calciu, cupru, fier, magneziu (in cantitati importante, chiar), fosfor, seleniu si zinc.
Aroma specifica vine din amestecul de acizi organici si uleiuri esentiale continute si in pulpa fructului si, mai ales in coaja. Lamaia contine luteina, circa 5,5 grame, intr-o lamaie intreaga. Luteina este un complex specifica ideal celulelor din retina.
Lamaia este un antiseptic puternic si foarte eficient si stimuleaza intens procesele de digestie, mai ales atunci cand este mancata pe stomacul gol, pentru ca intervine in procesul de transformare biochimica a alimentelor si in procesul de asimilare a substantelor nutritive.
Vitamia C din lămâie reduce nivelul de histamină din organism, substanţă care contribuie la apariţia congestiei nazale şi oculare.Totodată, vitamina C este un antioxidant puternic care, de asemenea, determină scăderea nivelurilor de molecule instabile care distrug celulele, cunoscute sub numele de radicali liberi.

Organismul foloseşte vitamina C pentru a îmbunătăţi activitatea celulelor sistemului imunitar şi pentru fabricarea colagenului, substanţa care ajută la dezvoltarea ţesuturilor pentru vindecarea rănilor.

Sucul de lămâie este bogat în bioflavonoidul (un grup de substanţe chimice antioxidante de origine vegetală) numit rutin, care întăreşte pereţii venelor şi ai capilarelor.Este considerat a fi singurul fruct cu pH alcalin care participă în mod eficient la reechilibrarea pH-ului sangvin.
Datorită acestor minerale şi vitamine pe care le conţine, lămâia participă la menţinerea sănătoasă a ţesuturilor din organism, împiedicând procesul de îmbătrânire şi sporind longevitatea.Datorită fibrelor natural şi substanţelor purificatoare pe care le conţine, lămâia purifică intestinele şi intensifică mişcările de evacuare ale conţinutului intestinal.
Iata cateva criterii ,cum trebuie sa fie o lamaie : fructul trebuie sa fie tare si greu, coaja trebuie sa fie galben aprins si usor lucioasa, petele verzi de pe coaja indica o aciditate mai mare a sucului, coaja nu trebuie sa fie aspra, pentru ca fructul contine suc putin.

3 ) O alta combinatie a mierii de albine, pe langa sucul de lamaie, mai folosesc si combinatia miere cu fructe de catina. Fructele de cătină sunt cele mai bogate în vitamina C naturală, precum și în vitamina E, vitamina A, K, F, P, complexul de vitamine B, proteine, calciu, magneziu, fier, sodiu, potasiu, betacaroten, ulei, celuloză.

Cătina este un excelent imunostimulator, cicatrizant, antiinflamator, antibiotic.Cătina cu miere este un foarte puternic energizant, ajută digestia și tranzitul intestinal.

catina

Cătina cu miere se prepară fie din pulberea pe care o găsim în plafare, dar cel mai recomandat este să folosiți fructele proaspete. Se spală fructele de cătină foarte bine, se usucă și se zdrobesc,sucul rezultat se pun într-un borcan mare de 800 de grame până se umple trei sferturi. Borcanul se umple cu miere de albine polifloră și timp de o săptămână se lasă la macerat.
Ca si in amestecul ,miere cu suc de lamaie ,se poate da doua linguri de supa la 1 L apa,sau ceai hepatic,imediat cand au sosit de la concurs.Pentru intarziati ,continutul care a ramas nebaut se arunca si se face altul proaspat .

Autor: Sava Gruescu

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.