Porumbei voiajori: Ati avut un sezon slab? Posibile raspunsuri

Ati avut un sezon slab? Posibile raspunsuri.

Odata cu incheierea sezonului de concursuri este momentul pentru a reflecta asupra sezonului abia incheiat. Unii columbofili se pot lauda cu rezultate de excepetie, dar pe alti sezonul a fost unul de-a dreptul dezamagitor.

Iata cateva din motivele pentru un sezon mai slab.

Calitatea slaba a porumbeilor

Primul lucru asupra caruia trebuie sa ne oprim este calitatea porumbelului. Chiar si cu ingrijiri precare, daca porumbeii sunt buni, din cand in cand, un porumbel bun va ajunge in forma si va obtine un rezultat bun, aproape accidental sau chiar in ciuda tuturor asteptarilor detinatorului sau. Lansarile si celelalte lucruri pe care le facem, trebuie sa maximizeze orice potential pe care il au porumbeii. Daca an de an ai parte de aceleasi dezamagiri, iar  tu nu reusesti sa schimbi nimic in ceea ce priveste calitatea porumbeilor tai, asteapta-te sa experimentezi aceleasi dezamagiri. Atunci cand avem un sezon dezamagitor, majoritatea dintre noi evitam a raspundem cand suntem intrebati despre calitatea porumbeilor nostri. Majoritatea dintre noi consideram ca detinem porumbei de calitate. Este interesant faptul ca cei mai buni crescatori, care e de presupus ca detin porumbeii cei mai buni, sunt foarte critici cu privire la porumbeii lor.

Ca parte a evaluarii generale a porumbeilor, trebuie facuta o evaluare realista a rezultatelor echipei. Atentie sa nu punem prea mare accent pe cursele distorsionate de vant sau pe acelea in care localizarea adapostului este un factor important. Dati atentie curselor suficient de lungi si de grele pentru a da sansa porumbeilor sansa de a arata cat de bune si de in forma sunt. Nu trebuie sa fugim de concurenta, sa avem curajul sa concuram in cea mai apriga concurenta posibila pentru a putea interpreta rezultatele intr-un mod cat mai realist. Concurenta te ajuta in selectia porumbeilor, iar din acesti porumbei putem retrage pentru lotul de reproductie pe cei mai buni pentru a putea continua sirul rezultatelor pozitive, lucru care va duce la intarirea lotului de porumbei.

Cand selectam un porumbel pentru reproductie nu trebuie sa ne distraga atentia aspectul porumbelului. Cele care au ochi frumosi etc., pot sa arate bine, dar intotdeauna un campion arata mai bine dupa ce a fost inregistrat. Cele spre care trebuie sa ne indreptam atentia vin in mod regulat mai devreme in adapost, acei porumbei care sosesc mai devreme in zilele mai grele, cand orele de zbor sunt multe si viteza redusa, au o mai mare rata de reusita in lotul de reproductie.

Este bine sa imbunatatim porumbei din colonie cu 1% anual. Nu pare mult, dai in 10 ani, procentul devine 10% si acesta este semnificativ.

Lipsa motivatiei

Crescatorii cred ca ingrijind porumbeii in mod diferit, isi pot imbunatatii rezultatele. Porumbeii doresc sa aiba in adapost un coltisor al lor, unde trebuie sa se simta in siguranta, unde sa stie ca vor gasi hrana si apa. Dorinta naturala de a se intoarce acasa poate creste printr-un numar de metode deja cunoscute de crescatori, inclusiv sistemul natural sau vaduvia etc. Instinctele naturale ale porumbeilor, atunci cand sunt strunite, pot imbunatatii spectaculos dorinta individuala a acestora de a se intoarce acasa, cu imbunatatirea corespunzatoare a rezultatelor. Totusi masculii carora nu li se ofera posibilitatea unei boxe cu o femela vor zbura si se vor lupta continuu ajungand in cele din urma la epuizare, pana la punctul in care nu vor mai putea fi concurati. Astfel se pot ruina multi masculi care au potential pentru cursele de distanta.

Va urma:

  1. Controlul inadecvat al bolilor si folosirea redusa a medicamentelor
  2. Alti factori

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.