Porumbei voiajori – Calitatea penajului

Readuc in discutie un comentariu postat in cadrul articolului Program ce asigura un penaj de calitate pe care il gasiti AICI

Prea putin conteaza culoarea penajului mult mai important este valorea porumbelului. Cine a avut in mana cativa porumbei originali Leo Heremans intelege repede ce inseamna penaj de calitate, acest columbofil punea foarte mare baza pe calitatea penajului.

033857-09-aripa21
Penajul are legatura stransa si cu sangvinizarea organismului… acest proces asigura penajului cele necesare din ce oferi tu porumbeilor. Intradevar penajul se mosteneste… dar prin conditionare si sistem de crestere poti imbunatatii calitatea penajului. Fac o paranteza, daca mergi prin oras si vezi un om al strazii care nu beneficiaza de o conditionare si alimentatie buna, vei observa ca are parul ,,sarmos”… degeaba ar avea o sangvinizare buna a organismului daca nu are ce sa ofere organismul.

Daca imprumuti unui alt coleg un porumbel care vine dintru mediu ridicat de conditionare in alt loc unde conditionarea lasa de dorit… prima data acelui porumbel ii ,,paleste” penajul (pierde din sclipire, devine mat)… valabil si in cazul in care atat tu cat si el folositi acelasi amestec de hrana si acelasi program… aici din nou intervine cat de importanta este voliera cat si pozitionarea ei.

Gasesti si porumbei buni din familii vechi care au un penaj uscat… dar tocmai acest lucru arata ca individul face parte din acea familie veche, stiind acest lucru poti introduce porumbelul la lotul de reproducere iar prin imperecheri poti inbunatatii calitatea penajului la urmasi… indicat ar fi sa lucrezi direct cu porumbei care au penaj de calitate.
Mai demult columbofilii (majoritatea) erau mai interesati sa aiba porumbei cu penele primare egale in aripa, primele 3-4, altii doreau aripi mari ,,lopeti”, altii cautau pene late… prea putini erau acei care aveau interes in calitatea penajului pe ansamblu. Iar mai nou sunt tot mai multi care au inteles importanta penajului de calitate. Un porumbel cu un penaj matasos atunci cand il ie-i in mana iti da impresia ca penajul este usor rece si porumbelul aluneca usor in mana… bogatia penajului, elasticitatea, tijele, sclipirea, etc… aceasta este alta poveste.

Daca ai o voliera buna care lucreaza (cu indice de comfort) nu ai nevoie sa faci tratament anti-coccidiozei. Iar despre tricomonoza… cum ai incheiat sezonul faci un tratament timp de 3 dimineti si ajunge.

Program si baie saptamanal. Nu producerea pudrei este cheia si fac o paranteza… multi se minuneaza si aproba cand vad pudra abundenta ceva de genu ,,faina alba”, porumbeii cu penaj foarte matasos fac o pelicula foarte fina de pudra (in special pe umeri) iar acei porumbei cu penaj uscat sau mai putin elastic fac acea pudra ,,faina alba” iar la acestia nici tijele remigelor nu sclipesc.

Numai oleaginoase foarte diversificate dimineata, mancare putina… seara poti da mancare mai multa si mai putin bogata. Hrana in cantitate mica dimineata dar foarte diversificata… grabeste naparlirea.
Excesul de proteina face tijele din aripa mai casante… din acest motiv la unii mergand in vizita vei vedea mai multi porumbei cu pene rupte in aripa… o pana de calitate nu se rupe usor, mai degraba se indoaie si mai tarziu poate reveni la forma dinainte.

Daca tratezi contra parazitilor obligat lasi urme in penaj. Pune picuri dupa cap concentratie de 10% si nu 2 sau 5% cum sunt majoritatea. Indicat este sa cauti cai naturale contra parazitilor. Orice tratament facut in perioada naparlirii care are efect la nivel intestinal lasa urme in penaj.

Mult mai multi factori deterioreaza.

– Deci voliera este considerata ca are un aport benefic de 40-50% in sportul care il practicati si apoi restul … porumbei valorosi, etc..

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

4 thoughts on “Porumbei voiajori – Calitatea penajului

  1. Calitatea penajului( si vitalitatea porumbeilor )se reflecta in ingrijire:—starea perfecta de sanatate,alimentatie si crescatorie—

  2. Tin totusi sa contrazic putin , doar pe un segment . Urmaresc de 3 ani un aspect , si anume ca in perioada de dupa sezon , dupa sfirsitul lui octombrie , cind pasarile sunt trecute pe ” silente ” , adica despartite si nu mai beneficiaza de zboruri in natura , adica inchise , nu pot sa le dau baie , deoarece uda tot in compartiment , si este f neplacut , + umezeala , etc . Dupa acesti 3 ani am trasa o concluzie : nu conteaza daca fac baie , porumbeii cu o calitate superioara in penaj o pastreaza si o arata in tot acest timp , pina la prima baie . Dar toate astea cu o singura conditie : o crescatorie lipsita de curenti , umezeala , sanatate + mincare de calitate si diversificata .

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.