Porumbei voiajori – Cateva sfaturi despre construirea adapostului si mentinerea unui climat bun

Cand vine vorba de constructia unei crescatorii de porumbei trebuie sa luam in considerare ce fel de materiale sa folosim. Marea majoritate a adaposturilor de porumbei sunt construite din lemn in multe tari (de fapt in majoritatea); lemnul este bun dar nu orice fel de lemn.

Lemnul de esenta tare, in care este difcil chiar sa bati un cui, arata bine slefuit, dar nu este tipul de lemn de care avem nevoie pentru construirea crescatoriei de porumbei.

Acest tip de lemn nu absoarbe umiditatea, intr-o vreme umeda se pot vedea picaturi mici de apa pe suprafata sa.

Vreti sa stiti de  ce Fratii Janssen nu au vopsit niciodata crescatoria?

janssen-foto-sputnik-porumbei

Podul Fratilor Janssen

Le era frica ca lemnul va absorbi mai putin umiditatea.

Cateva caracteristici ale unei crescatorii bune sunt urmatoarele:

  • Sa fie uscata dar nu prea uscata. Atunci procetul de umiditatea scade sub 60% poti fi sigur ca porumbeii se vor imbolnavii de probleme respiratorii.
  • Este calda dar nici prea calduroasa.
  • Nu este seaca, dar exista suficient oxigen.
  • Nu este prea luminoasa, nu face bine ochilor.
  • Atat pe timpul noptii cat si in timpul zilei, conditiile din crescatorie sunt cam aceleasi.

pictures 055 004

Problema cu care ne confruntam este ca aceste aspecte pot interactiona unul impotriva celuilalt.

Atunci cand este vant si adaposturile sunt inchise pentru a nu se crea conditii de uscare excesiva, porumbei s-ar putea sa se confrunte cu o lipsa de oxigen.

Atunci cand este canicula si deschidem adapostul vom permite ca adapostul sa se usuce excesiv.

015 045

Sa gasesti echilibrul este o arta pe care doar un campion o poate stapani.

Intr-un articol va vorbeam despre umiditate si despre higrometru. Mai sus puteti vedea un aspect al modului in care putem controla umiditatea. Daca aceasta scade sub 60%, nu este bine dar nici daca creste peste 85-90 % iar nu este bine.

Mai jos puteti reciti articolul despre umiditate si porumbeii, despre modul incare iti masura umitatea in adapost.

Cand vine vorba de concursurile cu porumbei orice detaliu este important. Asa ca de data aceasta voi aminti despre umiditate si temperatura. Cel mai bun mod de masurare este sa iti achizitionezi un higrometru electronic (ca si cel din poza de mai jos). De ce este nevoie de un higrometru, in primul rand pentru ca e bine sa reglam cat mai mult posibil atat temperatura cat si umiditatea in adapost; in acest sens ne dam seama daca sa inchidem obloanele adapostului (geamurile) sau sa le deschidem. Iti vei putea da seama daca ventilatia din adapostul tau este corespunzatoare sau trebuie ajustata. Binenteles ca acest lucru se paote face in crescatoriile care sunt construite in asa fel incat sa se poata inchide dupa cum vrea fiecare columbofil.  Sper ca aceste informatii sa va ajute in puta concura porumbei putin mai bine; in general cei care practica vaduvia stiu cat de important poate fi sa poti controla temperatura si umiditatea. Asa ca nu uitati un higrometru poate fi un adevarat ajutor.

res_cd48f8448fcfa761ec48f3fee6170963_350x350c_3p28

 

Mai multe detalii despre higrometru si de unde il poti achizitiona gasesti AICI

termometru_higrometru_NScessity

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

3 thoughts on “Porumbei voiajori – Cateva sfaturi despre construirea adapostului si mentinerea unui climat bun

  1. Observ in articolele tale foarte mult metoda de plasare de produse…nu stiu daca un adevarat crestin trebuie sa aiba o astfel de abordare, chiar columbofila fiind…!

  2. Corect Ady, si am recunoscut ca asa este, acest site trebuie sa se intretina cumva. Zecile, sutele si miile de ore de munca la acest site in decu0srul anilor trebuie cumva aibe o rasplatire; ca doar nu voi veni sa-ti cer tie bani direct, desi in viitor cand acest site va creste si veti avea parte de materiale de calitate multa mai buna voi putea incerca sa fac acest lucru, penru fiecare articol sa cer o anumita suma de bani. Dar momentan acest site este la dispozitia tuturor. In multe din articolele mele sunt produse columbofile de exemplu, pe care le-am folosit, pe care le-au folosit altii si care credem ca sunt benefice.
    Toate cele bune si sper ca informatiile pe care le gasesti aici sa-ti fie de folos chiar daca si un hygrometru ar fi de folos in crescatoria ta.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.