Porumbei voiajori: Ce adaugam in apa la intoarcerea din concursuri

Metabolismul ridicat al porumbelului datorat efortului considerabil din timpul concursului duce la numeroase modificari, cum ar fi, eliminarea ureei, a acidului uric, a acizilor lactic si carbonic. Aceste modificari vor consuma in prima faza ionii de sodium, ajungandu-se la dezhidratare.
De aceea, se recomanda ca la revenirea din concurs sa administram porumbeilor in apa de baut electroliti. Electrolitii au si rol de energizant cu efect imediat care ajuta la micsorarea perioadei de recuperare.
Intotdeauna, in prima apa de la sosire, pe langa electroliti, trebuie sa administram dextroza (glucoza). Aceasta este un carbohidrat cu absorbtie rapida in sangele porumbeilor, de aceea este indicat sa o administram la sosire, ci nu inainte de imbarcare.
Unii crescatori folosesc un amestec de miere si lamaie in apa de baut de la sosire, acidul ascorbic din lamaie avand un puternic rol antiinfectios, reface echilibrul acido-bazic si creste rezistenta la boli.
Atentie: Nu este indicat sa lasam mierea in apa mai mult de 2-3 ore, asadar in cazul concursurilor de fond-maraton, atunci cand porumbeii vin rasfirati, este mai bine sa nu o folosim.
Eu folosesc la sosirea din concurs un coctail de electroliti, miere, glucoza si lamaie.

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

3 thoughts on “Porumbei voiajori: Ce adaugam in apa la intoarcerea din concursuri

  1. si eu foloseam mierea si lamaia la intoarcerea din cursa dar de anul acesta voi folosii electroliti,oricum toti porumbeii primesc o data pe saptamana miere si lamaie.

  2. Electrolitii nu trebuie sa lipseasca din apa in primele 3 zile de la intoarcearea porumbeilor. Dar poti sa mai adaugi si altceva in apa, sau sa dai la sosire electroliti cu glucoza, si seara sa dai miere cu lamaie. Depinde de tine ce alegi si de porumbeii tai, de modul cum reactioneaza; e foarte important ca porumbeii tai sa fie obisnuiti cu produsele acestea, sa le fi dat din timp ca sa se obisnuiasca.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.