Porumbei voiajori – Cum ai putea reproduce pui mai buni ?
Cum ai putea reproduce pui mai buni ?
Sa gandesti, sa muncesti mult si multa rabdare. In primul rand sa cauti sa ai acei porumbei cu fenotip pentru zona ta si categoria aleasa. Indiferent in ce zona ai crescatoria si concurezi porumbeii … cauta sa aduci in crescatorie porumbei care vin din familii bune cu rude colaterale care au facut si ele performanta, porumbei care au reusit si in alte zone a tarii la diversi columbofili.
Iar atunci cand aduci un porumbel, cauta sa te asiguri ca are o cutie toracica buna (mare) si puternica sa reziste atunci cand pui presiune pe cutie. O cutie slaba cedeaza pe canicula chiar daca porumbelul nu are probleme respiratorii si este intretinut si pregatit corespunzator. Prin antrenament plamanii si inima cresc mai mari daca cutie toracica permite, inima poate pompa mai bine si oxigeneaza repede si mult mai bine organismul, plamanii de asemenea fiind mai mari pot face fata organismului la un efort prelungit chiar si pe canicula. Trebuie tinut cont de penaj, un penaj bun matasos ajuta mult porumbelu, aluneca mai usor in aer si frecare nu este mare, practic reduci din consumul de energie. Apoi muschi, brat, etc…stop!
Mergem mai departe, ai acesti porumbei…
In primul rand trebuie sa fie porumbeii sanatosi, aici un rol important il are crescatoria, intretinerea si columbofilul.
O crescatorie care sa absoarba interior umiditatea din aer, iar cand este cald sa o elimine, sa creeze un echilibru interior. Debitul mare de aer creaza curent si temperaturi fluctuante. Nu poti mentine in asemenea crescatorii o stare generala a organismului cat mai ridicata pe o perioada cat mai lunga posibil. Daca nu reusesti sau nu ai experienta necesara sa poti fixa o crescatorie care sa lucreze la cele cateva detalii de mai sus, atunci fa o crescatorie simpla 3 pereti de scandura si plasa in fata, tavan inclinat in spate (ridicat in fata).
Ai si crescatoria…
Tine porumbeii de reproducere cat mai departe de medicamente, antibiotice si E-uri si produse sintetice. Nu aduce des porumbei la matca. Nu aduce din crescatorii compromise, care au fost lovite grav de E Coli sau unde imunitatea porumbeilor este terminata. In E Coli toate antibioticele folosite raman sau ramane in codul genetic date despre substanta activa a antibioticelor folosite…si puii din acei porumbei au deja autobiorezistenta la antibioticele care au fost servite parintilor lor.
Iar porumbeii fara imunitate cresc pui tot cu imunitate precara…prin laptele de gusa se transmite “puterea imunitatii ” si multe informatii… stop!
Nu mai vaccina contra paramixo porumbeii care au trecut de 3 ani. Tratamente … pentru viermi (contra viermilor) exista cai naturiste. Daca vrei sa faci contra salmonelozei… o singura data pe an, maxim 5 zile… daca aduci porumbel nou in primul an poti sa-i faci 10 zile. Daca ai porumbei sub varsta de 3 ani… 3 zile contra tricomonozei si apoi vaccin contra paramixovirzei… iar restul care nu au primit vaccin le faci tratament contra tricomonozei abia dupa prima tura de oua… lasi 5 zile de la al 2-lea ou si poti face tratamentul. Urmatorul tratament…. abia in vara cand desfaci perechile la inceputul lunii august, tot contra tricomonozei.
Recapitulam, porumbel nou adus; viermi, salmoneloza 10 zile, tricomonoza 3 zile, vaccin contra paramixovirozei.
Porumbel sub varsta de 3 ani; viermi, salmoneloza 5 zile (la optiunea crescatorului daca face tratament sau nu) , tricomonoza 3 zile, vaccin.
Porumbel peste varsta de 3 ani; viermi, salmoneloza 5 zile (la optiunea crescatorului daca face tratament sau nu), tricomonoza 5 zile dupa prima tura de oua.
Eu aici am facut referire la perioada de iarna. Dupa ce au crescut 2 maxim 3 serii de pui, desperecheati si facut tricomonoza 3 zile obligatoriu. Orice faci , daca ai ales sa faci ceva, foloseste curatitor si intaritor pentru organe (ficat, rinichi, si pentru flora intestinala dupa tratament).
Lasa o diferenta de minim 3 saptamani dupa medicament, antibiotic sau vaccin si pe urma daca te grabesti puneporumbeii la pereche … altfel se alege prafu de pui, vor fi frumosi, dar nu buni. Foarte important si ce folosesti unele lasa ‘urme’ in puterea de reproducere si in calitatea spermei, mai exact distrug…. la fel de important este si cum faci un tratament.
Chiar daca ai dat curatitor si intoritor pentru organe nu ajunge, a fost doar ceva de moment. Ai terminat cu toate urmeaza curatirea organismului, nu tot ce gasesti este si bun, … pune baza pe acele chestii care patrund membrana celulara si curata organismul pina la sub celula, sa dureze 10-14 zile. In acest moment ai porumbeii aproape pregatiti de imperechere.
Nu vei scoate aproape niciodata pui buni daca porumbeii nu se cunosc intre ei si nu stiu fiecare locul, incep sa dea pui buni cand se cunosc intre ei in acel compartiment. Imagineazati ca traesti in casa tu si parintii tai, iar la un moment dat primiti o persoana in chirie, in aceasi locuinta. Ei cum te simti ? Apare stresu in casa ? Ai nevoie de compartimente mici de maxim 4-6 boxe, asa cum am spus porumbeii sa se cunoasca intre ei, foarte important. Alt lucru important… sansele sa scoti pui buni dintrun porumbel care nu accepta locul sunt la fel de mici… poate sta la tine 3-4 ani si il oferi altui columbofil si in alta locatie poate da pui buni ‘pe banda’. Ce importanta este si voliera, indicele de comfort, …stop!
Nu aduce des porumbei ca faci dezechilibru, cand aduci introdu porumbelu in acel compartiment unde a fost introdus ultimul adus inaintea acestuia. Majoritatea porumbeilor adusi dau pui buni, sau mai buni, abia din al 2-lea an in acea crescatorie.
Inainte cu 2 luni sa fie pusi la pereche … pune porumbeii inchisi in boxe fiecare de seara si dimineata la prima ora apoi separi cuplurile, fa acest lucru tot la 10 zile, repeta procedeul de 4 ori si este indeajuns.
Inainte cu 3 saptamani cand crezi ca doresti sa-i lasi la imperecheat… incearca sa imbunatatesti amestecul treptat, foloseste minim 30 de tipuri de boabe in amestec,… porumbeii trebuie sa manance putin si din acel putin sa poata extrage organismul exact ce ii lipseste. Cand oferi mancare proasta porumbelul se streseaza si mereu este in cautare de ceva, se streseaza.
Inainte cu 10 zile sa ii pui la imperechere pentru sezonul de pui… acum incepi practic sa accelerezi sistemul hormonal…stop! Daca dai proteina… sa nu fie proteina de origine animala…. iar daca vrei sa ajuti sistemul hormonal, nu te duce la veterinar, cauta o cale cat mai naturala pentru ca exista…ofera tot la 2-3 zile ce ai decis sa le dai.
Cuplurile le faci la compensatie, sunt anumite intuitii care pleaca din om, asa simte asa le face, dar totusi cauta un echilibru… uita de pedigree si priveste fiecare porumbel in parte, alege tu (prin analiza ta, etc) cu ce se potriveste acel porumbel… poti analiza si puii lui din anii anteriori si sa te ajute sa ai o imagine mai buna.
Puii nu se dezvolta armonios daca nu ai boxele intunecate (macar jumatate boxa)… dorm mai mult, se intaresc mai bine, se dezvolta mai bine, ei nu trebuie sa urmareasca miscarea din compartiment, sa pape si sa doarma.
Ca sa poti obtine pui buni, porumbeii trebuie sa fie sanatosi, sa aiba o stare generala a organismului ridicata, sa nu aiba lipsuri organismul, sa accepte locul, etc.
La 100 de pui reprodusi, dupa 4 ani media este aproximativ 2 pui foarte buni. De obicei in toate crescatoriile sunt 2 porumbei la lotul de zbor foarte buni, restul se rotesc intre ei in clasament … ma refer la crescatorii care zboara bine cu rezultate bune. Urmareste si te convingi.
Fiecare doreste sa reproduca in fiecare an pui cat mai buni dar puii foarte buni sunt si foarte rari, lucru care se stie deja.
Am imperecheat cred ca usor peste 2.000 de porumbei, au iesit si pui buni, si foarte buni, si mult balastru. Foarte greu gasesti reproducatori valorosi. Tot ce am scris nu ajunge, trebuie sa cunosti multe, sper sa te ajute, bafta.
Sursa text: Comentariu R P pe porumbei.ro
Stiu comentariu de pe porumbei.ro. Ma enerveaza ca spune numai atat cat ii convine.
Poate ca reusim sa-l mai completam. Scopulmeu principal este acesta prin postarile ce vor urma si in cazul acestui articol.
Cum si cu ce putem accelera sistemul hormonal inainte de imperechere ? Poate gasim cine ne indruma spre ceva natural.
suuper articolul este cred eu cel mai bun citit vreo data
Lemnul dulce poate fi o solutie, mai precis ceai de lemn dulce.
Nu cred sa dezghete atat de tare sistemul hormonal si sa declanseze tot organismul.
Ma mai gandesc la polen, dar probabil facand o combinatie de produse naturale
Marindule programul de lumina cu cel putin 10 zile de ai pune pe perechii,pina se ajunge la 14 ore/zi.
“Cum si cu ce putem accelera sistemul hormonal inainte de imperechere ? ”
Totusi gandesc ca ar atrebui sa existe un cumul de factori care sa declanseze aceasta accelerare. Ceea ce a zis Bogdan cred ca este un lucru de la care sa pornim, dar cred ca e nevoie de ceva mai mult. Aici ma gandesc ca ar trebui sa stimulam imunitatea porumbelului, si cred ca mai exista acel ceva care sa provoace acea accelerare, acea cireasa de pe tort. Ceilalti mai aveti si alte idei?
Eu mai incerc sa caut. Nu e usor sa cauti, mai ales ca ar trebui sa stii ce piste sa urmezi.
Si ce spune Bogdan ii ajuta intrun fel dar iata ce scrie acolo :
.. iar daca vrei sa ajuti sistemul hormonal, nu te duce la veterinar, cauta o cale cat mai naturala pentru ca exista…ofera tot la 2-3 zile ce ai decis sa le dai.
Ceva tot trebuie sa fie, mai cautam.
Exact cautam, dar e putin frustrant ca nu iese…la iveala.
Ginseng siberian
Ginseng indian
Trifoi rosu (Red Clover)
Nucul negru
Lemnul dulce
Algele marine
Vinarita
Echinacea
Algele brune
Bacopa
Vinarita
Acestea sunt niste plante care ajuta la reglarea sistemului hormonal. Dar de accelerare nu prea gasesti, asa ca daca vrei poti sa spui, daca nu mai lasam poate pe maine, poate ne mai spune cineva si alte pareri.
Un articol frumos ce reflecta experienta personala, unele aspecte eu le tratez diferit. Adica nu fac niciodata tratament de tricomonoza pentru ca la mine in crescatorie nu exista – le pun un pic de otet de mere in apa. Sa nu exageram cu interpretarea comportamentului porumbeilor – ca doi porumbei ce nu se cunosc pana la imperechere vor scoate pui prosti !
aviz Laurentiu , AdrianMadlin sau cine altcineva mai citeste :
Acesta nu este un articol este pur si simplu un comentariu scris de mine acum 1 an cred pe site la Andrei Dejan.
AdrianMadlin reciteste:
Cand masculii se cunosc si stiu fiecare bine de tot locul in acel compartiment… va fi mai multa liniste. Cand faci preimperecherea tot la 10 zile minim de 4 ori, asta inainte sa fie pusi in pereche… se cunosc.
Cand toate merg bine in compartiment si nu exista acel stres in exces… va creste armonia intre celule si organismul va fi fericit, ai sanse mai mari sa reproduci pui mai buni.
Andrei Bondar si XXX :
Nici vorba de plante.
AdrianMadlin , am copiat ceva din text:
,, Nu vei scoate aproape niciodata pui buni daca porumbeii nu se cunosc intre ei si nu stiu fiecare locul, incep sa dea pui buni cand se cunosc intre ei in acel compartiment.
Ai nevoie de compartimente mici de maxim 4-6 boxe, asa cum am spus porumbeii sa se cunoasca intre ei, foarte important. Alt lucru important… sansele sa scoti pui buni dintrun porumbel care nu accepta locul sunt la fel de mici… “
Sa fie ceva natural si nu din plante?
yes yes
Toate etapele sunt importante si nu doar sa accelerezi la final sistemul hormonal punandu-l la lucru in intensitate maxima (pornesti motoarele). Asigurate ca ai o voliera buna… daca ai observat foarte frecvent apare voliera in schema, punctul forte.
Sunt de acord ca voliera este punctul de sprijin, un alt mod de a spune, pe langa voliera fara porumbei de calitate, fara un crescator (columbofil) care sa controleze programul de la a la z nu faci mare lucru. As mai putea adauga norocul in discutie. Noroc de o pasare excelenta, de o conjunctura favorabila, un vant prielnic, de un tratament dat la momentul oportun, de un sfatuitor care sa intervina in momente cheie.
In cazul meu, a crescatoriei mele, voi avea destul de munca pentru a o face sa fie asa cum trebuie.
Un aspect de care trebuie sa tin cont, si care nu l-am simtit a fost intesitatea vantului la locatie. Crescatoria mea este situata in extremitatea vestica a locatiei, in laterale (vest) este teren gol (pe care este paltat o livada), in partea sudica nu sunt cladiri decat cateva macarale parcate, in nord am cusca de caini si atat, inar in este sunt cateva cladiri. Crescatoria este indreptata spre sud.
Pe podea voi pune pana la urma gratare (dar nu din lemn de brad, se pare ca sunt mai greu de gasit).
Din ce am vazut pana acum nu am o voliera care sa licreze bine si iarna, primavara-vara-toamna eu cred ca este buna, sper io ca nu prea uscata.
Pe interior si experior am pus lambriuri de brad, podeaua este acoperita cu hidrofugat, sa-mi usurez putin munca de curatenie, scandurile erau cam greu de curat cu spaclu.
Ma gandesc sa schimb plasa din tavan sa pun cu ochiuri mai mari, de marimea degetului mic.
La fel sub tigle, am aerisire atat in fata cat si in spate, de-alungul crescatoriei, de asemenea ma gandesc sa le deblochez si sa las plasa libera cu condita sa schimb plasa, sa pun una de tantari in loc de cea care este acum mai larga.
In viata porumbeilor sunt importante absolut toate amanuntele, cu pondere diferita in functie de momentul din an. Consider ca introducerea/mentinerea chibzuita a graului incoltit poate constitui o revigorare/confirmare a potentialului biologic al organismului. Nu este cheia universala a columbofiliei, este cireasa de pe tort in anumite situatii. Presupun ca porumbeii sunt adulti si sanatosi aparent.
Nu pot sa imi dau o parere despre voliera…din N-motive (V.F.). Greseala nr 1 interior, ai pus nitrofugat peste podea… greseala 2, nu ai pus gratare……..greseala 3, daca faci altfel de gratare decat ti-am spus.
Pentru a reproduce pui buni trebuie sa fi columbofil adevarat tot timpul anului -365- de zile si nu sa fi doar columbofil de sezon, doar iarna …sunt atat de multi asazisi columbofili care daca te uiti in gura lor ai crede ca sunt cei mai mari si priceputi columbofili,in realitate nu sunt in stare sa miste un deget,iar ca sa fi cu adevarat columbofil trebuie sa pui mana la munca 365 de zile.”Arta consta in crestere.Esentialul consta in a sti ce vrei si sa se respecte programul propus…”
Vali sa fi columbofil 365 de zile este un amanunt care nu se discuta acesta trebuie facut. Eu am inteles ca se vorbeste despre pregatirea porumbeilor de matca inainte sa fie pusi la pereche.
O modalitate de contact, rp?
Pai si ..i-mi permit sa intreb ,Liviu,de porumbei de matca trebuie sa te ocupi doar o luna inainte de imperechere? Eu deexemplu din momentul in care i-am desperecheat(separat)incep pregatirea pentru urmatoarea imperechere, care dureaza timp de 5 luni…
Dupa ce ii desfaci te ocupi de naparlit si sa fie intro stare cat mai buna de sanatate, pe urma cand urmeaza sa fie imperechiati din nou atunci le faci o pregtire mai in amanunt.
Diferenta Liviu ,este ca eu,personal, ma ocup mai in amanunt in fiecare zi.Pentru mine fiecare zi este cea mai importanta,desi de multe ori vin obosit de la servici si nu i-mi e aminte nici de mine ma apuc sa le pregatesc un ceai ,sa le pun ceva pe mancare si apoi sa le dau,dupa care intru linistit in casa,ma spal ,mananc dupa care ma asez linistit in pat,multumit si satisfacut .Sunt dimineti cand din cauza oboseli as dormi mai mult,cu toate astea ma trezesc devreme sa le fac curat,sa arunc o privire asupra porumbeilor si daca vremea e buna sa le dau drumul afara,dupa care vine ora sa plec la servici ,multumit.Columbofilia este grea si foarte complexa iar eu nu sant decat un columbofil incepator care mai are multe lucruri de invatat.
365 de zile raman valabile indiscutabil cine doreste sa faca ceva. Daca tu faci niste eforturi nu pot spune decat felicitari.
Am si eu o pereche de porumbei voltati capaciti si i-am cumparat de la un baiat..dar nus daca sunt pereche..el a ziz ca sunt….nus ce sa zic
Bunivi mei a ziz ca sunt baietii amandoi…da eu am zis ca nu deoarece cand era in voliera se chiugulea pe cioc unu pe altu cred ca are 2 luni si inca nu vrea sa se imperecheze..va rog ajutati-m
I-am luat cand erau puiandri
Am vazut femela cand sa urcat pe baiat dar baiatul la randul lui il loc sa.se.urce pe ea el pleca dar femela astepta sa fie calcata