Porumbei voiajori – Diferente intre porumbeii de general si cei de maraton

Sa nu confundam porumbeii care claseaza de la 100 – la 1000 km ,cu porumbeii care claseaza de la peste 700-800 km ,la peste 1200 km . Porumbeii care claseaza bine ,chiar si foarte bine de la 100 la 1000 km ,sunt porumbei de general ,sau mai exact pasari de AS National .Aceste pasari in comparatie cu porumbeii de Mare fond si Maraton , se deosebesc din punct de vedere genetic, din multe puncte de vedere fata de porumbeii de general .

Pasarile de As National sunt des confundate cu pasarile de mare fond si maraton ,avand anumite trasaturi comune , referindu-ma la configuratie ,marime ,forma aerodinamica , aripa . Aceste pasari au pastrat viteza de la pasarile de viteza- demifond ,intr-un procentaj mai mare ,in schimb rezistenta de la pasarilor de mare fond-maraton ,este dobandita intr-un procentaj mai mic .

O pasare de mare fond-maraton ,care a fost selectata si creeata cu multi ani in urma ,incepe sa-si arate aptitudinile la distante peste 700- 800 km ,depasint de foarte multe ori distante trecute de 1200 km . Ea este caracterizata prin rezistenta ,mai putin prin viteza de zbor , asta nu inseamna ca de-a lungul anilor,nu s-au facut infuzii cu pasari rapide ,pe distante intre 300 si 600 km ( gen demifond sau As Speed ).

Asta explica de ce la ora actuala ,pasari de mare fond- maraton ,sunt capabile sa ramana in aer peste 14 – 15 . fiind constatata in prima zi ,sau in cel mai bun caz ,a doua zi la primele ore ale diminetii .Perioada zilei de la lansare ,nu i-a permis sa acopere cei peste 1000 de km , dar au fost cazuri cand astfel de porumbei , in anumite conditii meteo ,cu cer senin ,stele luminoase ,o luna plina ,plus experienta pasarii ,prin antrenari repetate spre lasarea serii ,au ajutat pasarea sa fie constatata chiar si nocturn ( trecut de ora 22- 23 ) .

Un porumbel de general sau de As National ,sunt pasari limitate ca rezistenta ,fiind totusi capabile sa claseze ,cele 10 etape impuse de regulament – adica 6 etape 100 – 500 km ;4 etape peste 500 km. Obligatoriu se va centraliza cate minim o etapa dupa cum urmeaza: Minim 1 (una) de viteza ;Minim 1 (una) de viteza-demifond sau demifond;Minim 1 (una) de fond;Minim 1 (una) de mare fond sau maraton.Multi gresesc angajand inca o etapa peste 900 km ,in speranta ca vor prinde pe langa cat. de As National si cat. Maraton.Cu siguranta acest tip de porumbel ( limitat asa cum am precizat mai sus ) ori nu mai claseaza ,ori se pierde . ( asta insemnand ca acel crescator ,inca nu-si cunoaste potenta porumbeilor pe cae-i cultiva ) .

In schimb porumbelul de Maraton ,trebuie sa faca 2 etape peste 900 km ,totalizand 1800 km , sau cei de As Maraton ,vor trebuii sa faca 3 etape trecute si ele peste 900 km ,totalizand si ei, 2700 km.O lansare intarziata ,( ora 12 ) , favorizeaza si porumbeii limitati ca rezistenta ,intrucat si ei se odihnesc peste noapte, la fel ca si porumbeii de maraton . In schimb daca sunt lansati la primele ore ale diminetii ,porumbeii limitati ,ori cedeaza in crescatoriile altora ,ori sunt victime sigure a pasarilor rapitoare . La lansari intarziate ,riscul de a bulversa porumbeii ,este foarte crescut ,intrucat porumbeii se agita mult dimineata cand mijlocul de transport stationeaza, iar in zilele caniculare, la inserare nevoia de apa determina porumbeii valorosi sa se refugieze in diferite columbarii fiind din pacate seghestrati de catre braconier sau raman in mod indubitabil expusi hazardului rapitoarelor noptii.

In concluzia mea ,zborurile fractionate in doua zile reduc mult sansele adevaratilor porumbei claditi cu multa migala pentru cursele lungi fiind favorizati porumbeii demifondisti, de general sau cei de As National ,mai robusti, cu aptitudini pentru distante mai scurte.

Autor: Sava Gruescu

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

5 thoughts on “Porumbei voiajori – Diferente intre porumbeii de general si cei de maraton

  1. Salut Andrei,se poate sa te informezi daca cei care vand ceasul top pigeon,vand si ceasul chinezesc F V 2,multumesc anticipat.

  2. Dupa parerea mea numai calitatea musculaturii poate face diferenta intre un porumbel de maraton si unul de general.
    Un porumbel poate zbura atat cat il tin muschii, presupunand ca are celelalte calitati precum osatura, penaj, tenacitate, sanatate, etc.
    Am auzit mai multe cazuri de porumbei care nu se antrenau pe langa casa decat 2-3 ture si veneau de la maraton fara probleme, pe cand altii si de la etape de viteza-demifond vin cu crampe si musculatura blocata.

  3. Porumbelul de ,,general ” cum e numit mai sus ce e capabil sa vina si sa claseze de la 100 -1000 km e responzabil de virusul numit columbofilie ,el te tine in priza mai mult de 80 % din sezonul competitional ,maratonistul crescut in Romania poate face ceva spectacol la sfarsit de sezon ,dar la un nr foare redus de columbofili ,nu din cauza dificultati ci in special de o pregatire facuta pentru aceste tipuri de concurs ,fiind sfarsit de sezon unde multi abandoneaza lupta .

  4. Pana in anul 2016 norma la AS NATIONAL se facea si cu norma la maraton,deci e o mare contrazicere AS NATIONAL e porumbelul complet care te bucura tot sezonul de la viteza la maraton.Bine zis domnul Vicentiu.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.