Porumbei voiajori – Diferite metode de trecere la vaduvie

Vaduvia, daca este practicata corect poate scoate ce este mai bun in porumbeii tai. Pentru cineva care nu dispune de timp, probabil vaduvia este cea mai buna metoda de zbor. Desi sunt si voci care spun contrariul.

Vaduvia poate fi practicata in mai multe feluri:

  • metoda vaduviei doar cu masculi (femele sunt tinute acasa)
  • metoda vaduviei doar cu femele (masculii stau acasa)
  • metoda vaduviei cu ambele sexe, mai este numita si metoda vaduviei prin rotatie sau simplu metoda vaduviei

In ultima vreme tot mai multi crescatori aleg sa revina la practicarea metodei vaduviei doar cu femele. Motivul ar fi ca acestea rezista mai mult, pot fi zburate in fiecare saptamana, indiferent ca e vorba de etala de 300 km sau de 500 km; in cazul masculilor este mai greu, nu ca nu ar putea face fata ci ca femelele au rezultate mai bune cand vine vorba de un program mai intens de concursuri.

pictures 279

Modul in care se face trecerea la vaduvie difera de la crescator la crescator dar totusi sunt cateva metode de trecere folosite mai des:

  • imperecherea la 1-3 martie, porumbeii sunt lasati sa creasca un pui, de regula pana la varsta de 3 saptamani dupa care puii sunt luati de la parinti si se trece direct la vaduvie (10-14 zile inainte de prima etapa).
  • imperecherea prin 15 martie, porumbeii sunt lasati sa creasca un pui, si dupa prima etapa sunt trecuti la vaduvie (aceasta metoda este folosita de cei care nu pun mare pret pe primele etape (de viteza) ci tintesc intrarea in forma dupa a 4-5 etape.
  • imperecherea prin 15 martie, porumbei sunt lasati sa creasca un pui si depuna un rand de oua, pe care le clocesc cateva zile, intre timp puii sunt luati si mai sunt lasati sa cloceasc asa cum am zis cateva zile, nu mai mult de 8 pentru a nu incepe procesul de naparlire mai repede;
  • imperecherea porumbeilor prin ianuarie sunt lasati sa cloceasca maxim 8 zile dupa care sunt separati si vor fi imperecheati inca odata in a doua jumatate a lui martie si la fel vor mai cloci maxim 8 zile dupa care vor si separati si vor incepe vaduvia;

pictures 281

Asa cum am spus mai sus, sunt multe metode de a incepe vaduvia; din fericire este adevara ziala ca “toate drumurile duc la Roma”, s-a constatat ca nu sunt diferente majore in comportamentul porumbeilor, chiar daca unii sunt lasati sa cresca un pui si altii doar sa cloceasca, performatele nu difera mult.

Desi, Steven van Breemen sustine ca in cazul vaduviei doar cu femele, cel mai bun mod de a trece la vaduvie este sa le lasi sa cresca un pui impreuna cu masculul pana la 14-21 de zile si dupa sa muti puii cu femele fie in compartimentul lor (al femelelor) fie sa le lasi pe ele cu puii in compartimentul masculilor (masculii fiind mutati pe odihnitori).

Astept parerile voastre si de ce nu, sa expuneti si modul vostru de trecere la vaduvie.

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

3 thoughts on “Porumbei voiajori – Diferite metode de trecere la vaduvie

  1. compartimentele(masculi/femele) pot fi alaturate/fara spatiu intre ele? nu este nici o problema daca se aud? atunci cand masculii sunt inauntru si aud femelele/ puii pe afara/ pe acoperis sau la zbor credeti ca este vreo problema? masculii / femelele sunt tinuti la intuneric?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.