Porumbei voiajori – Electrolitii – Un Articol de Ad Schaerlaeckens

Electroliti? Da, domnule!

De multe ori, crescatorii ma întreaba “Ce sunt electrolitii? Sunt ei cu adevarat benefici si cand ar trebui sa le dau pasarilor?” Din moment ce electrolitii intriga atat de multa lume, voi oferi o scurta explicatie, însa nu voi intra în detalii pentru ca ar rezulta o poveste mult prea complicata. Acest termen este unul medical (stiintific) si denumeste o gama de saruri, mai exact ioni. De obicei, se gasesc în bauturile destinate sportivilor si sunt folosite pentru a completa rezervele de apa din organism în urma deshidratarii cauzate de efort, diaree, voma sau înfometare. Daca o persoana depune un efort mare, aceasta pierde multe saruri prin intermediul transpiratiei, în special sodiu si potasiu, saruri esentiale si care trebuie înlocuite cat mai curand posibil pentru a reechilibra balanta atunci cand se înregistreaza un deficit. Producatorii adauga în deosebi carbohidrati si glucoza pentru a obtine un efect energizant.

PORUMBEII

Nu doar oamenii, ci si porumbeii pot pierde cantitati mari de saruri si ioni, mai ales dupa eforturi considerabile pe vreme caniculara. Deshidratarea poate fi o consecinta directa, de aceea pasarile au nevoie de ajutor pentru a-si reface rezervele de fluide. Cum le putem ajuta? Oferindu-le electroliti. Urmatoarea întrebare ar putea fi care sunt cele mai bune produse? E greu de spus, dar… sunteti pe drumul cel bun daca pe eticheta scrie sodiu (Na), potasiu (K), clor (Cl), calciu (Ca), magneziu (Ma), bicarbonat (HCO), sulfat (SO3). Pe piata se gasesc destul de multe sortimente împotriva deshidratarii, sub forma de prafuri sau buvabile, atat pentru oameni cat si pentru porumbei. Pentru “noi”, cel mai bine e sa le procuram de la un veterinar cu experienta sau de la o firma de încredere.

MODUL DE ADMINISTRARE SI FUNCTIONARE

Ce efecte au electrolitii asupra organismului si cum functioneaza?

–         Asa cum am spus, în primul rand restabilesc echilibrul fluidelor (refac rezervele de apa în urma deshidratarii, cauzata de efort intens sau diaree);

–         Apoi, suprima senzatia de sete.

Cand sa le administram? Cel mai potrivit moment este imediat dupa efort (o cursa pe vreme caniculara). Deci ar trebui sa fie deja în apa la întoarcerea porumbeilor. De asemenea, este indicat sa le administram înainte de îmbarcare daca vremea este foarte calduroasa. Dl. Jorisse (www.comed.be) ne sfatuieste sa procedam astfel. “Daca pasarile se întorc acasa si aproape ca se dezintegreaza din cauza pierderilor masive de lichide/saruri, e deja prea tarziu”, afirma dumnealui. În acest caz, trebuie sa administrati electrolitii peste graunte, folosind si niste Ulei (medicinal). Astfel, gustul acela tipic de sare al solutiei apoase este evitat. La scurt timp dupa servirea mesei, electrolitii se dizolva în gusa si în stomac, pasarilor li se face sete si, în consecinta, vor bea apa peste cantitatea normala, care se va fixa foarte bine în organismul lor. Probabil ca acest lucru îi va da porumbelului si un sentiment de încredere în sine. Puteti îmbunatati aceasta metoda adaugand un balsam intestinal (Cometose). Fibrele pot absoarbe o cantitate mare de apa si o pot retine o perioada îndelungata în tranzitul intestinal. Procedand astfel, porumbeii nu vor încerca sa se lase la apa în timpul unei curse pe vreme caniculara, pierzand astfel timp pretios. Dupa un zbor de fond, electrolitii pot fi administrati porumbeilor timp de 2 – 3 zile pentru a-i ajuta sa se recupereze mai repede.

ÎN ÎNCHEIERE

Cateodata, se întampla ca puii de 10 zile sa produca subit excremente apoase; uneori, e mai multa apa decat gainat. Dupa ce ati adaugat electroliti în adapatoare, rezultatul poate fi spectaculos si, în interval de doua zile, excrementele pot reveni la normal. Pasarile care sufera de Adeno (E coli) beau foarte multa apa, ca atare si excrementele sunt foarte apoase. În cazul acestor porumbei, electrolitii pot fi de ajutor. Electrolitii si chiar bauturile destinate uzului sportivilor pot fi preparate si în casa, dar sunt necesare unele cunostinte pentru a utiliza în doze corecte zaharul, sarurile si apa.

Din articolele mele, cred ca ati înteles ca electrolitii, sedochol-ul si drojdia de bere fac parte din putinii aditivi alimentari în care am încredere. În afara de grit, bineînteles, dar acesta lucru ar trebui sa fie evident.

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere de Andrei – Silviu Oprea

© Ad Schaerlaeckens

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.