Porumbei voiajori – Februarie – perioada de odihna

Efectivul este atent selectat, alegandu-se pasarile care se vor inmulti in sezonul viitor. Acum se vor aduce pasari noi. Din decembrie sau ianuarie s-a efectuat deja separarea pe sexe. Deseori, in februarie este frig, dar porumbeii suporta bine gerul cand se respecta anumite conditii:

Adapostul primeste suficient aer curat, fara sa fie insa curent. Orice deschizatura trebuie astupata.

Nu trebuie sa existe suprafete metalice; acestea trebuie evitate cand proiectam adapostul.

Cand reproducerea incepe in martie, este vremea sa facem pregatirile necesare.

duiveneieren101

Acum va avea loc vaccinarea tuturor pasarilor impotriva paramyxovirozei. Aceasta trebuie relizata de catre un veterinar. Pentru porumbeii nostri se recomanda folosirea unui vaccin al carui efect sa dureze un an, ca sa nu fie nevoie sa repetam vaccinarea.

Este si perioada potrivita pentru o analiza coprologica; in excremente se cauta dovezi ale prezentei salmonelei, coccidiilor sau a viermilor. Daca acestea apar, se va trece imediat la faza tratamentului prin apa de baut. O analiza ulterioara va arata daca tratamentul a fost sau nu eficient.

Pentru a nu pierde pasari valoroase, se va face un tratament prin apa de baut impotriva trichomonadelor.

Pentru a stimula apetitul sexual al porumbeilor, adapostul va primi lumina 14 ore pe zi. Se va realiza planul de reproducere, apoi fiecarei perechi i se va atribui o celula de cuibarit, de preferinta cea pe care a ocupat-o si in anii trecuti.

Porumbeii foarte agresivi nu vor primi celule de cuibarit la nivelul podelei, pentru ca vor incerca sa-i alunge pe toti ceilalti de pe podea. Porumbeii prefera oricum celulele superioare.

Ca hrana, porumbeii primesc furaje pentru iarna, pietris pentru ciugulit trebuie sa existe in permanenta in adapost. Daca apa de baut ingheata, trebuie sa o schimbam de doua ori pe zi, pentru aceasta trebuie sa stim ca porumbeii se adapa dupa fiecare masa, este mai comod ca apa sa fie incalzita electric atunci cand avem la dispozitie o sursa de curent.

Adapostul va fi curat zilnic ceea ce nu necesita prea mult efort, deoarece defecatia in acest anotimp nu este prea mare. Daca excrementele ingheata, se pot lasa acolo dar vor fi imediat indepartate cand temperaturile cresc.

Sursa poze: pipa.be

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.