Porumbei voiajori – Femelele beau apa putina iarna

Luna februarie, anul 2009. Încãlzire globalã? Hmmm. Sunt sigur cã englezii vor ridica din sprâncene. Ianuarie a fost cea mai rece lunã din ultimii 12 ani, atât în Anglia cât si pe continent. Iar crescãtorii de porumbei au fost surprinsi sã constate cât de putinã apã au bãut pãsãrile pe o astfel de vreme rece, în special femelele tinute separat de masculi. În mod firesc, acest lucru are consecinte.

Ad Schaerlaekens scria in anul 2009 un articol in care, printre altele, a precizat un aspect de care m-am lovit anul acesta. Si anume femelele au baut apa mai putina, cel putin jumatate cat masculii.

Schaerlaekens spunea ca sunt consecinte, care ar putea fi acestea; in primul rand sunt consecinte care au legatura cu tratamentul porumbeilor. Majoritatea crescatorilor isi trateaza porumbeii in timpul iernii, si mai mult majoritatea medicamentelor de regula se administreaza in apa de baut. Acum daca femelelor nu apuca sa bea destula apa, nu vor primii cantitatea necesara de medicament, asadar trebuie sa renuntam sa mai dam medicament in apa si sa incepem sa le dam medicamentele in mancare.

Majoritatea crescãtorilor îsi trateazã porumbeii împotriva tricomonozei pe timp de iarnã. Altii, mai îndrãzneti, sar peste acest tratament din moment ce agentii patogeni abia supravietuiesc si nu se pot înmulti în apa foarte rece. În ziua de azi, multi crescãtori pun otet de mere sau usturoi (sau amândouã) în adãpãtoare pentru a oxida apa si au descoperit cã aceastã metodã reduce considerabil riscurile infestãrii cu tricomonozã. Procedez astfel de 3 ani si… nici eu nu mi-am mai tratat pãsãrile de atunci! O treime de lingurã la 1 litru de apã este doza idealã de otet de mere. Totusi, vara, mai ales pe caniculã, trebuie sã fiti în alertã în ce priveste zburãtorii pentru cã acestia intrã în contact cu alte pãsãri în masina de concurs. Aceste exemplare sunt mult mai vulnerabile decât pe timp de iarnã. Acei crescãtori care trateazã împotriva tricomonozei pe timp de iarnã trebuie sã stie cã pãsãrile beau foarte puþinã apã, de aceea este indicat sã administreze medicamentul peste grãuntele umectate în prealabil.

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.