Porumbei voiajori – Hrănirea şi metoda de zbor – Kipp und Sohne

În timpul sezonului competiţional, porumbeii sunt hrăniţi cu amestec pentru zbor produs de BERND SCHELLHAAS. Primele două zile după sosirea porumbeilor de la zbor se administrează un amestec dietetic, după care se administrează amestecul amintit mai sus, deoarece acest amestec conţine în cantităţi suficiente albumine, grăsimi şi hidraţi de carbon. După necesităţi se mai adaugă arahide şi seminţe. La întoarcerea de la zboruri porumbeii primesc electroliţi în apă şi, după caz, una sau două zile vitamine.

În timpul iernii se administrează amestecul de SAARLAND de la SCHELLHAAS, la care se adaugă 50% orz. În plus se mai administrează cantităţi mici de in şi rapiţă.

Datorită faptului că din luna septembrie şi până în martie porumbeii sunt ţinuţi închişi, date fiind problemele produse de răpitoare, se are grijă în permanenţă ca porumbeii să nu se îngraşe. Pe parcursul întregului an porumbeii au la dispoziţie grit şi minerale. O dată sau de două ori pe săptămână hrana este îmbogăţită cu drojdie de bere, ulei de germeni de porumb, şi de grâu sau ulei de usturoi. În mod regulat, în timpul iernii se adaugă în apă ceai şi suc de usturoi.

Prin acest sistem, Familia KIPP încearcă să întreţină porumbeii într-un mod cât mai simplu şi aceasta dă rezultate foarte bune începând deja din 1980. Dacă  un porumbel nu realizează performanţele dorite, fiind astfel condiţionat, înseamnă că pur şi simplu nu se încadrează în acest sistem şi este eliminat.

Metoda de zbor este văduvia totală, cu participarea ambilor parteneri la zboruri. În cazul unor zburători deosebiţi se încearcă totuşi reţinerea partenerului acasă. În luna februarie, zburătorii sunt împerecheaţi pentru prima oară, fiind lăsaţi să clocească 10 zile, după care sunt despărţiţi, începându-se zborul la văduvie. Înainte de îmbarcare, partenerii sunt lăsaţi împreună 10-15 minute, iar la sosirea de la zbor sunt lăsaţi 2-3 ore din nou împreună, după care sunt din nou despărţiţi.

În timpul sezonului competiţional, porumbeii sunt antrenaţi o oră dimineaţa şi una seara. Ca antrenament pentru zborurile de fond, porumbeii sunt angajaţi la cât mai multe zboruri, dar înaintea unui zbor de fond, porumbeii sunt lăsaţi 2-3 săptămâni să se odihnească.

Continuarea articolului pe FOND-MARATON

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.