Porumbei voiajori – Ingrijirea porumbeilor in lunile de iarna

Ingrijirea porumbeilor in lunile de iarna, din punctul meu de vedere, are o importanta cruciala. Pentru a putea spera la un sezon bun de concursuri ingrijeste-ti bine porumbeii chiar si in lunile de iarna (noiembrie-decembrie-ianuarie-februarie).

porumbei iarna

Cu totii stim ca pentru a avea succes este nevoie sa tii cont de mai multi factori, care doar daca sunt prezenti in acelas timp, mai precis daca tii cont de ei, vei reusi sa ai parte de impliniri cand vine vora de concursurile cu porumbeii, astfel e nevoie de o crescatorie de calitate, corect ventilata (acum ce inseamna bine ventilata, raspunsul il putem da doar noi, te asiguri ca nu sunt curenti de aer in interior, existenta prafului in exces este un semn ca crescatoria nu ventilata si probabil suprapolulata, crescatoria sa fie luminoasa, sa patrunda soarele). Un aspect la fel de important cand vine vorba de crescatorie este sa fie uscata, fa curatenie cel putin o data pe saptamana. Mai jos puteti vedea un interviu realizat de Vlad Fildan (columbofil.net) impreuna cu Sztanyik Ionut, in care se mentioneaza importanta crescatoriei, in cazul lui Ionut Sztanyik a fost un salt spre perfomanta in adevaratul sens al cuvantului.

Un alt factor de care trebuie sa tinem cont este hrana si apa, cand ma refer la hrana, ma refer si produsele pe care le administram, atat cele naturale cat si cele sintetice. Din punctul meu de vedere este gresit sa abuzam de produsele sintetice, nicioadata sa nu administram mai mult decat este doza indicata, as spune poate chiar sa dam o doza mai mica (75% din doza, si eventual spree sfarsitul sezonului sa dam doza normala), astfel o combinatie intre produsele naturale si cele sintetice este calea spre succes. Acum trebuie doar sa cautam acele produse si sa studiem efectul lor in crescatoria noastra. In scoala am invatat un principiu, KISS, este un acronim pentru Keep It Simple Stupid (pastreaza lucrurile simplu “prostule”), cand spun prostule ma refer in primul la mine, de atatea ori din prea mare dorinta de a avea succes nu tinem cont de lucrurile trebuie tinute cat mai simplu. Astazi cand avem internetul ca si sursa de informare avem tot ce ne trebuie la indemana doar sa gasim informatia corecta. Pe langa internet, eu as sugera fiecarui columbofil (incepator) sa se aproprie de un alt columbofil cu experienta care  sa-l indrume. Nu uitati sa folositi otetul de mere, usturoiul, mierea, lamaile, si oricare alte produse care ar putea ajuta porumbelul sa isi mentima sanatatea si mai mult sa il ajuti sa si-o imbunatateasca.

Al treilea factor, la fel de important ca si celelalte doua mentionate mai sus (crescatoria de calitate-bine ventialta si hrana si apa (produsele naturale si sintetice) – calitatea porumbeilor. Cauta acei porumbei care sa provina din familii de porumbei, astfel vei avea o sansa sa reproduci si tu porumbei care au potential de a avea succes. Partea buna la porumbei este ca nu poti sa ii dai seama daca un pui va fi de calitatea sau nu (exceptand acei pui care au defecte, binenteles), astfel vei reusi sa achizitionezi porumbei care probabil nu i-ai mai lua la un an de zile. Cauta columbofili de incredere. Inca un aspect care trebuie mentionat aici, este lotul de repructie. Cei mai multi neglijeaza lotul de reproductie, de la hrana pe care le-o dam, pana la produsele folosite, ii tinem aglomerati, nu prea le dam minerale. Din punctul meu de vedere lotul de reproductie este pilonul principal si pe el trebuie sa cladim. Ingrijirea este importanta dar fara calitate si fara crescatorie buna nu reusesti. Nu uitati, pedigreele nu zboara, asa ca fiti atenti la reclama. In general lucrurile mai slabe au nevoie de reclama.

Porumbeii voiajori trebuie sa beneficieze de atentia noastra 12 din 12, in fiecare perioada din, fie ca e vorba de perioada concursurilor cu porumbeii voiajori, fie ca e vorba de naparlire, si mai apoi perioada de iarna in care cei mai multi dintre noi vaccinam porumbei, ii tratam de tricomonosa, salmoneloza, coccidioza, probleme respiratorii, ornitoza.

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.