Porumbei voiajori – Interviu Columbofil cu Oros Bogdan un campion la categoria maraton in cadrul FNCPR in ultimii ani

In data de 14 martie 2015 i-am facut o vizita campionului Oros Bogdan pentru discuta mai multe aspecte ce tin de porumbeii voiajori. Subiectele discutate sunt urmatoarele: pregatirea porumbeilor pentru etapele de maraton (din momentul in care sosesc porumbeii de la etapa si pana la urmatoarea etapa de maraton), tratamente in timpul sezonului, prezentarea modului in care aplica sistemul de joc la natural, prezentarea crescatoriei si a porumbeilor cu rezulatate din cadrul crescatoriei.

oros bogdan

Anul trecut, 2014, la etapa de maraton Berlin National, Bogdan Oros reuseste sa claseze 10 porumbei din 12 angajati, mai multi toti cei 12 porumbei au resuit sa se intoarca acasa. O performanta cu care nu oricine se poate mandri.

Oros Bogdan a fos t unul din cei 8 columbofili bihoreni prezenti la standul de promovare din Lotus Center Oradea in data de 7-8 martie 2015. Felicitari baielor pentru munca si speram sa ducem mai departe sportul columbofil in Romania.

promovare lotus

Oros Bogdan, Marius Tunduc, Andrei Bondar

Acest interviu l-am impartin in opt parti, probabil ca este mai bine asa decat sa fi fost o singura parte, vreo 40 de minute de filmare. Asadar avem opt parti, impartite in asa fel sa nu ne plictisim, si mai mult sa alegem fiecare ce parte sa urmarim. Eu va recomand cu caldura sa le urmariti pe toate.

cupe oros

Asadar pentru inceput l-am intrebat despre trecerea de la Asociatia din Arad la cea din Bihor, in 2013 de la zborurile cu puii toti membri din Salonta au revenit in Bihor. De asemenea l-a intrebat despre rolul sau in cadrul Columbovet.

Bogdan este un crescator care practica sistemul de joc la natural, am avut curiozitatea sa aflu de la el cum reuseste sa joace acest sistem si care sunt dificultatile acestui sistem de joc, cum reuseste sa treaca peste acestea.

Acum dupa ce am vazut cum aplica sistemul de joc la natural, l-a rugat sa ne spuna cum pregateste porumbeii pentru etapele de maraton, de la sosire pana la imbarcarea pentru urmatoarea etapa

Pentru mine a fost ceva de-a dreptul impresionant ce a reusit sa faca Oros Bogdan la ultima etapa de maraton, Berlin Natoinal 2014 FNCPR, a reusit sa claseze 10 porumbei din 12, mai mult toti 12 s-au intors acasa de la concurs. L-a rugat sa ne prezinte modul in care a pregatit porumbeii pentru ultima etapa a sezonului.

Rezultatele obtinute de Oros Bogdan, se datoreaza si porumbeilor de calitate pe care ii detine, printre acesti porumbei se numara Miss Maraton si reproducatorul de baza, un mascul din 2004, de origine Martha van Geel.

Bogdan Oros inca mai tine porumbeii in crescatoria din pod, din aceasta crescatorie continua sa aibe cele mai bune rezultate, in aceasta parte puteti vedea crescatoria si cativa porumbei cu rezultate din aceasta crescatorie.

Pe final as vrea sa va prezint cateva imagini cu Bogdan Oros, despre modul sau de aplicare a tratamentelor impotriva tricomonozei si ca cailor respiratorii din timpul sezonului.

In finalul articolului, pentru cei care aveti probleme cu porumbei, se pierd, nu vin de la concursuri in ritm cu ceilalti porumbei, poate va confruntati cu problema izvoarelor de apa subterane. Mai jos puteti vedea modul in care a reusit Bogdan Oros sa rezolve aceasta problema.

In final pentru cei care vreti sa cititi mai multe despre Bogdan Oros va recomand si www.columbofil.com/oros-bogdan-salonta-bh-cel-mai-bun-crescator-la-maraton-al-ultimilor-3-ani-cadrul-fcpr-preluare-columbofil-net/

Va rog daca doriti sa comentati sa o faceti la subiectele abordate in acest interviu.

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

10 thoughts on “Porumbei voiajori – Interviu Columbofil cu Oros Bogdan un campion la categoria maraton in cadrul FNCPR in ultimii ani

 1. Bravo Bogdan,meriti toate felicitarile,ai demonstrat ca ai valoare cind ai jucat cu judetul arad ai demonstrat ca ai valoare si cu judetul bihor,cu siguranta esti unul din cei mai buni maratonisti din vestul tari.
  Esti un baiat modest si nu dai in gura ca”alti” tu faci rezultate,in alt comentariu “alti” au spus ca in arad ai fost bun dar cind ai dat de concurenta din bihor ai ramas modest,reusind doar 2 cupe pe jud,acum ai demonstrat contrariul si vad ca ai luat 11 cupe pe judetul bihor si 10 la categoria maraton.
  Pacat ca ai ratat o etapa de viteza la crescator pt ca,cu siguranta mai lu-ai inca 1-2 cupe nationale la as crescator palmares 2-3 ani.
  La categoria regina esti cel mai tare din bihor,tu cu Vancea la scurte,face-ti legea,i-ti doresc mult succes pe viitor si sa ramai acolo sus si prin rezultate si prin modestie.
  Din 2015 te bati cu mine la maraton mi-am refacut lotul dupa catastrofa din 2012,te astept la schwerin si berlin,stiu ca tu nu fugi de concurenta,tu o cauti,din acest motiv esti campion la rezultate,nu la dat din gura ca”alti”
  Bafta.campionule.

 2. Multumesc, chiar utile ideile cu mentinerea situatiei de cuib, nu m-am gandit sa ii inchid in boxa ca ultima solutie.

  P.S. @Andrei Bondar: la partea cu izvoare subterane este tot secventa despre tratamente.

 3. Mersi Andrei pentru observatie, am remediat-o. Cred ca pana la urma era mai bine sa fi pus in mai multe parti acest articol, 2-3 parti erau bune.

 4. Felicitari,un crescator extrem de valoros la cursele de maraton!!!!!Succes incontinuare.

 5. Felicitari Andrei ! este un super interviu si deasemenea Felicitari pentru Bogdan succes pentu 2015

 6. Sincere Felicitari stimate domn Bogdan Oros pentru rezultatele exceptionale prin care ne reprezentati in competitiile internationale. Mult succes in continuare si impliniri pe masura.

 7. Bogdan, ce se intelege mai exact prin porumbei stresati cand nu aveai cusca Faraday operationala? Cum se comportau?

 8. Iti raspund eu in prima faza, din ce mi-a spus Bogdan porumbei erau nelinistiti, nu stateau locului, se putea observa si pe starea lor generala ca ceva este in neregula.
  II voi transmite, eventuale poate intra la tine pe site si scrie acolo.

 9. Tot respectul pentru tine Bogdan, ai demonstrat in fiecare an rezultate foarte bune, in fiecare an vin noi porumbei care iti da satisfactii foarte bune, asta inseamna sa ai in primul rand experienta ta de ajuca cu ei si porumbeii de calitate. Esti un baiat modest ceea ce mi-a placut foarte mult dar si un prieten pe care m-am bazat si am avut incredere mereu.MULT SUCCES ANUL ACESTA SI VREAU SA TE VAD CAT MAI SUS.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.