Porumbei Voiajori – Interviu Zlibut+Santa

Asociatia Columbofila Voiajorul Bihor is respecta campionii judeteni si nu numai, acest lucru se va face si prin realizarea unor interviuri cu crescatorii de top din judetul nostru, crescatori care si anul acesta, 2013, au fost in top 3 al judetului Bihor. Astfel Asociatia a incheiat un parteneriat cu ETF Milenium cu ajutorul careia se vor realiza interviuri de cea mai buna calitate.

Mai jos puteti vedea un interviu cu tandemul Zlibut + Santa (Sebastia Zlibut si Santa Ioan). In acest inteviu cei doi columbofili detaliaza modul in care isi trateaza porumbeii, selectia porumbeilor, despre lotul de reproductie, recuperararea porumbeilor, sisteme de zbor, produsele de conditionare.

Acesti doi crescatori au ajuns sa fie faimosi in judetul nostru si apoi si in multe parti ale tarii datorita masculului lor cu numele de “MAN”. Cei doi isi spun povestea masculului lor “MAN” pe porumbei.ro :

man-07

“Povestea intradevar interesanta a acestui mascul incepe in anul 2010, an in care ne-a adus cele mai mari satisfactii, el indeplinind norma la categoria Maraton Maturi cu 29,41 puncte, ocupand astfel locul 13 in expozitia nationala de la Piatra Neamt (2010) si locul 31 National Maraton Maturi. De asemenea, “Man” ocupa onorabilul loc 1 Maraton Maturi pe judetul Bihor, loc ce il trimite in expozitia nationala. Daca este sa ne luam strict dupa locurile ocupate in clasamentul national, acest porumbel intradevar nu a ocupat locuri
fruntase, insa felul in care a ajuns sa fie aici este unul extraordinar.

Totul incepe atunci cand este imbarcat la etapa “Bamberg”, in data de 26.06.2010, etapa la care participa toata zona 1 (Vest). Dintr-un numar de 3405 porumbei si doar 3 ajunsi in prima zi de concurs, “Man” ocupa locul al treilea (3) gratie instinctului extrem de a ajunge acasa, el intrand in ceas !!! ATENTIE !!! LA ORA 03:01min. NOAPTEA, lucru de care va puteti convinge accesand clasamentele online ale FCPR (jud. Arad). Pur si simplu nu ne-a venit sa credem, “Man” a intrat la o etapa extrem de grea (cu ploaie toata ziua si noaptea), in toiul noptii, la ora amintita mai sus.

Se pare ca “Bamberg”-ul nu este o intamplare, fapt ce se va dovedi in data de 01.08.2010, la etapa de maraton Coburg (zonala), etapa pe care “Man” o claseaza pe pozitia 17 dintr-un numar de 910 porumbei si de data aceasta intrand in ceas la ora !!! ATENTIE !!! 00:09 min. (12 si 9 minute noaptea). Aceste doua etape i-au demonstrat pe deplin abilitatile iesite din comun de a putea zbura pe timp de noapte, reusind sa se intoarca acasa cu mare succes. Nu in ultimul rand, “Man” claseaza si etapa Halle, insa nu atat de bine ca pe celelate doua, ocupand locul 205 dintr-un numar de 1837 porumbei. Aceasta etapa il ajuta sa indeplineasca norma la maraton si totodata sa ocupe locul 1 pe judetul Bihor la aceasta categorie.”

 

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

One thought on “Porumbei Voiajori – Interviu Zlibut+Santa

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.