Porumbei voiajori – Intunericul

Intunericul…
Autorul spune: ” Unii sunt de parere ca intunericul cauzeaza asa numita ‘boala a porumbeilor tineri’. Acest lucru nu este adevarat.”

Cand un organism (in special tanar) este tinut mai mult in intuneric prin metoda ‘sistemul de intunecare cu puii’ mai mult decat in lumina si raze solare, aici vorbim de un timp aproximativ 15-16 ore/zi (de intuneric)… iar cand repeti si tot repeti zi de zi, stintific la intuneric indelungat imunitatea organismului scade, organismul este deschis- aproape cu garda jos… puiul avand un organism crud este cu atat mai fragil la orice schimbare (soc),… stind ca in primele 7 zile de viata ei i-si formeaza imunitatea cu ajutorul parintilor prin laptele de gusa, mai apoi pe parcurs, ei doar reusesc sa intaresca organismul imunitar, sau il slabesc imunitar, asta depinde mult de foarte multi factori, etc.

Lumina, razele solare, creaza armonie intre celule, corpul devine instinctiv mai activ, mai energic (un proces natural), iar razele solare au rol important sa fixeze vit. D, E, urmate de Calciu, Mg, etc.in organism. Altceva,… la baza cozii (pe spate), mai exact la ‘tartita’ au acea iesitura inafara (imi scapa cum ii spune)… ei umbla acolo cu ciocul pentru ca iau de acolo o grasime (puternica in vit. D) si o intind pe pene in rol precis sa fiexeze calciu in penaj , tije, chiar si piele si inclusiv sa nu fie udati pe timp de ploaie, altfel ar cadea jos la primii stropi de ploaie… iar penele devin mai fine (matasoase), aluneca mai usor in aer.

pictures 006

Daca pastrezi porumbelul la intuneric 3/4 dintro ZI… oare toate aceste procese naturale mai au loc la capacitatea lor naturala?…si atunci intervine columbofilul prin metodele lui cu bidoane si bidonase, practic toti care fac acest sistem acestia bombardeaza porumbeii frecvent cu amtibiotice, medicamente, produse, altfel nu rezista, multi cad intre timp si sunt eliminati.

La intuneric anumite functii ale organismului scad, coboara, se relaxeaza, organismul urmeaza un proces mai lent… apar fara greseala in acest sistem probleme digestive aproape pe toata perioada sistemului, iar sa poti mentine toate mereu… apelezi asa cum am mai scris la bidoane si bidonase.
Acest sistem de intunecare maturizeaza mult mai repede organele puilor (si intreg organismul), acesti au viata competitiva mai scurta si multi stiu acest amanunt din acest motiv prefera sa fie retrasi din joc la varsta 3 ani (maxim), ei deja la aceasta varsta organismul lor este ‘ars’.

Intocmai DIN ACEST MOTIV crescatoriile care practica acest sistem, acestea AN DE AN au probleme cu E coli.

Un exemplu…

Un prieten din Nordul tarii este Campion National in anul 2013, a luat si un loc foarte bun la Cupa Europei de la Dortmund (acum)… a reprodus peste 50 de pui, au murit si a ramas cu putin peste 10 pui…era suparat si a zis ca voliera de pui nu este buna. Vorbind mi-a spus despre columbofilul strain de la care a adus porumbei… i-am spus NU CUSCA este problema, asta se intampla cand cumperi de la columbofili care folosesc acest sistem de intunecare al puilor, acestia an de an au aceasta problema,… porumbei fara imunitate, etc,etc am mai scris despre E coli destul de recent pe un alt site, nu ma repet.

Pictures 031

Deci pina la urma tot la imunitate ajungem pentru ca este foarte importanta., In general nici o boala nu vine singura, problemele ele vin legate unele de altele, deasta trebuie anulata sursa din ‘fasa’ pe cat posibil. Aceasta problema grava E coli, dupa cunostintele mele progreseaza ceva in ordinea; cocci, adeno, candida, E coli… si urmeaza niste procese interioare in timpul acestor ‘trepte’, lucruri pe care ar fi bine sa le cunoasca fiecare columbofil. Nu multi stiu evolutia la nivel intestinal… stop.

Iarasi ajungem ca avem nevoie de o voliera buna (sa pastram o parte din problemele jos),lumina, aer, etc. pe langa alte amanunte si programul care il pune columbofilu in practica tot anul.
Despre tratamentul si biorezistenta la antibiotice ( cazul E coli) atunci cand recurgi sa o tratezi…. se transmite genetic la celelalte generatii date despre substanta activa a antibioticului folosit la parinti si puii noii generatii au aceasta biorezistenta la antibioticele care pe le-au primit parintii lor inainte.

Despre otet… recent am scris pe un alt site cate ceva, la subiectul ‘Apa calda, imbolnaveste”(porumbei.ro).

Sper ca am fost de folos…………………..

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.