Porumbei voiajori – Jan Aarden

Jan Aarden s-a nascut pe data de 5 noiembrie 1893 in oraselul Oosterhout, iar parintii lui au fost Martinus Aarden si Lucia Schoenmakers. O influenta importanta in timpul copilariei lui Jan a avut-o familia Oomens din Breda, care la acea data, adica inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial, era una dintre starurile Olandei la fond si maraton. Aarden a legat apoi o prietenie stransa cu dl. Oomens, ocazie cu care a achizitionat de la acesta mai multe pasari foarte valoroase.
Dupa casatoria sa cu Janntje Akermans, care a avut loc pe data de 20 iulie 1916, Jan s-a mutat in localitatea Teteringen pentr u urmatorii patru ani. Aici si-a construit o noua voliera si si-a mutat porumbeii, dar din cauza declansarii Primului Raboi Mondial si a unor probleme de familie, nu a avut succes cu pasarile. In anul 1921 familia lui Jan s-a mutat din nou, de data aceasta in Steenbergen, iar in anul 1924 s-au mutat in Grintweg. Dar nici aceasta nu a fost ultima resedinta, pentru ca in final familia Aarden s-a stabilit in Steenbergen.
Originea porumbeilor de Aarden se găseşte în porumbeii lui Maurice Delbar de dinainte de război, la care s-au adăugat ulterior porumbei selectati foarte bine la zbor din suşele Stichelbout, De Vriendt, Boels şi De Smet.
Jan Aarden şi Piet de Weerd, marele expert al suşei Aarden, au dezvoltat împreună această fenomenală încrucişare. Porumbelul care a stat la baza porumbeilor de Aarden a fost o femelă din anul 1945, obţinută cu ajutorul lui Piet de Weerd şi Jef Oomeus. Ea era o descendentă dintr-un fiu al lui `Fijne` (locul 1 la Naţionalele de la Pau) al crescătorului Duguffroy şi a fiică a lui `Kleine Lichte` al lui Maurice Delbar. Porumbeii Duguffroy se trag din porumbeii Rasson (din localitatea Espieres) şi Van de Velde (din Oudenburg). Unul dintre porumbeii de matcă ai lui Alois Stichelbout a fost consangvinizat cu formidabilul `Fijne` al lui Duguffroy. `Kleine Lichte` al maestrului din Ronse a fost, de asemenea, un porumbel foarte bun. În anul 1938 a obţinut premiul 1 la Internaţionalele de la St. Vincent; anul viitor a obţinut locul 2. În anii în care porumbeii de Aarden şi-au dovedit clasa, acelaşi lucru l-a dovedit şi întemeietorul acestei rase.
Porumbelul `Zilvervosje` al brutarului Meest ers din De Heen a jucat şi el aici un rol foarte important. `Zilvervo sje`, care a obţinut locurile 2 şi 3 la Naţionalele de la Dax, a făcut pereche cu sora sa vitregă, celebra `86`, care în anul 1950 a zburat foarte bine la Naţionalele de la St. Vincent.
Brutarul Meesters a avut porumbeii de la Schouteren, care a obţinut performanţe foarte bune cu aşa-numiţii porumbei ai armatei germane. Îndemnat de catre Piet de Weerd, Jan Aarden a cumpărat un ou de la `Zilvervosje` şi sora lui vitregă. Masculul cu pană albă care a ieşit din acest ou a fost împerecheat cu ofemelă de Delbar. Această vestită pereche i-a dat, printre alţii, pe `38` şi `49`, doi dintre porumbeii faimoşi ai lui Jan Aarden.
`49`, care câştiga al 6-lea premiu la Naţionalele de la St. Vincent în anul 1952 a fost împerecheat cu bătrâna porumbiţă din 1945 şi din această pereche au rezultat o serie de porumbei care l-au făcut faimos pe Jan Aarden.
Jan Aarden a vândut porumbeii sau i-a dat, ulterior, lui Stoffelen, Van Agtmaal, Lichtenberg, C. de Groot şi Marijn van Geel. Şi toţi aceşti porumbei au câştigat in concursurile de fond în care au fost angajaţi.
Cel mai teribil porumbel al lui Marijn van Geel,ată de catre Van Agtmaal şi Lichtenberg.
Aceşti doi crescători tenaci au obţinut în anul 1974 locul 12 la Naţionalele de la St. Vincent împotriva a`Dolle`, este un porumbel 100% Aarden, suşa sa fiind asigur12.687 porumbei şi patru săptămâni mai târziu locul 66 Naţional la concursul foarte puternic de la Dax.
Pedigree ” Zilvervosje”
În anul 1975, `Dolle` a învins totul, obţinând locul 3 la concursul foarte greu de la St. Vincent (din 12.618 porumbei angajati) şi locul 3 la Naţionalele de la Dax. Fără nici un dubiu, putem afirma că în 1975 `Dolle` a fost invincibil pe distanţele foarte mari.
Porumbelul `Dolle` al lui Marijn van Geel este foarte înrudit ca sânge cu un alt porumbel foarte bun pe distanţe lungi al maestrului din Nieuw, Vossemeer, porumbelul `Lange`, care a continuat să zboare în concursurile de la Barcelona chiar când avea vârsta de 12 ani. Porumbelul `Lange` a obţinut în cariera sa locurile 9 şi 23 la Naţionalele de la St. Vincent şi locul 43 la Naţionalele de la Dax.
În anul 1975, porumbelul care a câştigat locul 1 la Naţionalele de la St. Vincent a fost tot o pasăre cu cel puţin 50% sânge Aarden in ea. Proprietarul acestei păsări a fost Willem van der Burgh din Maasland.
Crescătorul Jas te Pas din Ulf a crescut, de asemenea, porumbei excelenti de Aarden, cumpăraţi de la Antoon van de Wegen din Steenbergen (80% sânge Aarden).
Perechea faimoasă a lui te Pas (Van de Wegen x Barendrecht) l-a dat pe câştigătorul St. Vincent din anul 1973 precum şi pe câştigătorul concursului foarte greu de la Bergerac, din 1975.
Ko Nipius, maestrul din Middelharnis, prin intermediul lui De Groot, a intrat si el în posesia unor porumbei Jan Aarden puri. El i-a cumpărat pe sume foarte mari de bani.


NL-67-2052951:
Dolle -Unul din cei mai renumiti  porumbei Jan Aarden din toate timpurile. Datorită rezultatelor sale deosebite şi valoarea descendentilor Dolle a devenit cel mai bun porumbel pe distanţe lungi din lume . A fost un porumbel tipic Jan Aarden cu frumosi ochi castanii şi pene  ca de mătase moale , caracteristici care au fost transmise descendenţilor săi.

Dolle a participat de 17 ori la concursuri si a castigat 17 premii, în curse de la distanţă lungă. Cele mai importante dintre acestea sunt:
– 3 Nationala St Vincent 6844 porumbei (şi a câştigat o maşină)
– 3 National Dax 3649 porumbei
– 9 ZNB Limoges 1610 porumbei
-12 National St Vincent 6917 porumbei
– 66 National Dax 3561 porumbei, etc

Sursa: Iureti Relu

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.