Porumbei voiajori luna martie

Luna martie mai este si luna in care cei mai multi dintre noi ( in special cei care joaca porumbeii dupa metoda vaduviei) isi imperecheaza porumbeii voiajori de la lotul de zbor. Unii ii lasa sa creasca un pui, altii doar sa cloceasca un rand de oua.

La mine anul acesta a fost putin cam diferit, nu imi propusesem sa imperechez porumbeii devreme, dar situatia a cerut-o si am zis ca asta e si am imperecheat la inceputul lunii februarie (4-5 februarie), iar acum am la majoritatea cate-un pui de 8-10 zile. In mod normal porumbeii vor incepe sa bata la cuib peste vreo 7-8 zile, ceea ce nu prea imi doresc dar natura isi spune cuvantul. Voi incerca sa ii pacalesc putin prin faptul ca voi lua femela de la mascul si-l voi lasa pe el sa creasca puiul in principal, si doar seara voi lasa si femela sa  aibe acces la pui in timp ce masculii vor iesi la zbor.pictures 100

Citeam un articol de Steven van Breemen in care isi expune modul in care practica vaduvia la femele, acesta recomanda ca femelele sa  aibe grija de pui in principal, acesta sustinea ca acest mod este cel mai bun de a trece la vaduvie. Ei acum la mine cred ca voi lasa masculul sa il creasca.

Marti in timp ce le ofeream masa de seara i-am filmat putin in timp ce unii erau ocupati cu mancarea, cativa cu mineralel si semintele mici; acum este o perioada de munca pentru ei cand trebuie sa manance mai mult, ca sa-si hraneasca “odraslele”. Tot anul acest m-am hotarat sa las  pui si din zburatori, am imperecheat la liber porumbeii de la lotul de zbor, si se pare ca s-au format niste cupluri care imi dau sperante mari si pe partea de reproductie, nu numai la zbor; dar totusi sa lasam sa treaca perioada concursuri si sa vorbim dupa “razboi” nu inainte ca sa nu fim nevoiti sa plecam capul dupa.

Un lucru care imi displace in aceasta perioada (in special iarna), cu atat mai mult anul acesta cand am avut parte de multa umiditate, asa cum veti putea observa si in materialul video, se observa o umiditate crescuta (asta si datorita faptului ca ieri a plouat la noi la Oradea). Dar asta este, cand ai o crescatorie semi deschisa, si in care nu prea poti controla umiditatea. Dar ma bucura  faptul ca am reusit sa realizez mult doritele sertare sub podea, am revenit la nivelul podelei si am obtinut un volum mai mare de aer si implicit si o circulatie mai buna de aer, aspect ce imi da sperante  pentru noul sezon dar ma ajuta si sa curat mult mai repde si mult mai bine; si inca ceva tot praful se aduna in mare parte sub boxe.

Un alt plus fata de anul trecut, in acest an am reusit sa creez o legatura mult mai buna cu porumbeii, toate aceste lucruri au pornit de fapt de la intarcarea puilor, anul trecut in aprilie (2015), de atunci inca ma bucuram ca puii erau mult mia atasati de mine, iar acest atasament se obtine prin modul de hranire si timpul petrecut cu  ei. Prin petrecerea timpului cu ei ma refer si la luarea in mana a porumbeilor de cat mai multe ori pentru a putea sa sa se obisnuiasca cu tine.

pictures 097

In aceasta perioada, cand porumbeii cresc pui, este foarte important sa punem la dispozitia porumbeilor minerale si grit si sa oferim mancare la discretie. Si nu uitati nu lasati mai mult de pui la fiecare pereche pentru a nu forta porumbeii.

 

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

6 thoughts on “Porumbei voiajori luna martie

  1. PORUMBELUL ALBASTRU CU COADA ALBA CE AN ESTE SI CE SERIE ARE? AM avut si eu unul identic venit dupa un an piedut de pui, dupa doua luni l-am angajat la zalau cred si nu a mai sosit.

  2. Multumesc ! Sper sa nu fi deranjat cu intrebarea mea, dar seamana ff bine cu cel care sa pierdut, albastru cu coada alba,putin stropit,inel alb pe dreptul. Bafta in noul sezon ce sta sa inceapa! Si eu am anul acesta la zbor 5 porumbei austrieci + (4 la matca) de la bine cunoscutul campion al columbodroamelor WALTER ZERNER.

  3. Paul Popovici impreuna cu Toader Ioan il cunosc foarte bine pe Walter Zerner, multi din porumbeii lor provin si de la Walter Zerner. Eu am primit anul trecut un lot de 30 de pui de la Paul Paul Popovici si Ioan Toader, printre care si acest mascul si cu fratele sau de cuib.
    Nu ma deranjeaza intrebarea ta, cel putin cu aceasta ocazie ajungem sa ne mai cunoastem si porumbeii, de la cine provin.
    Succes si tie si sa ne auzim cu bine si cu rezultate bune.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.