Porumbei Voiajori – Luna Octombrie

Luna Octombrie este luna in care mai avem parte de procesul de naparlire, in cazul porumbeilor care au fost in pereche in luna septembrie, si paote au avut si oua  procesul de naparlire se mai prelungeste putin. In cazul meu, porumbeii au foat lasati in pereche dupa terminarea sezonului si au crescut un pui, pana prin 20 septembrie. Din acest motiv femele in general au ramas putin in urma cu naparlirea. Dar nu este o probleme atat de mare, deaorece am avut grija sa aibe dupa un proces complet si corect de naparlire.

Porumbeii in luna octombrie au primit o cura de 10 zile de ceaiuri, mancare buna si supliment de seminte mici. De asemenea am avut grija sa le dau si entrobak (probiotic), propolis, blitzform, si acum am decis ca e cazul sa le fac si o cura de 5-6 zile tratament pentru tricomonoza si sa-i vaccinez de paramixoviroza. In primavara am facut vaccinul romanesc paramixovacol, valabil doar 6 luni. Anul trecut am fact greseala de a nu vaccina  decat in ianuarie si am avut o gramada de probleme. Nu mai stiam pentru ce sa tratez atat de variate au fost simptomele. Asadar, e bine sa invatam din greseli, si sa aticipam si sa fim in fata. Paramixoviroza este un subiect pe care l-a dezvoltat foarte bine si Dl. Sava Gruescu AICI .

Majoritatea yearlingilor sunt complet naparliti, sau pe final, mai avand doar o pana de schimbat; penele de pe corp sunt schimbate in totalitate.

Un scurt rezumat al sezonului 2015 cu porumbeii maturi. Am inceput anul cu 26 de porumbei, din care la final am ramas cu 8, si dupa unele evaluari am mai eliminat 2 masculi de maraton deoarece imi doresc ca in perioada urmatoare sa ma axez pe zborurile de o zi. Am reusit sa ocup locul locul 1 AS Speed Tineret cu masculul 905467-14, un mascul primit de la Pali Sebastian, acest mascul reuseste sa claseze 11 etape, acest mascul reuseste sa claseze si 4 fonduri. De asemenea un alt porumbel, de aceasta data o femela 905030-14 reuseste 9 clasari, ultima etapa o rateaza, ratand astfel locul 1 AS Speed Tineret Bihor, aceasta femela avand punctaje mai bune decat masculul de 905467-14, si aceasta femela reuseste sa realizeze norma la fond tineret.

pictures 002

Cu alte cuvinte pentru mine a fost un sezon reusit, acesta fiind primul an in care am concurat de la Oradea. Privesc cu speranta noul sezon. De data aceasta am pus accent pe porumbeii de viteza-demifond, si mai mult porumbei pana la 600 km primiti de la prietenul Paul Popovici, Austria si de la Toader Ioan, Austria; porumbei cu origini bune pe care speram sa-i concuram in conditii cat mai bune.

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

One thought on “Porumbei Voiajori – Luna Octombrie

  1. Buna ziua,

    stiti cumva unde se pot face ananlize (Coprocultura | Analize microbiologie) special pentru porumbei in Romania, mai exact in zona brasovului. In Germania se fac periodic : se trimit probe prin posta la clinica specializata pe porumbei. Am intrebat acolo, costurile nu sunt mari dar este problema cu transportul. Pentru ca analizele sa fie obiective, proba trebuie sa fie cat mai proaspata. In plus nu stiu cat este de legal sa trimit probe (posibil contaminate) in alta tara din EU.
    Numai bine.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.