Porumbei voiajori: Minerale si oligoelemente

Mineralele sunt anumite saruri de calciu, fosfor, sodiu, potasiu sau magneziu. Ele sunt indispensabile in formarea scheletului, ca si in osmoza celulelor sau pentru transformarea altor substante. In hrana obisnuita lipsesc cantitatile corespunzatoare de calci, fosfor si sodiu, ele trebuind adaugate ca suplimente nutritive. Exista mai mult de zece oligoelemente indispensabile vietii. Majoritatea se gasesc in cantitati suficiente in hrana. Altele precum fierul, cuprul, manganul, iodul, seleniul, trebuiesc adaugate, sub forma de saruri, la hrana porumbeilor.

minerale porumbei

Fierul si cuprul alcatuiesc globulele rosii ale sangelui. O lipsa ( a acestora) poate duce la scaderea numarului globulelor rosii, ceea ce duce larandul ei la o scadere a rezistentei organismului. Vitaminele necesare sunt prezente in hrana, insa atunci cand pasarile depun oua sau zboara un timp indelungat, ele tebuiesc suplimentate in hrana si apa de abut.

Unele vitamine sunt solubile in grasimie, iar celelalte in apa. Dintre cele solubile in ingrasime, enumeram vitaminele A, D3, E si K, solubile in apa sunt vitaminle B1, B2, B6, B12, acidul nocotinic, acidul pantotenic, acidul folic, biotina, cholina si vitamina C. Administrarea de hrana presata vitaminizata este sificienta pentru acoperirea necesrului de hrana pentru pasarile noastre.

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.