Porumbei Voiajori – Moldovan Florin

Un clip video cu Moldovan Florin un campion columbofil din Judetul Cluj.

40 de ani de columbofilie

FLORIN MOLDOVAN si familia DOINA, LAURA si DACIAN

Motto:
,, OMUL BUN UITA RAUL CE I S-A FACUT –
OMUL RAU UITA BINELE “

1963 este anul cind am devenit membru columbofil al Clubului OLIMPIA 04 CLUJ-NAPOCA ,incepind cu anul 1965 am participat la primele concursuri, chiar in primul an am cistigat primul concurs cu lansare din localitatea Salonta. Primii porumbei achizitionati au fost de origine Bricoux.

l973 este anul cind am cistigat 2 locuri I la primele 3 concursuri organizate cu sprijinul vecinilor unguri, din localitatea Gyor. Au urmat aproape 10 ani in care am incercat sa prasesc porumbei de standard si sa-i fac sa zboare cu porumbei sport pentru a realiza norma de km. Nici un porumbel cu calitati deosebite de standard nu a reusit sa faca norma de km.

HPIM1125

Am inceput la sfirsitul anului 1982 sa achizitionez toti porumbeii de vinzare clasati la fond cu rezultate foarte bune din municipiul Cluj-Napoca, la preturi destul de piperate pentru acea vreme. In 1984 aveam deja 14 porumbei clasati in frunte la concursurile de la Teplice 833 km si Gdansk 910 km. Am mai achizitionat porumbei fii de originali Delbar, Guy Vinois, Van Hasten (Stichelbaut), Catrysse, Van Grembergen (Van Bruaene) si descendenti Janssen. Toate aceste achizitii, combinatiile acestora si munca au adus primele titluri nationale 1986 locul I national crescatori categoria demifond, locul I si II categoria demifond, palmares cu femelele OLIMPIA 216014-84 si VENUS 103809-83, fiica si mama de origine Janssen-Stichelbaut, ambele au cistigat si dreptul de a face parte din lotul Romaniei la Olimpiada Dortmund 1987.

Anul 1987 a insemnat pentru mine anul ULISE 216022-84 linie Catrysse, locul I national demifond un an si locul I demifond palmares – lotul national Spartachiada Budapesta cu 10241 km clasati in 2 ani. Au urmat multe succese nationale chiar si internationale pe care la voi enumera separat.

Inainte de 1989 am avut sansa sa vizitez foarte multe crescatorii din Ungaria,Cehoslovacia,Germania si am avut ce invata de la crescatorii vizitati.

Dupa deschiderea spre vest din 1989 am inceput sa vizitez impreuna cu prieteni foarte buni din Ungaria Nyitrai Ferenc si Bardos Istvan precum si alti prieteni din tara si strainatate,- crescatori si crescatorii celebre din intreaga Europa in special BELGIA si OLANDA printre cei mai renumiti:fratii Janssen, Jos Thone,Tomas Peters,Silvere Toye,De Smet-Mathijs, Karel Meulemans, Emiel Denys, fam.Houben Jef, Luc & Nadia, fam.Gyselbrecht, Julien Vanenoo, Yves Van de Poel-Carlos Marqez Prats, Van Hove Unterhoeven, Erik Limburg, Sonia Van de Maelen,Maurice Casaert, fratii Herbots si multi alti crescatori belgieni – Anton si Luci Van de Wegen, Jac van de Wegen, Wim Muller, Hans Eyerkamp, Dirk van den Berg, Martha van Geel, Herman Brikman, Hegedus-Beker, J.Theelen,Bertus Timmer, Piet Manders, Jan van de Pasch si multi alti crescatori olandezi si nu in ultimul rind Eros Carboni cel mai mare campion al Italiei

HPIM1125

Intre porumbeii mei actuali de reproductie se regasesc porumbei importati de la majoritatea crescatorilor enumerati mai sus. Ar fi foarte greu de enumerat toti porumbeii importati. Porumbeii care au dat cele mai mari satisfactii la concursuri in ultimii ani sunt de origine majoritara Janssen – si foarte multe combinatii cu aceasta linie.

Crescatorii care m-au ajutat cel mai mult in ultimii ani au fost Nyitrai Ferenc din Ungaria si cu foarte multi porumbei si binenteles presedintele actual al Asociatiei nationale columbofile din Ungaria Bardos Istvan .

Columbofilia si columbofili din tara vecina Ungaria au fost de mare ajutor atit pentru mine cit si pentru columbofilia romana. Anual Romania organizeaza aproape 100 de concursuri de pe teritoriul tarii vecine.

Citeva cuvinte despre sistemele practicate de mine in columbofilie.
In primul rind ma intereseaza supercampionii atit in porumbeii importati pentru reproductie cit si in porumbeii proprii. Nu am instrainat niciodata un porumbel care a facut rezultate de exceptie in crescatoria mea ,am trecut la reproductie toti campionii. Parerea mea este ca nu se poate merge inainte fara supercalitate, porumbei care s-au adaptat la conditiile crescatoriei, mediului, reliefului si au cistigat. Sistemul de imprerechere este foarte bun cu foarte bun astfel sansele ca mostenitorul sa fie foarte bun sunt mai mari.

Obligatoriu porumbelul trebuie sa fie foarte bun si la calitatile verificate in mina si la ochi.Nu am vazut nici un campion fara calitati desebite in mina si la ochi ,desi am prins in mina citeva zeci sau poate sute.
Nu este acelas lucru sa fac selectia intre 200 de pui sau intre 20 de pui.Cel cu 20 de pui are nevoie de 10 ani pentru a selecta 200 de pui.
Sanatatea este pe primul loc.Nu am avut nici un campion care sa fi avut probleme de sanatate vreodata.Orice tratament trebuie facut dupa cea mai atenta verificare, tratamentele dupa ureche, facute si daca trebuie si daca nu, nu ajuta la nimic din contra.

Sitemul de angajare in concursuri a porumbeilor este vaduvia, dar angajez si femele la concurs.Parerea mea este ca nu are rost sa tin separat si sa alimentez femelele numai pentru a motiva masculii citeva minute inainte sau dupa concurs. In ultimii ani am avut susccese cu multe femele, mi se par mai rezistente si mai usor de motivat.

Alimentatia folosita este de cea mai buna calitate si este administrata dupa un program bine stabilit.

Am citit foarte mult despre programe de refacere dupa concurs, medicatie, vitaminizare adevarate ode despre fiecare, caut cel mai simplu, mai ieftin si cel care se potriveste mediului crescatoriei si conditiilor meteo din acea perioada.

Am avut ocazia sa fiu campion national la toate categoriile de distanta nu pot spune ca este o categorie mai usoara decit alta.

Citeva cuvinte pentru crescatorii tineri: in primul rind trebuie sa fie cinstiti cu ei insisi, cinstiti in sport si cu colegii, cinstiti fata de proprii porumbei, disciplinati in crescatorie – alimentatie, curatenie, antrenament , mentinerea sanatatii. Alegerea porumbeilor de reproductie de la crescatori dupa ce au verificat exactitatea rezultatelor acestora.Trebuie citit foarte mult despre porumbei si mai ales foarte multa observatie in propria crescatorie. Numai imbinind studiul cu observatia si practica se poate ajunge la rezultate si nu in ultimul rind munca si perseverenta.

NU EXISTA RETETE MAGICE CARE POT FACE CAMPIONI FARA MUNCA.

Sursa: www.familiamoldovan.ro

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

One thought on “Porumbei Voiajori – Moldovan Florin

 1. intre bine si rau este odiferenia ca si cum ai zice cer si pamant,uitarea e omeneasca si se naste din MARIMEA sau maruntimea lucrurilor,faptelor…
  cel care le face are un scop,dealtfel de ce l-ar face.
  un rau se poate ierta dar nu se uita,de aici incolo intervine caracterul fiecaruia.
  biele este o sarbatoare pentu fiecare,la toti ne place sa ni se faca un bine,dar intervine relativitatea.DE UNDE INCEPE SA SE NUMEASCA BINE.
  INCA CEVA DE MULTE ORI BINELE POATE ADUCE rau,sau exista si rau necesar(D-NII care fac politica columbofila o stiu prea bine.)
  sper sa nu fi deranjai pe nimeni pentru ca nu am vrut sa fac RAU.
  NUMAI BINE SI SANATATE!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.