Porumbei voiajori – Planul de tratamente in timpul sezonului de concursuri

Programul de tratamente in timpul iernii ,este corect subliniat . Vad ca multi crescatori nu stiu sa faca diferenta intre tratamentul preventiv si tratamentul curativ !?

Datorită progreselor făcute, a cunostintelor acumulate si a medicamentelor existente acum, un crescător bun poate avea un lot scutit de boli. Tinta comună este de a reproduce cei mai sănătosi si mai vigurosi pui cu ajutorul celor mai naturale mijloace posibile, astfel încât sistemul imunitar al puiului să nu fie periclitat în nici un fel. Astfel, păsările tinere vor căpăta rezistentă naturală împotriva bolilor asociate antrenamentelor si concursurilor,de aceea se impune un minim de medicamente în timpuliernii, cat si in timpul sezonului competitional.

Pentru a avea o crescătorie sănătoasă, medicamentele trebuie utilizate cât mai putin. Tuturor ne e greu să mentinem o stare de sănătate perfectă în rândul echipei de zbor în perioada concursurilor, iar cea care ne ajută să ne protejăm lotul împotriva îmbolnăvirilor este rezistenta naturală, dobândită în timpul sezonului de reproductie. Actualmente, există o credintă comună privind necesitatea utilizării medicamentelor în timpul sezonului de zboruri dacă se urmăreste obtinerea formei maxime. Cu toate acestea, medicamentele trebuie administrate numai în caz de nevoie.

În realitate, folosirea necorespunzătoare a medicamentelor va „opri motorul” păsărilor si va sparge scutul imunitar.În ziua de azi, este necesară utilizarea ratională a medicamentelor dacă vrem să avem succes în competitii. Medicamentele folosite azi în tratarea porumbeilor de curse au fost îndelung cercetate, încât rar afectează conditia fizică a unei păsări în formă si au efecte secundare minime în cazul păsării bolnave.

Alegerea corectă a medicamentelor este vitală dacă boala se vrea controlată sau vindecată cât mai rapid posibil. În mod evident,recuperarea completă a lotului se face în cel mai scurt timp atunci când boala este identificată sau diagnosticată în stadiu incipient. Un diagnostic timpuriu minimizează dacă boala se vrea controlată sau vindecată cât mai rapid posibil. În mod evident,recuperarea completă a lotului se face în cel mai scurt timp atunci când boala este identificată sau diagnosticată în stadiu incipient. Un diagnostic timpuriu minimizează pierderile inutile de păsări în curse si permite porumbeilor să-si redobândească plinătatea fortelor mult mai rapid.

Administrarea medicamentelor se face nu numai in timpul iernii ,ci si in timpul concursurilor si anume , ele se impart in doua categorii: (1) medicamente preventive si ( 2 ) medicamente curative .

Medicamentele „preventive”

Există o conceptie potrivit căreia zburătorul sănătos este expus unui risc major în cosul de concurs si trebuie să fie protejat de bolile „cosului de concurs” prin administrarea calculată de medicamente. Medicamentelor folosite în acest scop li se spune medicamente „preventive”. Pasărea obosită este cea mai predispusă bolilor din cosul de concurs, deci momentul optim pentru un tratament preventiv este imediat după cursă.Medicamentele „preventive” protejează pasărea sănătoasă împotriva bolilor respiratorii,fără a afecta forma sau rezistenta naturală a echipei de zbor. Adesea, rog crescătorul să monitorizeze reactia porumbeilor la medicamentele preventive împotriva problemelor respiratorii ca să fie pe fază. Există câteva trucuri menite să ne arate când să folosim si când să ne oprim din administrarea medicamentelor „preventive” împotriva unei boli „rezidente”. În primul rând, căutati să vedeti dacă porumbeii si-au pierdut forma, cele mai evidente semne fiind schimbarea stării dejectiilor, porumbeii nu lasă puf pe găinat, penajul este uscat iar pleoapele lăsate. În cazul coloniilor cu o problemă de sănătate, se va observa o schimbare pozitivă în ziua imediat următoare administrării de medicamente preventive. Ochiul îsi va recăpăta strălucirea, starea găinatului se va îmbunătăti, fiind din nou acoperit cu praf de pene, iar penajul va deveni mătăsos. Procesul se repetă săptămânal timp de 2-3 săptămâni, apoi este oprit dacă schimbările pozitive întârzie să apară. După care nu se mai face uz de medicamente preventive până când semnele de iesire din formă nu revin. Cu ajutorul acestei metode, crescătorul devine pe cont propriu expert în problemele de sănătate ale porumbeilor. Durează o vreme până să stăpâniti la perfectie această metodă de a tine sub control bolile, însă, odată însusită, ea devine o componentă foarte importantă a gestionării problemelor de sănătate.

Medicamentele „curative”

Când izbucneste o boală în timpul sezonului competitional, trebuie utilizate medicamentele „curative” (nu cele preventive). Primele semne ale unei infestări serioase ce necesită tratament curativ sunt date de rezultatele constant slabe în concursuri timp de 3 săptămâni sau pierderi masive de porumbei în decurs de 2 săptămâni. Trebuie determinată natura exactă a bolii, apoi se foloseste tratamentul „curativ” adecvat. După cum spune si numele, remediile „curative” implică o doză de medicament suficient de puternică încât să distrugă boala cu pricina. De aceea, medicamentele curative nu se administrează exemplarelor sănătoase deoarece au ca efect secundar scăderea formei de concurs sau a capacitătii de fertilizare etc. Acestea trebuie administrate numai când păsările suferă de o boală sau în afara perioadelor critice ale sezonului competitional si reproductiv. Adesea, ele sunt utilizate în schemele de tratament din pre-sezonul de curse si reproductie. Intervalul de tratament curativ (adică numărul de zile în care medicamentul este administrat) e mai lung decât cel „preventiv”.

Medicamentele preventive sau de control sunt administrate cu intermitentă, o dată sau de două ori pe săptămână, în timp ce remediile curative sunt administrate continuu, între 3 si 45 de zile.( in functie de boala suferita ).

Autor: Gruescu Sava, Resita

www.bondar-gruescu.home.ro

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

2 thoughts on “Porumbei voiajori – Planul de tratamente in timpul sezonului de concursuri

  1. Multumesc d-lui Gruescu pentru articolele scrise, multumesc Andrei pentru postari.
    Foarte utile articolele, daca citesti cu atentie, inveti multe, iar daca le si aplici conform indicatiilor cred ca poti avea doar de castigat. Bafta.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.