Porumbei voiajori – Practicarea intunericului in cazul puilor – R.P.

Acest articol apare in urma unor comentarii la articolul Bine de stiu de Ad Schaerlaeckens, Astfel RP ii raspunde D-lui Tatar pe problema aplicarii sistemului de intunecare a puilor.

Am promis ca raspund, incerc sa fiu cat mai pe scurt si la obiect fara sa apara polemica.

Copiat : ,,Practic intunericul la pui din primul an de cand am inceput ( 2011) si unii și-au terminat cariera de zburatori dupa sezonul 2014 cu rezultate , zic eu, bune si foarte bune.”

2014 – 2011 = 3 ani, exact ce scriam eu mai sus.
De ce doar 3 ani ?… raspunsul se gaseste mai sus. Durata prielnica pentru organismul porumbeilor jucati in acest sistem de pui si apoi la maturitate a fost studiat si fixat de catre columbofilii din afara tarii noastre. A se vedea cazul G&S Verkerk, zboara porumbeii pina la varstra de 3 ani, daca cautati exista si un video facut de catre un conational.

Sunt care ar putea zbura cu performanta de varf si dupa varstra de 3 ani ? Eu zic ca da, dar sunt foarte putini si acestia sunt exceptii !

Si acum sa va contrazic TOTAL!!!

Doua prescurtari ale unor orase – IS si BN – asa ajungem sa facem legatura cu o persoana… aceasta persoana este prieten foarte bun prieten cu tandemul dumneavoastra si tot de la aceasta persoana pleaca sistemul de intunecare pe care il practicati, banuesc ca deja stiti despre cine este vorba. Acesta acum 2 ani de zile a afirmat asa:
,,Cat timp am practicat sistemul de intunecare IN FIECARE AN am avut E-coli la pui!!!”

Copiat din raspunsul meu de mai sus:

,, Aceasta problema grava E coli, dupa cunostintele mele progreseaza ceva in ordinea; cocci, adeno, candida, E coli… si urmeaza niste procese interioare in timpul acestor ‘trepte’, lucruri pe care ar fi bine sa le cunoasca fiecare columbofil.

Lumina, razele solare, creaza armonie intre celule, corpul devine instinctiv mai activ, mai energic (un proces natural), iar razele solare au rol important sa fixeze vit. D, E, urmate de Calciu, Mg, etc.in organism. Altceva,… la baza cozii (pe spate), mai exact la ‘tartita’ au acea iesitura inafara (imi scapa cum ii spune)… ei umbla acolo cu ciocul pentru ca iau de acolo o grasime (puternica in vit. D) si o intind pe pene in rol precis sa fiexeze calciu in penaj , tije, chiar si piele si inclusiv sa nu fie udati pe timp de ploaie,…

Acest sistem de intunecare maturizeaza mult mai repede organele puilor (si intreg organismul), acesti au viata competitiva mai scurta si multi stiu acest amanunt din acest motiv prefera sa fie retrasi din joc la varsta 3 ani (maxim), deja la aceasta varsta organismul lor este ‘ars’.

Intocmai DIN ACEST MOTIV crescatoriile care practica acest sistem, acestea AN DE AN au probleme cu E coli.
Cand un organism (in special tanar) este tinut mai mult in intuneric prin metoda ‘sistemul de intunecare cu puii’ mai mult decat in lumina si raze solare si aici vorbim de aproximativ 15-16 ore/zi (de intuneric)… iar cand repeti si tot repeti zi de zi, stintific la intuneric indelungat imunitatea organismului scade, organismul este deschis- aproape cu garda jos…”

In acest sistem se creeaza in voliera puilor EFECTUL DE SERA (pt cine nu stia acest amanunt) un sistem creat intentionat de catre columbofilii care practica sistemul de intunecare cu puii. Dar mai putem noi oare vorbii despre un proces natural in ce priveste naparlirea ?… cand in acest sistem puii naparlesc doar pe corp si pastreaza penele de pui (in aripa) pentru toamna la zboruri,… o fi oare acesta acel proces natural cand puii stau 15/16 ore / ZI la intuneric intro voliera cu efect de sera? In acest caz sa apara un echilibru intre sistemul aplicat si problemele care apar de digestie, intestinale, respiratorii, etc…. se apeleaza la bidoane si bidonase 100% (pentru ca am habar de acest sitem) iar la maturitate este inevitabil si se continua. Intradevar toti care practica acest sistem la pui, acestia elimina toti puii care cad (boala) pe parcurs iar restul primesc frecvent mediu acid in apa, tratamente, etc… bidoane si bidonase.

Nu sunt o persoana incapatanata, sau care sa considere ca nu poate invata oricand, oricand sunt deschis sa invat lucruri legate direct de porumbei,… dar este greu sa ma lamureasca cineva in ceva (in care am habar) si sa consider ca nu afecteaza acest sistem sau nu are urmari. Va doresc o zi buna si cat mai multe rezultate si in viitor!

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

18 thoughts on “Porumbei voiajori – Practicarea intunericului in cazul puilor – R.P.

 1. Lui Verkerk asta ii place shaorma la nebunie… daca bine retin a fost intrebat daca foloseste antibiotice si a raspuns fara sa schiteze : NUUU foloseste! Iar daca caut un material in care recunoste : in cazul in care puii au ochiul umed le face cate o injectie cu Lincospectin :)))))
  Adevarul este ca are super rezultate si multi porumbei care au participat in olimpiada… degeaba dai daca nu ai porumbei de valoare, deci el are si la ce sa dea. Tot adevarat este ca, daca nu faci anumite tratamente in sezon nu faci aproape nimic sa iesi in evidenta, aici exclud anumiti porumbei care sunt exceptii, acesti porumbei multi ii numesc ,,animale”, ei pot face rezultate nu neaparat ajutati sau gadaliti de catre columbofil… un exemplu bun ar fi ,,CUCA lui Nita” loc 1 Palmares Maraton 3 ani ( acum 2 ani,cred), conditionare foarte simpla (voliera), metoda sau pregatirea asemenea simpla, acest amanunt il spun toti care cunosc situatia! In acest caz putem vorbii de un porumbel zburator de exceptie ,,animal”… p.s. – nu ma intereseaza partea reproductiva daca a dat ceva bun sau daca va da.
  Diferenta intre columbofilii care trateaza in special in sezon o face cunostintele practice dobandite sau primite (de la un amic sau de la un dr. veterinar). Majoritatea columbofililor buni (cu super rezultate ani la rand) stiu sa trateze porumbeii aplicand ceea ce fac cu ceva mai diferit decat ceilalti. Acestia nu trateaza haotic, cunosc punctele principale care trebuiesc tratate in functie de starea porumbeilor, vreme, ultimul concurs, timpul de la ultimul tratament, antrenarea porumbeilor,etc. sunt documentati si despre substanta activa care o folosesc, cantitatea, manifestarile exterioare, reactii in urma tratamentului,etc, sau daca nu apeleaza la un veterinar specialist… dar mai toti (majoritatea!) in extrasezon revin la metode naturiste.
  Am fost in vizita la un columbofil (B.V. – Belgia) un mos de 84 de ani acesta nu mai trateaza porumbeii de peste 20 de ani (a renuntat total la antibiotice si medicamente), acest fapt a fost confirmat de catre alti 3 columbofili care il cunosteau. Iar unul dintre acestia 3, spunea ca si el nu mai foloseste medicamente pentru a trata tricomonoza de peste 4 ani de zile, obicei preluat de la acel mos (B.V.)… ca fapt divers columbofilu care a renuntat la tratamentele anti-tricomonoza anul trecut (2014) a castigat un concurs National in Belgia la peste 500 km… castigatorul avand in spate 50% porumbeii mosului B.V.
  Acum 2 ani lui B.V. i se imbolnavesc o parte dintre porumbei, un amic bun al lui ii spune; ,,Este cazul sa tratezi si tu acum porumbeii !”… la care B.V. ii raspunde: ,,Acum merg sa ii tratez!”… ce credeti ca a facut mosulica? A executat toti porumbeii bolnavi:)))
  Toti vorbeau despre mosulica foarte frumos, super respectat, acesta la randul lui era un om bun, foarte de treaba… si in special porumbeii lui erau vazuti f.f. bine, oricare avea de la mosulica a facut rezultate pe club, provincial sau si National in cazul in care juca si la concursurile nationale. Acesta nu avea origine la porumbei, lucra cu ei de cand lumea, pedigree nici atat.
  De ce acest mos avea porumbei mai special si joaca foarte bine porumbeii lui ?
  Avea 14 porumbei in lotul de zbor, 14 porumbei in lotul de reproducere, crestea o singura serie de pui din matca… defapt nici nu avea femele de reproducere:))) avea numai masculi pentru reproducere, acestia reproduceau cu femelele de zbor iar in sezon, ramaneau ca partener mascul la femela de zbor.
  Din toti puii reprodusi (desii erau putini) acesta elimina pe majoritatea, opreste in fiecare an cat sa complecteze lotul de femele… rar mai opreste cate un mascul pentru a inlocuii un altul din lotul de reproducere. Aproape in fiecare an aduce cate 1-2 porumbei, dar toti care sunt adusi sfarsesc scosi afara. Nu fac fata sistemului atat ca si valoare cat si ca sanatate. In acel moment avea un porumbel adus de la renumitul columbofil Wilhelm de Bruijn… acest porumbel arata cel mai rau dintre toti porumbeii si aici nu fac referire la calitatile fizice. In schimb porumbeii mosului radiau de sanatate, penaj blana de pisica, usori fulg, cutie toracica buna, musculatura buna cat si masa musculara, aratau trasnet si aveau viata in ei.
  In concluzie:
  – el avand porumbei putini si selectati pe mai multe generatii a reusit si reuseste sa mentina porumbeii sanatosi
  – prin aceasta selectie porumbeii cu care lucreaza ,,sunt tari ca stancile”, poseda un organism curat (fara chimicale),incat genetic, pot transmite mai departe produsi nativ puternic rezistenti cu un grad marit de imunitate inca de cand sunt in cuib (prin laptele de la parinti in primele 7 zile)
  – mai mult ca sigur avea un program naturist care il punea in aplicare, altfel nu avea cum sa mentia porumbeii in acea stare generala buna doar cu ,,apa, paie si bataie”
  Atunci cand cineva reusea sa obtina porumbel(i) de la acesta, imediat ce combina cu altceva porumbeii mosului au explodat si asta nu se intapla doar intro singura crescatorie. Adevarul este ca majoritatea porumbeilor afara sunt beneficiaza de conditionari bune si la concursuri nu prea ai sansa sa vezi porumbei vizibil suferinzi in masina de transport inca din stadiul imbarcarii lor pentru concurs. Si acest amanunt era un avantaj pentru mosulica,… era nascut si locuia in tara potrivita.
  Un pont pentru jucatorii de columbodroame…
  Separati perechile din care reproduceti pentru columbodroame de restul porumbeilor din care reproduceti pentru campionatul National, nu folositi antibiotice la acesti porumbei incercati sa puneti in aplicare un program naturist. Odata ce trimiteti puii in columbodroame acolo vor intra intrun program agresiv de tratamente ceva de genu ,,nici o zi fara paine”. Acestia fiind interior curati, cu o imunitate crescuta inca din cuib, atunci cand sunt supusi tratametelor VOR EXPLODA. Indiscutabil este nevoie si de valoare!
  Germanii fac legea… acestia formeaza porumbeii intro zona mai grea, de felul lor sunt si mai naturisti, gandesc mai mult si sunt meticulosi,… asta face diferenta. Mai nou apar porumbei care fac fata din tari precum Iran, Irak, etc,… acolo ziua sunt peste 40 de grade iar noaptea coboara temperatura pina la minus, in aceste conditii se formeaza porumbei mai caliti, mai vigurosi, poseda organisme nativ rezistente, nu le este deloc usor la porumbei sa reziste in asemenea conditii.
  Formati cuplurile de reproducere pentru columbodroame din porumbei care au demonstrat si ei la randul lor toamna la zborurile cu puii, acest lucru in mare masura se transmite. Aveam un prieten care dorea foarte mult sa faca cu puii norma la fond… a reusit. Dupa reusita dorea sa ajunga campion national la categoria fond pui,… a reusit! Dar a reprodus din porumbei care au jucat foarte bine la categoria fond pui. Nu este ceva batut in cuie sa reproduci tot din acei porumbei care au jucat bine si la pui, dar in dese cazuri acestia au demonstrat ca si puii lor in masura mare pot juca la fel de bine ca si parintii lor la o varsta frageda… maturizarea devreme sau timpurie se transmite.

  P.S. Andrei gasea dl Tatar comentariu in cazul in care il interesa, nu trebuia neaparat sa fie cap de afis.
  Te-ai indragostit drace (Andrei) cand scriu cate un comentariu:)))

 2. Felicitari pt. munca depusa r.p.
  Imi place cum gandesti.Personal ma feresc de medicamente date aiurea, dar asa cum spui tu la noi pe masina de concurs sunt tot felul de porumbei sanatosi si nu prea.Sunt unii care intentionat ii concureaza bolnavi in intentia de a scapa de ei, cica…sau altii habar n-au ca porumbeii le sunt bolnavi…
  Asa a fost la pui in toamna, noroc ca porumbeii mei reactioneaza la orice antibiotic, deoarece nu folosesc decat in cazul in care sunt bolnavi si asta f.f.rar si nu folosesc acelasi antibiotic.Dupa antibiotic obligatoriu 2 zile probiotice.
  Cel mai bun antibiotic este ~aerul curat~!!!
  P.S.
  Stiu cine esti si ma bucura rezultatele pe care le obtii!

 3. Eu ma bucur cand este cine sa comenteze si mai mult cand o face argumentat. Intre noi sunt multe pareri, unul poate zice ca e ok asa, altul ca nu e mai bine cum zice el, eu cred ca practica bate tot, fiecare suntem diferiti, avem un program diferit, suntem mai lenesi sau mai harnici.
  Inca o data ma bucur cand scrii, si cred ca si multora le palce si asteapta sa mai scrii, mai ales ca unii si stiu cine esti.

 4. Nu se merita sa scrii nimic din foarte multe motive… eu daca fac acest lucru (desii rar) este pentru ca nu am activitate momentan (inca 1-2 zile). Atunci cand scrii este un risc care ti-l asumi, dar imediat regreti ca ai avut curajul sa scrii o parere, cititorul dupa ce se delecteaza devine FOARTE ASPRU ! Aproape fara greseala urmeaza sa primesti critici si pedale de la mai toti, interesant este ca in peste 90% dintre cazuri esti luat la tavaleala de persoane care IN VIATA LOR NU AU CASTIGAT O CUPA JUDETEANA, ce sa mai vorbim de cupa Nationala. Acei ,,profesori” care, daca faci greseala sa ii vizitezi ai impresia ca TE INTORCI IN TIMP si nu au nici cea mai mica treaba cu sportul columbofil, acestia sunt tari in gura ca si Pamela Anderson in fund (cand era si ea mai tanara:-)))!!
  Fereasca Sfantu de acestia !! Daca mai stiu si cate 2-3 lucruri si alea incomplet, te bombardeaza de nu te vezi, iar daca le dai de capat, incep sa te urasca… si daca din intamplare te si cunosti cu vreunul atunci cand esti live stie exact ce potential are si te bombardeaza cu intrebari, atunci isi stie potentialu si valoarea. Persoane FALSE!!
  Adevarul este ca nici nu prea ai ce sa ceri de la majoritatea, sa scrie ceva constructiv, din experienta, sa dea exemple, sau sa te capteze cu lucruri legate direct de practica, etc, eu unul mi-as dorii mult sa citesc astfel de pareri, dar nu prea am ocazia. Intradevar foarte multi sunt limitati, cunosc cateva lucruri ce le pun in aplicare in sezon si acelea le pazesc sfinteste, iar daca ii ceri si altceva este gata incurcat, atata stie/atata poate.
  Sunt si multi care practica sportul de 20 ani sau si mai mult, dintre ei sunt care au avut perioada lor de glorie 2 maxim 3 ani, apoi au disparut sau joaca la o valoare medie… ce poate sa spuna daca nici EL (EI) nu se poate redresa pe el (ei) insusi ?
  Multi sunt care stau CAPRA pina trec ,,puntea”, daca trebuie se pun si in genunchi, iar odata ce considera ca puntea este trecuta si stie deja cateva lucruri care lui (lor) i se par ca fiind multe… DUPAAA cu acestia ai ocazia sa duci cea mai mare lupta! Oamenii (columbofilii) sunt parsivi, niste curve masculine foarte multi dintre ei (nu toti!)… iar in concluzie, sa lucrezi cu oamenii este mai greu decat cu animalele.
  Tot adevarat este ca enorm de multi nici nu prea au ce sa scrie, stau numai la cotitura, sa invete cate ceva daca pot sau de preferinta sa atace (mici injectii)… ce sa scrie daca la noi in tara subiectul primordial este produse, linii, serii de inele, nume celebre, siiiii multe povesti despre altii mai putin despre noi sau ce credem noi/ce parere avem, etc, pur si simplu sa auzi pareri constructive/informative/educative.
  Nici eu nu sunt o eminenta, traiesc in greseala ca orisicare, gresesc ca orisicare, sa ma ierte Dumnezeu dar daca mie imi plac porumbeii pai pun mana si invat, umblu, intreb, intorc problema pe toate fetele, notez, cumpar ce ma intereseaza din care pot sa invat, pierd nopti, vorbesc, comunic, dar nu stau ca si bolovanu. Atunci cand accepti sa stai in multime, sa faci/sa aplici sau sa gandesti ca majoritatea deja esti asemanator cu un xerox (copiezi), nu esti altceva decat o copie fidela a celorlalti,…. pe urma sa te oftici fara sa vezi ca zaci in neputinta, mai apoi sa te descarci pe altii pe care esti gelos, desii acei altii nu te opresc sa progresezi. Ce vina au ei ? – Iar daca vrei sa fluieri, fluiera! NUMAI SA AI CE!!
  La noi in tara este si mania ce foloseste cutare/ce a dat cutare si daca cutarica a avut un concurs bun Hop sa dau si eu, total haotic!… foarte putini sunt stabili in ce fac, aceasta instabilitate costa mult timp/munca/bani/dezamagiri, asa cum am scris putini sunt care fac ceva stabilit din timp, hai sa spunem un program care sa il prelucreze an de an, dupa un numar de ani (sezoane) sa aiba ceva fixat care in decursul anilor sa fie ajustat ici colo cu mici ”plombe”. La majoritatea: cate sezoane atatea si programe! Acestia unde cina nu pranzesc! Mereu cauta an de an, mai rau decat cainii de lup urma:-)))
  Columbofilii renumiti (straini) majoritatea spun sa facem lucrurile cat mai simple, dar acestia au deja cunostintele necesare si sunt ceva asemanator atacantilor de careu, dau gol din orice unghi cu orice parte a corpului. Acestia pina sa ajunga la nivelu acesta au invatat, au fost interesati, aproape tot ce fac pentru ei este simplu, au spirit de observatie si stiu cand si cum sa intervina. Cunostintele, munca, spiritul de observatie, intuitia, flerul, stabilitate, etc., toate acestea fac acea departajare intre unii si altii (multimea!). Iar daca faci parte din multime este pentru ca tu cititorule accepti situatia. Iar daca o accepti… du-te pe burta!
  Si eu asi vrea sa stiu foarte multe, dar din pacate nu stiu, dau si un exemplu… acum vreo 7 ani, in interiorul meu simteam ca nu prea am ce sa mai invat (spun acest lucru foarte sincer), nu a durat mult si mi-am luat o ,,palma” la un concurs de mie imi era rusine de rusinea mea, imi venea sa intru in pamant, am realizat ca defapt nu stiu mai nimic din cat ar trebuii sa stiu, niciodata nu cred ca voi cunoaste destul incat sa mai cred ce am crezut odata. Pentru mine acest lucru a fost o experienta personala, cand am fost mai sigur am realizat repede ca eram defapt total nepregatit. Parere… invatati cat puteti din greselile altora, incercati sa gresiti mai putin.
  Si cum spuneam asa cum defapt am si inceput acest comentariu… NU SE MERITA sa scrii ceva, suntem inconjurati fiecare numai de specialisti,etc, iar care este pasionat nu trebuie sa ii scrii ceva, acela pune mana/transpira si invata singur!!!!!
  Am citit pe porumbei.ro despre columbofilu american Bill “The Book” Richardson, cineva spunea ca daca Book ar venii in Romania, el sigur ar merge la seminar. Cred ca Book asta ar face greseala vietii lui:-)))) In toate tarile in care a fost nu si-a luat peste NAS cate si-ar lua in Romania, pfuaiiii nici nu vreau sa ma gandesc Book contra aproximativ 15.000 de profesori (15.000 in 3 Federatii)… ar fi circul de pe lume:-)))
  Si acum daca va face placere va rog sa incepeti sa ma bombardati ! Aproape ca sunt imun:)))
  p.s. Nu am facut referire la o anumita persoana, a fost o generalizare, daca cineva se simte deranjat eu personal imi cer MII DE SCUZE!

 5. Sa incepem cu inceputul.
  De ce nu am concurat mai departe porumbeii din 2011? Pentru ca au realizat performantele pe care eu le astept de la ei și sunt primii porumbei pe care ii introduc la reproductie din lotul de zbor, alt motiv ar fi ca nu am loc suficient in compartimentul de zburatori… si cati crescatori in tara ar concura mai departe cu porumbei care au ajuns in olimpiada??? Ar fi cativa dar cum am scris mai sus sunt primii zburatori la reproductie si am mai mare nevoie de ei acolo.
  Pentru cei ca dumneavoastră ( r p) , am sa incerc cu cativa porumbei sa ii zbor mai mult de 3 ani, 6-7-8 ani daca pot.
  Porumbeii care iam introdus la matca au an de an etape clasate in primii 10 si peste 80% din etape clasate . Porumbeii care nu claseaza intrun sezon peste 80% și cu punctaje mici sunt eliminati. Alt motiv pentru care nu ajung sa zboare peste 3 ani.
  Acum cu metoda intunericului, sunt lucruri in care aveti dreptate si sunt lucruri care…STOP!…..sa nu supar pe cineva.
  Dacă nu as avea practic demonstrat 4 ani la rind că metoda intunecatului este una cel putin buna, ar trebui sa cred despre mine ca am fost un prost sau am visat acesti 4 ani???
  Cu privire la de unde stiu de metoda aceasta se poate sa va înșelați , dar nu conteaza…
  Unde trebuie sa va dau dreptate este ca într-adevăr apare boala pe care o numiti E-coli , despre care eu stiu ca se numeste Adeno-coli din cauza ca adeno virusul slabeste corpul si bacteriile E-coli se inmultesc si provoaca boala( bacteriile E-coli se gasesc in orice fiinta vie). In primul an ( 2011) am tratat cu antibiotice boala si a durat aproximativ 7 zile pina sa isi revina porumbeii complet, dupa 2011 “E-coli” continua sa apara an de an dar nu le dadeam antibiotice ci produse naturale și la indemina oricui iar boala dispărea in 2-3 zile adica a treia zi era totul normal. Pentru mine nu e o boala grava, nu a murit nici un porumbel din cauza asta in 4 ani și de la an la an se îmbolnăvesc tot mai putini si boala e tot mai usoara, anul trecut din 50 de pui a aparut la vreo 6-7 care dupa 3 zile nu mai aveau nimic.
  Acum sa zicem ca boala apare din cauza intunecatului DAR in 2014 au avut probleme alti 3 colegi care nu au intunecat! La ei din ce cauza a aparut boala? Alti colegi care au intunecat si ei nu a aparut temutul E-coli!
  Sa va povestesc o întâmplare: in timpul antrenamentelor cu clubul un coleg povestea ca are probleme mari cu E-coli si se duce la un medic veterinar care concureaza si el cu porumbei care ii si vinde niste antibiotice, dupa o saptamina nici o ameliorare , din nou alte antibiotice…. si tot asa pina noi terminam etapele cu puii iar colegul nostru inca nu scapase de boala care normal ca se transformase in alte probleme.
  Un alt coleg luni la desigilarea etapei a 3-a imi spune ca nu va angaja la etapa urmatoare puii ca is bolnavi de E-coli, iam spus ce sa faca , ce am facut si eu, si vineri a angajat puii la zbor si a si clasat destul de bine si fara pierderi. Si la celalalt coleg iam spus acelas lucru dar i se parea prea simplu și mai normal sa il creada pe medic.
  Acum oare tardivii de ce nu fac E-coli? Nu napirlesc si ei pe corp si din aripi nu arunca nici o pana?
  Despre “efectul de sera ” nu stiam și nici nu vreau sa știu nimic pentru ca nu ii vad rostul si nu înțeleg de ce ar provoca cineva asa ceva.
  Alt lucru la care atrageti atenția este ca puii intunecati au imunitatea la pământ dar atunci ei de ce oare nu se îmbolnăvesc , exceptind E-coli care oricum apare tirziu , cand stau liberi toata ziua in curte cu gaini si pe acoperisuri? Și sa nu credeti ca primesc ceva in apa sau pe mincare, apa curata si un amestec la sac + grit . Puii din 2014 pina in acest moment nu au primit nici un fel de antibiotic și nimeni nu a spus inca ca nu ar arata bine sau ca is bolnavi.
  Din punctul meu de vedere o problema ar fi cu terminatul napirlirii, termina destul de tirziu, cam de craciun arunca ultimele remigi , anul acesta un singur porumbel nu a aruncat ultimele remigi.
  avantaje ar fi că trec mult mai usor peste etapele de zbor și aici principalul lucru ar trebui sa fie antrenamentul, pregatirea sau acumularea de experienta pentru sezonul urmator, ginditiva la puii crescuti natural , in lunile cand sunt etapele ei atunci is spre sfarsitul napirlirii, cap golas, arunca ultimele remigi și stresul prin care trece corpul in perioada napirlirii.
  Un alt lucru care lam testat anul trecut, tot din cauza scepticilor și nemulțumiților, este că am simulat conditiile in care cineva nu are destul timp pentru porumbei și o folosește ca scuză. La pui am facut un program unde ieseau o singura data la zbor in jurul crescatoriei dupa care primeau apa si mincare, deci o singura data pe zi, eu faceam asta dimineața dar se poate si seara , nu contează. Puii iam dus cu masina de 2 ori la 7 km de 2 ori la 30 km dupa care au intrat la etapele de antrenament cu clubul iar intre etape nu iam mai dus deloc.
  rezultatul este ca am castigat toate concursurile cu puii și comparativ cu colegii am pierdut destul de putini.
  In mare cam asta ar fi de zis despre metoda intunericului și tot ce am scris sunt fapte demonstrate practic se poate verifica dar sigur majoritatea o sa creadă in “specialisti” care complica lucrurile (vezi pățania colegului de mai sus). As putea da nenumarate exemle la cat de simpla ar putea fi columbofilia ( motivul pentru care am incercat să las si eu comenturi) dar nu merita efortul.
  Cu cât cunosc mai multi columbofili cu atit sunt mai convins ca am facut o greseala cand am intrat in rindul lor, 99% sunt oameni slabi care intotdeauna cauta motive si scuze acolo unde nu sânt, e un pic pe invers dar sa nu uitam ca traim in rominia. Se pare ca solutia cea mai buna este sa imi vad de treaba mea că oricum” cine cauta găsește” !

  Cu astea spuse

 6. Sper ca nu am deranjat pe nimeni cu cele scrise , eu nu am nici un interes să mint sau sa ascund ceva , cine crede bine cine nu nu eu oricum nu am sa schimb ceva ce funcționează .
  pentru cei care nu cred le doresc mult succes in cautarea “sticlutei magice” sau al “dopingului” , care nu există
  O zi buna si un an la fel de bun.

 7. Multumesc pentru interventie, astfel de oameni caut, si asa cum ati spus si dvs. nu prea gasim printre noi. Si acei care cunosc columbofilie o pastreaza pentru ei si pentru apropiati.
  O discutie ca si aceasta de aici, una bazata pe argumente nu poate decat sa ne faca bine, celor care intr-adevar cautam sa crestem in columbofilie.

 8. ,,Pentru cei ca dumneavoastră ( r p) , am sa incerc cu cativa porumbei sa ii zbor mai mult de 3 ani, 6-7-8 ani daca pot.”
  – Domnule Tatar, parerea mea o stiti din raspunsul dat, sunt porumbei care pot juca la nivel DE VARF si dupa varstra de 3 ani (por. care au crescut in acest sistem)… dar acestia sunt exceptii. Eu acum nu am facut altceva decat sa ma repet.
  ,,Dacă nu as avea practic demonstrat 4 ani la rind că metoda intunecatului este una cel putin buna, ar trebui sa cred despre mine ca am fost un prost sau am visat acesti 4 ani???”
  – Pentru rezultate metoda este buna… ca si urmari NU. Parerea mea si a altora!
  Va dau un exemplu, ultima voliera vazuta (compartiment) din care se juca sistemul de intunecare cu puii: se jucau 14 pui (masculi!), iar 2 dintre ei au fost loc 1 si 2 AS Speed pe zona (Berlaar), dupa zboruri acestia 2 pui au fost lasati jos iar restul indepartati.
  ,,Unde trebuie sa va dau dreptate este ca într-adevăr apare boala pe care o numiti E-coli , despre care eu stiu ca se numeste Adeno-coli din cauza ca adeno virusul slabeste corpul si bacteriile E-coli se inmultesc si provoaca boala…ETC…”
  – Deci E-coli e ultima, dupa Adeno-coli…. E-coli sau FATALITY, atat doar ca mor puii subit. Daca este sa o luam asa si Salmo, Cocci si Trico le au genetic… atat doar ca prin conditionare sau alte metode trebuie pastrate unitatile cxat mai jos. In schimb pina ce puii ajung la E-coli acestia trec prin cateva probleme (boli), multi stiu acest lucru, atunci cand apare E-coli ai minim 5-6 probleme la porumbei. Iar in acest caz este tardiv pentru naturiste… porumbeii deja sunt la pamant imunitar, au deja inversat (crescut) nr. bacterilor de putrefactie, este afectata digestia, rinichi, intestin aproape blocat,…ma opresc aici.
  ,,Acum sa zicem ca boala apare din cauza intunecatului DAR in 2014 au avut probleme alti 3 colegi care nu au intunecat! La ei din ce cauza a aparut boala? Alti colegi care au intunecat si ei nu a aparut temutul E-coli!”
  – Toti care intuneca (fac sistemul), acestia la primul semn elimina individu, evita sa compromita intregul lot… toti beau apa impreuna. Mai nou boala (de 3-4 ani) este raspandita peste tot la noi in tara… eu va dau alt exemplu: stiu un club in care 70-80% dintre membrii au avut aceasta problema la pui, dar sunt cativa care nu au avut. Acestia cativa au voliere bune, porumbei mai putini si sistemul de crestere este unul cat mai simplu.
  ,,Acum oare tardivii de ce nu fac E-coli? Nu napirlesc si ei pe corp si din aripi nu arunca nici o pana?”
  – Raspund tot cu o intrebare: Pastrati cumva tardivii la intuneric total 15-16 ore pe zi intru mediu cu efect de sera?
  Tardivii care trec de sistemul puilor deja sunt porumbei mai tari, sistemul i-a selectat, dar interior pastreaza urme… sunt acei fericiti care au scapat din pestera ursilor de la Scarisoara!
  ,,Despre “efectul de sera ” nu stiam și nici nu vreau sa știu nimic pentru ca nu ii vad rostul si nu înțeleg de ce ar provoca cineva asa ceva.”
  – Am vazut LIVE pina acum 6 (sase) crescatorii mai exact compartimente in care se practica sistemul, toate sunt inchise foarte bine, au deschidere in tavan dar si aceasta reglabila, le inchid bine si le intuneca total asa se ajunge la efectul de sera. Daca dumneavoastra nu faceti asa, inseamna ca va pacaliti singur in ce priveste sistemul pe care il aplicati (puilor).
  ,,Alt lucru la care atrageti atenția este ca puii intunecati au imunitatea la pământ dar atunci ei de ce oare nu se îmbolnăvesc , exceptind E-coli care oricum apare tirziu , cand stau liberi toata ziua in curte cu gaini si pe acoperisuri? ”
  – Intunericul repetat si indelugat (perioada de timp)… stintific asta face, relaxeaza anumite functii ale organismului, organismul devine mai lenes, prin sistem se intervine asupra proceselor naturale si buna functionare a organismului,etc. Va raspund prin cuvintele unui alt columbofil: ,,La copilu mic cand ii dai mancare putina, ii mai stingi si lumina…”
  La sportivi se mai practica efectul de sera pe vremuri, erau dusi la peste 2.000 m altitudine si erau inchisi in corturi (etanse) pentru sedinte de 40-45 minute, aceste sedinte se repetau la 8 ore… daca erau foarte benefice pentru o perioada mai lunga atunci sigur ii pastra asa inchisi 2-3 zile sau 1 saptamana.
  Pe vremea lui Ceausescu detinutii stateau in camere cate 40-60 persoane, camere in care ar fi trebuit sa fie poate 18 persoane… vara se forma efectul de sera, acestia cand eliberau erau palizi, majoritatea avea probleme cu plamanii (TBC), streptococus, hepatite, etc. Porumbeii sunt puternici… puii sunt sensibili, imunitatea cand trebuie intarita intervenim iar NOI, le stingem lumina.
  copiez ceva, scris tot de catre mine:
  Un prieten din Nordul tarii este Campion National in anul 2013, a luat si un loc foarte bun la Cupa Europei de la Dortmund (acum)… a reprodus peste 50 de pui, au murit si a ramas cu putin peste 10 pui…era suparat si a zis ca voliera de pui nu este buna. Vorbind mi-a spus despre columbofilu strain de la care a adus porumbei… i-am spus NU CUSCA este problema, asta se intampla cand cumperi de la columbofili care folosesc acest sistem de intunecare al puilor, acestia an de an au aceasta problema,… porumbei fara imunitate, etc,etc am mai scris despre E coli destul de recent pe un alt site, nu ma repet.
  Din pacate porumbeii sunt origini Verkerk !!!! Deci shaorma care o mananca acesta (Verkerk) are un gust care numai lui ii place, nu foloseste antibiotice si sistemul de intunecare nu lasa urme:-)))
  Domnule Tatar, mie personal mi-a facut placere sa facem acest schimb de pareri, puteam sa patrund mult mai profund dar nu vreau sa ma priviti neplacut (gand rau sau ura), pur si simplu va respect si va doresc rezultate foarte bune mai departe. Stiu ca aveti porumbei la compartimentul de reproducere foarte valorosi iar cu porumbeii de zbor sunteti ,,ceas elvetian” nimic la voia intamplarii.
  O discutie despre intunecare pui/urmari etc., nu este benefica in cazul in care aveti ca scop sa puneti accent pe vanzari, iar in cazul in care nu aveti acest scop atunci aceasta conversatie nu are de ce sa va afecteze. Sper odata sa fim si prieteni, va doresc o zi buna!

 9. Andrei … ne auzim in toamna (aici), pa pa ca ti-ai facut rating :)))
  Sa ai un sezon reusit!

 10. Mersi pentru comentarii, cam lunga perioada de inactivitate, legat de rating a crescut binisor in ultimile doua luni.

  Sper sa fie un sezon reusit si sa ma pot bucura la sfarsit.

 11. Am treaba, deasta (plecat)…motivul nr 1.
  Motivul nr 2, nu pot scrie.
  Motivul nr 3… sunt 15.000 de columbofili activi, numar suficient incat sa auzi si alte pareri. Chiar tu ai putea sa dezvolti cum ai facut SELECTIA acum recent :-)))
  pa pa.

 12. Prin aceasta metoda rezulta doar porumbei de unica folosinta, sunt din Brasov si cunosc foarte multi care practica aceasta metoda, sau au practicat-o.
  Diferenta este vizibila la concursurile cu puii in favoarea celor tinuti la intuneric dar pe termen lung, ca doar asta ne dorim, acestia devin doar frunze cazatoare.
  Putem consulta catalogul la palmares tineret si putem trage concluziile. Cei care s-au vazut toamna cu puii in fata rar..dar rar ii mai gasesti in fata la palmares.
  Nu va pacaliti singuri…..

 13. Cazul cand ii vezi mai in fata la palmares este ca ii ajuta punctajul mic din anul anterior
  Exemplu 1 :
  0833062 2013 P 13.90 ca pui
  0833062 2013 M 184.11 ca yearling
  Exemplul 2 :
  0008154 2013 P 20.98 ca pui
  0008154 2013 M 224.38 ca yearling
  Exemplul 3 :
  0182049 2013 P 21.04 ca pui
  0182049 2013 F 93.76 ca Yearling
  ETC…..ETC
  SI EXEMPLUL INVERS DE LA MINE DIN COTET

  0200553 2013 P 157.85 Ca pui ,
  deci ffff mult am si vrut sa-l elimin (toata iarna a stat posomorat) dar fusese al doilea cel mai bun la mine si……….
  0200553 2013 M 16.60 ca yearling (LOCUL 11 NATIONAL 13/13 cls.)
  Exemplele pot continua dar sunt la servici….totusi

 14. Unii nu stiu ce inseamna adeno-coli!
  De fiecare data cand s-a incercat pacalirea naturii aceasta si-a luat revansa.
  r.p. – nu te mai obosi sa explici, unii oameni pur si simplu nu inteleg sau nu doresc sa inteleaga.
  Daca am deranjat pe cineva imi cer scuze anticipat.

 15. Mai r.p tatar e un campion, schaerlaeckens e tatal columbofiliei tu esti rp ….

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.