Porumbei Voiajori – Reproducerea in timpul iernii (partea 1)

Mai jos puteti citi un articol despre porumbei voiajori, aspecte privind reproducerea in timpul iernii.

Nu neglijati mediul natural. Multi crescatori sunt convinsi ca reproducatorii lor trrebuie sa traiasca in conditii cat mai apropiate de cele naturale pentru a avea pui puternici si sanatosi in cuiburi.

Expresia, cat mai aproape de natura, nu este chiar atat de folositoare aici: porumbeii voiajorii, asa cum ii stim, nu mai sunt la fel cu cei care ii gasim in natura. Porumbeii nostri voiajori sunt imblanziti, bine hraniti si ingrijiti ca si animale domestice. Porumbeii salbatici, cum ar fi cei de stanca sau turturelele nu se reproduc iarna, la fel ca orice alta pasare europeana. Pasarile care traiesc in natura (salbatice) nu se pot inmultii iarna din cauza lipsei de hrana. Nu gasesc suficienta hrana pentru a supravietui si asta chiar si fara sa creasca vreun pui.

broedschotelvrhogDSCF0006

Un proverb olandez spune ca orice pasare oua un ou in luna mai (in mei legt elke vogel een ei). Totusi crescatorii de porumbei cred in mod eronat ca inmultirea pe timpul iernii este un proces natural pentru porumbeii lor. Opusul este valabil: inmultirea pe timpul iernii este impotriva naturii. Este o lipsa de hrana pe timpul iernii si din cauza zilelor mai scurte, porumbeii salbatici nu se immultesc (n.t. aceasta activitate este intrerupta, este vorba de instinct). Cu toate acestea, porumbelul voiajor este un animal domestic de foarte mult timp si crescatorul il ajuta sa treaca mai bine peste iarna.

Trebuie sa stimulam porumbei pentru a ne asigura ca acestia vor reproduce pe timpul iernii. Lungimea zilelor si temperatura, influenteaza foarte mult activitatea sexuala a pasarilor. Un porumbel sanatos si bine hranit este mai putin influentat de acesti factori cand vine vorba de reproducere. Totusi este important sa fie monitorizata temperatura din adapost si iluminarea pentru a avea o perioada de reproductie in timpul iernii.

Ca si crescator poti sa cresti activitatea de reproducere a porumbeilor tai in noiembrie prin expunerea porumbeilor separati (pe sexe) la lumina artificiala timp de 12-15 ore. Poti controla si monitoriza luminozitatea singur cu un ceas automat pre-programat. In mod normal organele sexuale ale porumbeilor si ale pasarilor in general sunt in general inactive la sfarsitul lui noiembrie. Testiculele si ovarele sunt mai mici in comparatie cu dimensiunea lor normala din timpul perioadei calde. E un fenomen natural. Prin iluminarea pasarillor separate in zilele indunecoase ale anului (n.t. iarna) se stimuleaza un nerv optic al pasarilor. Acest nerv, la randul lui, stimuleaza o mica, dar importanta glanda care e localizata sub creier, si anume hipofiza.

duiven_op_nest3

Aceasta glanda este principala glanda producatoare de hormoni din corp. Daca un fascicul de lumina ajunge la retina, lumina este convertita in semnal electric. Aceste semnale sunt trimise in partea de jos a creierului unde cortexul vizual si hipotalamusul sunt situate. Acestea sunt doua sectiuni ale creierului situate langa hipofiza. Aici este locul unde semnalele electrice sunt convertite in stimul chimic care la randul lui declansaza producerea de hormon folicular (n.t. sau hormon de stimulare a foliculelelor, eng: FSH).

Acesta are loc in hipofiza. Aceasta glanda ajunge la ovare si  la testicule prein sange. FHS face ca ovulele femelei sa creasca si sa se dezvolte si creste nivelul de hormoni feminini. Deasemenea FSH declansaza maturizarea spermei la masculi si cresterea nivelului de hormini masculini din sange. Acest proces este destul de complicat si nu se prea intampla iarna. In orice caz se poate declansa acest proces pshihologic prin metode artificiale.

Experienta practica a crescatorilor este de ajutor

In fiecare iarna vad multi pui fara rost la multi crescatori si multi au o perioada de reproducere dezastruoasa. Asta in general din cauza ca femelele nu sunt capabile sa oua; un munar mare de oua nefecundate si lupte intre cele mai dificile perechi de la matca. Procentajul de esec este foarte mare in crescatoriile mai putin echipate. Aceste echipamente includ un sistem de incalzire si iluminare decent, care imbunatatesc conditiile din adapost.

Climatul din adapost depind de temperatura si de unmiditate, care variaza mult in functie de adapost. O regula generala este ca un adapost bun sa fie uscat si diferenta de temperatura dintre zi si noapte sa fie cat mai mica. Cu alte cuvinte, adapostul tau nu trebuie sa fie ca o sera in timpul zilei (uscat si cald) si o pivnita umeda si rece noaptea. Porumbeii se descurca bine la temperaturi foarte scazute si foarte crescute, dar nu pot face fatala schimbari mari de temperatura. Pasarile nu se vor inmulti si nu vor oua in termperaturi foarte scazute. Am vazut crescatorii in care nici o pereche nu se reproducea desi porumbeii erau perfecti sanantosi. Daca asa se intampla si la tine, trebuie sa separi imediat pasarile si sa incepi sa iti imbunatatesti cotetul. O alta optiune este sa astepti sa se imbunatateasca vremea, dar poate dura ceva timp. Este posibil sa initiezi procesul de repreoducere al unor perechi prin injectii de hormoni, dar asta doar in cazuri exceptionale. Porumbeii nostri voiajori nu mai sunt pasari salbatice, ci domestice. Asta inseamna ca tratamentul artificial nu este exclus; poate fi folositor in situatii dificile.

Unii crescatori au amintiri neplacute legate de reproducerea pe timp de iarna din ultimii ani. Este un motiv bun pentru ei de a incepe sezonul de imperechere mai tarziu. Asta este o observatie buna. Suntem convinsi ca daca Belgia ar avea cateva ierni grele ca in trecut, multi crescatori ar incepe sa isi schimbe obiceiurile legate de imperechere. Motivul este ca perechile tale se imperecheaza mult mai greu in timpul iernilor grele. Deasemenea puii vor avea dificultati sa supravietuiasca in conditiile severe si va fi greu pentru ei sa exploreze mediul inconjurator si sa faca primele zboruri. Germania are ierni mai lungi si mai grele, din aceasta cauza nu reproduc aproape deloc iarna. Asta se aplica si crescatorilor din Olanda.

Acum cativa ani am vazut ca unele femele au depus oua infertile sau n au ouat deloc, nici dupa 3-4 saptamani. Crescatorii au crezut ca este din cauza unei boli, dar porumbeii nu erau bolnavi. Daca iei in calcul din totalul pasarilor tale pe cai care nu se reproduc plus inevitabilele lupte dintre cupluri, poti sa te astepti la o rata de insucces de 25% in crescatorie.

duiven_op_nest2

Totusi am vazut crescatori cu o rata de 100% de succes in perioada iernii. Erau evident satisfacuti si entuziasmati. Cum au reusit? Care sunt motivele esecului si ce greseli ar trebui sa evitam? Cum rezolvi problemele? Ar fi un subiect bun pentru o noapte de discutii, dar un lucrur este de amintit: porumbeii sunt pasari domestice, nu salbatice. Porumbelul voiajor este o creatura inteligenta susceptibila la schimbarile metodelor de zbor, la a fi mutate dintr-o crescatorie in alta si la schimbarea partenerilor de cuib. Este important sa nu deranjam porumbei schimband cate o metoda din cand in cand. Nu trebuie sa ceri prea multe de la porumbeii tai. Urmatoarea abordare ar fi buna: masculii tineri care sunt noi in compartimentul de reproductie sa fie pusi impreuna cu vaduvii (n. t. de la matca): noii reproducatori stau imopreuna cu vechii reproducatori in compartimentul de reproductie. Masculii reproducatori trebuie sa se obisnuiasca unul cu celalalt si cu noul mediu o perioada de timp. Fiecare pasare ar trebuii sa isi poata alege boxa in functie de locatie. Aceasta perioada de tranzitie are loc in general in noiembrie cand ceilalti porumbei sunt separati. Masculii care au pereche (carora li s-a dat cate o alta femela) si cuplurile tinere care sunt noi in compartiment ar trebui imperecheate cateva zile in avans, impreuna cu vechile perechi care stau in compartiment. Acest lucru s-ar putea face inainte de perioada de tranzitie,pe la mijlocul lui noiembrie. In timpul acestei imperecheri in avans, femelele se obinuiesc cu partenerul lor, cu boxa si cu mediul. In aceasta perioada o sa inveti mai multe despre noii tai reproducatori. Tot acum o sa vezi care pasari nu vor sa se imperecheze. Poti recunoaste masculii care prefera o femela sau o boxa diferita si pasarile care se bat mult. Defapt poti vedea problemele ce pot aparea in timpul perioadei de imperechere in avans. Asta inseamna ca poti lua masuri de precautie pentru a evita problemele. Dupa acest proces porumbeii sunt separati pana vine vremea imperecherii.

Cel mai bun moment pentru imperechere este undeva intre sfarsitul lui noiembrie si sfarsitul lui decembrie, cel mai bine cand crescatorul are o zi libera. Ca si crescator, este bine sa fi prezent in acest moment: nu uita ca un mascul foarte nervos isi poate omori femela foarte repede. in adaposturile umede si reci conditiile meteo joaca un rol important in faptul ca perioada de imperechere va fi favorabila sau nu sau daca femelel oua in acelas timp. Asta e important daca vrei un lot omogen de pui. In acest moment este bine sa luminezi adapostul 12-15 ore pe zi pentru a excita porumbeii si a-i face dornici sa se imeperecheze. Ar trebuii sa ti umezeala la un nivel cat mai scazut chiar si cu aparate speciale. Mai ales pentru adaposturile din gradini.

Inainte de imperechere dam porumbeilor suplimente de vitamine. Vitamina E este in special necesara in acest caz. Se poate adauga in apa sau pe mancare. Aceasta vitamina se mai numeste si vitamina de fertilitate.

Motivul pentru care se administreaza vitamina E femelelor este pentru ca ajuta la asimilarea calciului din mancare. Calciul este vital pentru coaja oualor. Cu o saptamana inaintea imperecherii poti da porumbeilor portii extra de mazare sau fasole, etc. pentru a excita putin femelele. Reproducatorii care lasa puii sau oua neacoperite o perioada lunga de timp cand e vremea rece, nu sunt buni reproducatori. Ar trebui scosi de la reproductie. Un bun reproducator nu paraseste cuibul daca e vremea rece chiar daca ii e foame sau sete.

Articol preluat de pe pipa.be

Autor: Verheecke Marc – Degrave Martin

Traducere: Crescatoriadeporumbei.com

racingpigeonvert

 

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

One thought on “Porumbei Voiajori – Reproducerea in timpul iernii (partea 1)

  1. As opta pentru reproductia pe perioada de iarna doar daca as zbura pe columbodroame altfel personal nu consider ca pentru mine este o metoda ok din mai multe puncte de vedere, zbor fond -maraton deci nu vad graba este suficient sa scot 2-3 serii de pui din martie pana in iulie, si nu ma favorizeaza nici zona geografica stau langa padure daca as as intarca puii in perioada 1-31 ianuarie si as incerca sa-i invat pe langa casa as face doar sa dau mancare rapitoarelor care sunt in numar exagerat de mare in ultimii ani!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.