Porumbei voiajori: Reproducerea pe timpul iernii (partea 3)

Atunci am vazut introducerea sistemului vaduviei. Metoda noastra de zbor nu s-a modificat mult de cand acest nou sistem a inceput sa fie folosit. Oricum este loc pentru imbunatatiri pentru sistemul vaduviei in sine.

Varietatile acestui sistem sunt acum larg cunoscute, dar e dificil sa apreciem un scop bine definit: crescatorii au diferite intelesuri pentru eficacitatea si folosinta acestui sistem. Ca si exemplu: dupa parerea unor crescatori, porumbeii ar trebui sa aiba oua in cuib dupa ce au crescut pui; altii lasa porumbeii sa cloceasca. Nu incercam sa gasim cea mai buna abordare, pentru ca amandoua metodele au avut si au rezultate bune si rezultate mai putin  bune. Asta dovedeste inca odata ca fiecare crescatorie trebuie tratata separat in fuctie de locatie si de porumbeii din ea. Incercam sa ne demonstram punctul de vedere si anume ca sportul columbofil nu a avut parte de noi inovari de la aparita vaduviei. Credem ca nu toti vor fi de acord cu acest lucru. Intr-adevar, faptul ca iti imperechezi porumbeii mai devreme (reproducerea pe timpul iernii) a aparut dupa vaduvie. Unii crescatori cred ca imperecherile de iarna sunt ceva ce se foloseste mai mult pentru jocul pasarilor tinere. Acum nu e cazul. Este greu de estimat numarul crescatorilor care reproduc porumbei iarna, desi numarul de crescatori care isi iau inelel in ianuarie ne ofera o idee. Nu avem un numar exact, dar cand ne uitam in jurul nostru vedem ca un  numar tot mai mare de crescatori reproduc porumbei iarna, iar numarul acestora creste in fiecare an.

duivin_met_jong

Este un lucru sensibil sa reproduci iarna?

Credem ca sunt doua raspunsuri pentru aceasta intrebare, din simplul motiv ca intrebarea este incompleta. Tineti minte ca nu toti crescatorii au acelas scop. Unuii crescatori incep imperecherile in decembrie, sau mai repede (cand altii nici macar nu au separat pasarile); unii vor sa aibe o serie de pui care sa ii ineleze in jurul anului nou sau imediat dupa. Altii au alte motive: nu numai ca imperecherea de iarna iti aduce niste pui care sunt pregatiti pentru zbor; parintii lor vor fi mai in forma decat cei care reproduc in februarie sau martie.

Presupunem ca pentru cei mai mult crescatori, principalul motiv este sa aibe pui buni pentru noul sezon. Faptul ca porumbeii care reproduc sunt mai in forma in timpul sezonului, nu este principalul motiv; de multe ori este un efect secundar interesant pentru cei care concureaza cu porumbei batrani. Asta imi aduce aminte de un proverb: cine alearga dupa doi iepuri nu prinde nici unul. Asta inseamna ca trebuie sa te concentrezi pe un singur lucru. Nu incerca sa fugi dupa doi iepuri in acelas timp. Defapt acest proverb nu se aplica pentru imperecherile pe timpul iernii unde crescatorul chiar realizeaza doua obiective (daca totul merge bine). Cu alte cuvinte, reuseste sa prinde doi iepuri in acelas timp. Credem ca primii crescatori care au imperecheat porumbeii pe timpul iernii, au vrut pui buni pentru noul sezon si au remarcat ca porumbeii reproducatori sunt in forma buna la inceputul sezonului. Se pare ca acesti primi crescatori care au incercat reproducerea pe timpul iernii au demonstrat ca aceasta are avantaje foarte bune. Majoriatea sunt crescatori consacrati, mari campioni – nu dam nume – si au avut rezultate recente cu aceasta metoda de reproducere pe timpul iernii, care nu mai poate fi neglijata. Asta nu inseamana ca aceasta reproducere este mereu un lucru bun: tine-ti minte ca fiecare crescator “lucreaza” in circumstante diferite. Crescatorii de succces care i-am mentionat sunt “meseriasi” experti in inmultirea si ingrijirea porumbeilor. Realizarile lor arata ca reproducerea pe timpul iernii poate duce la succes. Pe de alta parte credem ca nu chiar orice crescator poate culege roadele acestei metode de reproducere; nu orice crescator este un potential bun reproducator de porumbei pe timpul iernii. Ar trebui sa presupunem ca trebuie competenta si experienta si iti trebuie si resursele necesare pentru o imperechere buna. Tineti minte ca exista mereu sansa esecului. Asta imi aminteste de vaduvie, care nici ea nu este mereu o poveste de succes.

duifwedunaar_0

Un vaduv care a scos puii devreme nu va fi mai slab (iesit din forma) decat inainte, chiar din contra.

Initial vaduvia a fost un esec pentru multi crescatori, multi punand inapoi impreuna femelele cu masculii. Asta se mai face in continuare, dar intr-o masura mai mica si deseori are legatura cu porumbeii care nu sunt in forma. In zilele noastre multi crescatori au devenit foarte buni la sistemul vaduviei in comparatie cu timpul cand aceasta metoda era la inceput. Primele incercari nu au prea avut succes si multi crescatori care incercau pentru prima data credeau ca aceasta metoda este foarte grea. Incercarile mai recente au dovedit contrariul. Se va intampla la fel cu reproducerea pe timpul iernii? Este o intrebare buna si credem ca raspunsul va venii pana la urma. Unii vor rade de crescatorii care spun ca reproducerea iarna nu este un proces natural. Noi credem ca aceasta reproducere nu este un lucru rau; a adus rezultate bune in multe crescatorii, cateodata in ciuda asteptarilor. Daca un crescator crede ca poate avea o reproducere timpurie de succes, cine suntem noi sa il oprim? Cateodata este mai bine sa incerci si sa esuezi, desi am vazut destui crescatori care au esuat.  Norocul are si el un rol si trebuie sa credem ca nu toti crescatorii vor culege beneficiile aceste metode oricum s-ar dezvolta ea peste ani. Credem ca un crescator de succes care are o reputatie va avea succes. Nu recomandam aceasta metoda oricui, dar oricine poate incerca. Nu uita ca si norocul are rolul sau. Nu trebuie sa subestimezi dificultatile acestei metode; dificultati la care nu orice crescator poate face fata. Nu uita ca iernile pot fi aspre si reci. Exista posibilitatea ca temperatura sa scada sub  -10-15 grade. Daca ai o crescatorie cu un sistem de incalzire deficitar, noii pui vor avea grutati in aceste perioade. Reproducatorii tai vor supravietuii, dar chiar si cu o naparlire perfecta, exista sansa sa isi piarda forma (n.t. forma de concurs; isi ies din forma; slabesc). Rezultatul ar fi ca nu vor fi in forma pentru noul sezon.

 Articol preluat de pe pipa.be

Autor: Verheecke Marc – Degrave Martin

Traducere: Crescatoriadeporumbei.com

racingpigeonvert

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

One thought on “Porumbei voiajori: Reproducerea pe timpul iernii (partea 3)

  1. eu sincer … am 10 ani si am porumbei de 3 ani… pot sa spun ca stiu cate cv
    daca va intereseaza cum sa afli sesxul porumbeilor ai aici raspunsul:la doua saptamani bagi mana in cuib iar cel care se ridica da cu aripa si se umfla in gusa e mascul,cea care sta linistita e femele.. in unele cazuri este invers… femelele au ciocul indesat iar masculi alungit

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.