Porumbei voiajori: Sfaturi columbofile de la Jaak Nouwen!!!

Ingrijirea zilnica!

In luna martie,eu maresc cadenta ingrijirilor zilnice.Dedic mai mult timp observatiiloor zborului porumbeilor,caci dupa parerea mea, zborurul este barometrul starii porumbeilor.

Daca el se antreneaza mai putin inseamna ca eu am comis greseli mici sau mai mari.De exemplu,a-i lasa sa le fie sete,a-i lasa prea grasi,a nu le asigura destul aer curat,a nu le oferii fiecaruia un loc de liniste,de repaus,etc.Acestea pot fi una dintre greselile mele pe care le pot face intr-unul dintre cele 4 compartimente ale porumbarului meu,care numara fiecare 24 de vaduvi.

JN_met_eerste_nationale_pau_91

Hrana!

In cazul reproductorilor folosesc in vas mare de ,,autoservire” cu 75% amestec de crestere si 25% amestec depurativ.Femelele vaduve primesc numai depurativ,intr-un vas care este retras dupa o jumatate de ora.Gritul si vitaminele sunt inlocuite in fiecare zi.Nu hraniti prea mult voiajorii,chiar daca incepeti sa ii zburati de la inceputul lunii martie.

Pentru jocul de viteza nu este deloc recomandat sa ii hraniti foarte consistent,ci mai degraba sa-i motivati pentru as pastra dispozitia treaza.In timpul sezonului, treabuie sa va adaptati sistemului de hranire la tipul de efort depus si intotdeuna sa aveti in compartimente grit si vitamine proaspete.

In cazul puilor sunt adeptul vechii si clasicei metode de hranire: dimineata 10 g depurativ,iar seara 15-20 grame de crestere,caz in care retrag vasul in care un porumbel din cinci merge la adapatoare.

Selectia prematura!

Nu va pierdeti timpul cu porumbei mediocri sau bolnavi,mai ales in cazul puilor.Nu tineti niciodata cont de numarul boxelor sau odihnitorilor din porumbar.Daca toate locurile sunt ocupate sa fiti sigur ca veti avea o cursa nereusita.

Nu uitati niciodata ca in cazul consursurilor,calitatea primeaza asupra cantitatii.Daca obtineti trei clasari cu cinci porumbei,veti juca mai bine decat concurentul dumneavoasta cu 40 clasari din 100.Destul de des,micii columbofili sunt marginalizati din cauza numarului de porumbei pe care-l detin,chiar daca joaca bine.

 

Medicamentatia!

Unii columbofili dau repede buzna la veterinr daca porumbeii lor nu inregistreaza rezultate rasunatoare.Totusi,porumbeii lor nu sunt bolnavi,ci de fapt, acestia sunt iesiti din forma din cauza greselilor facute in trecut sau cele actuale.

Medicamentele si produsele complementare va pot ajuta numai pentru o perioada,sau chiar deloc daca nu va emediati cauza pierderii de forma.

Mai multe informatii pe toppigeon.net

toppigeon.net

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

3 thoughts on “Porumbei voiajori: Sfaturi columbofile de la Jaak Nouwen!!!

    1. si eu zc lafel ii indopam porumbei cu medicamente si cand ii punem la concurs lae numai vin:D

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.