Porumbei voiajori – Sfaturi columbofile

 • Niciodată nu eliminați porumbeii din compartimentul de zbor, în timpul sezonului. Chiar dacă păsările nu sunt bune, acestea ar trebui lăsate acolo. Îndepărtând păsările proaste, ceilalți porumbei care rămân în crescătorie îşi pot pierde rivalii, rivali care i-au motivat înainte. Păsările proaste ar trebui eliminate DUPĂ sezonul de concursuri.
 • Nu lăsați o pereche împreună pentru mai mulți ani, chiar dacă aceştia au reprodus păsări bune. În practică, se pare că, în afară de unele excepții, cu cât un cuplu este împreună de mai mult timp, cu atât calitatea puilor va fi mai slabă.

orig. kalnochi & Hienz-tata la 280038

 • Niciodată nu lăsați boxele libere deschise, deoarece asta înseamnă mizerie mai târziu. Alte păsări vor vrea să pună stăpânire pe aceste boxe, rezultând lupte şi ouă sparte.
 • În timpul sezonului de concursuri, nu ar trebui să lăsați porumbeii afară seara, pe timp de ploaie. Dacă aceştia intră în noapte uzi, nu vor reuşi să se usuce, atâta timp cât ei nu se mişcă pe întuneric. Rezultatul ar putea fi o scădere a formei.
 • Nu încercați niciodată să economisiți bani, tratând doar zburătorii. În cazul în care simțiți că trebuie să aplicați un tratament medicamentos, toate păsările ar trebui tratate în acelaşi timp.
 • Să nu credeți că doar crescătorii care au o pagină proprie pe Internet au păsări bune. Opusul e valabil în multe situații.

1.12-1873_goldentigre

 • Să nu credeți că o pasăre este bună, deoarece are un pedigree bun sau pentru că provine dintr-o crescătorie renumită.
 • Dacă doriți porumbei dintr-o crescătorie renumită, cumpărați-i direct de la crescător, ci nu prin intermediul altora.
 • Mulți crescători de renume concurează cu multe păsări. Aceştia au mai multe păsări proaste decât majoritatea crescătorilor care au păsări puține, dar bune, cum sunt crescătorii necunoscuți. Deci, nu picați în capcana super rezultatelor publicate în mass-media. Unele se datorează unei mase enorme de păsări concurate, altele unei        competiții slabe.

1.08-4684_bontejaarling

 • Să nu credeți că există cineva în lumea asta care poate deosebi, cu o probabilitate de 100%, un porumbel prost de unul bun. De asemenea, nu credeți în semnul din ochi. Este o prostie să credeți că valoarea sportivilor şi de reproducție poate fi  citită în ochii cailor de curse, a câinilor sau… a porumbeilor. În plus, nu credeți pe acei oameni care pretind că ştiu cum să împerecheze porumbeii.
 • Nu amestecați păsările de talie mare cu cele puternice. Păsări de talie mare nu înseamnă şi păsări puternice. Opusul este, deseori, valabil.
 • Nu credeți în formarea unei familii proprii de păsări, dacă doriți să deveniți campioni. Multe păsări bune sunt produsul încrucişărilor. O familie de păsări este bună pentru vânzări, atâta timp cât mulți oameni    preferă consangvinizările.
 • Să nu credeți că dacă aveți un bun zburător, iar fratele acestuia nu zboară bine, asta înseamnă automat că fratele este un bun reproducător.
 • Nu combinați păsări de lungă distanță cu cele de viteză, vor rezulta păsări proaste ori mediocre.

historie1.7-8110_magicmealy

 • Nu uitați că, niciodată, un crescător serios nu-şi va vinde păsările care s-au dovedit a fi bune reproducătoare. Aşadar, mai bine achiziționați pui. Vă îmbunătățiți şansele şi economisiți bani.
 • Să nu credeți că vitaminele vor stimula intrarea în formă, făcându-vă păsările campioane.
 • Nu lăsați vitaminele sau medicamentele prea mult în apă, în special pe caniculă, atâta timp cât acestea expiră foarte repede.
 • Nu uitați că gritul (minerale, calciu) este cel mai valoros supliment alimentar. Şi nu uitați să-l reîmprospătați periodic.

historie1.4-1941_magicblueturbo

 • Şă nu credeți că hrănirea este aşa de importantă, precum mulți spun că ar fi. Întrebați 10 campioni despre metoda lor de hrănire şi veți primi 10 răspunsuri diferite.
 • Nu îmbarcați păsări cu guşa plină de apă. Acestor păsări le lipseşte condiția.
 • Nu retrageți porumbei de la etape de două zile pentru a îi îmbarca la concursuri de o zi. Ei vor deveni mai lenți.
 • Să nu credeți că tot ce se spune/ scrie este adevărat.
 • Nu cere ajutorul unui medic veterinar, căruia îi e greu să manipuleze un porumbel.
 • Nu angajați în concursuri păsări ale căror picioare nu sunt curate, cu inele    aşa de murdare, încât, nu poți citi seria de pe ele. Astfel de păsări nu sunt în cea mai bună formă.

 

Sava Gruescu

www.bondar-gruescu.home.ro

Ma numesc Gruescu Sava, sunt din Resita judetul Caras -Severin. De mic copil, mi -au placut porumbeii, vecinul meu Zinbran Emil, care avea porumbei de la d-nul Catici din Arad, m-a initiat pentu prima data, despre porumbei, dandu-mi cateva serii de pui . In 1969, m-am inscris in clubul 085 Resita, si-mi aduc cu drag aminte, de cateva locuri bune din anul 1970. Loc 2 de la BUDAPESTA, din 3921 porumbei, din data de 11.07.1970, loc 3 de la BRNO din 2092 porumbei, din data de 18.07.1970 cu porumbelul 2214 -68 -M.In 1998, am facut tandemul BONDAR & GRUESCU. In 2007 am ocupat loc.1 National la cat. vit. maturi , loc 2 National la cat. general palmares, participand pentru prima data la Olimpiada de la Oostende - Belgia ,la cat. general palmares , unde am ocupat locul 28 .In 2010 , din motive subiective ,am renuntat la porumbei ,dar in 2013 pana in 2015 ,am sustinut tandemul Iordache&Adascalitei ,care in 2015, au obtinut un loc 1 National la cat vit. maturi ( record de viteza 3,40 puncte) , tandem care la inceputul lui 2016 ,s-a destramat. Din 2008 si pana in prezent , am sustinut si crescatoria resiteanului Pisla Daniel , care cu doua participari in cadrul Olimpiadei de la Nitra - Polonia ( 2013) si Olimpiada de la Bruxelles - Belgia ( 2017) si-a ideplinit conditiile pentru certificatul de "MAESTRU COLUMBOFIL ", care conform RNS ii va fi inmanat la expozitia Nationala ,urmatoare . http://www.bondar-gruescu.home.ro/

One thought on “Porumbei voiajori – Sfaturi columbofile

 1. Scrierii și mie un program de zbor pentru viteza demiond si general ,ma numesc emil buta.Felicitari pt rezultate.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.