Porumbei Voiajori: Sfaturile lui Dusarduyn – Un columbofil de 90 de ani

  1. Sã tii totul simplu. Sã crezi în pãsãrile bune si sã uiti de restul. În columbofilie nu existã secrete sau metode care sã facã porumbeii sã zboare mai repede.

  2. Nu încerca sã alergi înainte sã poti sã mergi.!!!! Greseala pe care o fac multi columbofili, în special începãtorii, este cã ei vor prea mult si asta într-un timp prea scurt.

  3. Uitã de toate numele si rasele. Numele se fac de columbofilii însisi sau de prietenii din presã. Rasele nu existã!!! Existã doar douã tipuri de porumbei: buni sau prosti. Din prima categorie sunt foarte puþini, iar din a doua prea mulþi. El a început cu sângele Delbar, ãsta-i adevarul. Delbar a fost un nume si a avut o ‘rasã’, dar asta nu înseamnã mult, spune Dusarduyn. Cu alte pãsãri ar fi avut tot atâta succes… spune el.

  4. Fii dur. Sã nu tii un porumbel pentru cã bunicul lui a fost bun sau pentru cã a costat multi bani. Nu ezita niciodatã sã mãnânci o supitã scumpã. Este mortal sã tii prea multi porumbei. Este o gresealã pe care o fac multi dupã ce au câteva succese ca sã poatã si ei sã vândã mai multi porumbei. Sunt numeroase exemplele în care faptul cã unii columbofili au început sã tinã multi porumbei a fost începutul sfârsitului unei mari cariere. Bãtrânul de 90 de ani rareori a concurat cu mai mult de 6 porumbei. Asa trebuie fãcut dacã porumbeii sunt destul de buni.

  5. Regularitatea este foarte importantã. În special vãduvilor nu le plac surprizele. Întotdeauna sã fii acolo la aceeasi orã, în fiecare zi. Multe metode sunt bune. O singurã metodã nu este cu adevãrat bunã: sã o schimbi din nou si iar din nou.

dusarduyn

  1. Când concurezi pe distanþe lungi trebuie sã-i dai porumbelului cel putin 2 ani pentru a se maturiza. Multe pãsãri cu sânge adevãrat pentru distante lungi dau randament maxim la o vârsta mai inaintata. Porumbeii de distanþã lungã sunt diferiti. Majoritatea nu pot sã câstige o clasare decentã la concursurile de vitezã sau când sunt tineri. Pe de altã parte majoritatea porumbeilor de viteza sunt în imposibilitatea de a se descurca la concursurile pe distantã lungã.

  2. Niciodatã sã nu angajezi un “porumbel de o zi” la un concurs de douã zile. Porumbeii care au zburat la concursuri de douã zile n-o sã mai fie niciodatã buni la concursurile de o zi. Ei devin mult mai inteligenþi, ei stiu cã mai este o zi …asa cã nu se grãbesc.

  3. Dacã vrei sã fii un bun zburãtor fãrã medicamente sau fãrã ajutorul unui veterinar …poti sã te lasi pãgubas. Acest lucru a devenit imposibil. Pe de altã parte dacã crezi cã un veterinar te poate face campion …te înseli.

  4. Împerecheazã pe cel mai bun cu cel mai bun si uitã de restul.

  5. Voliera este foarte importantã pentru conditia pãsãrilor. O volierã nu este bunã deoarece este frumoasã. si dacã ai avut vreodatã rezultate bune, vei sti pentru restul vietii cã nu voliera este de vinã când rezultatele nu mai sunt bune. Esti tu sau porumbeii tãi. Deci nu schimba o volierã care s-a dovedit cã este bunã.

S-a întâmplat adesea în trecut când columbofili care aveau succese au înlocuit voliera lor simplã cu una asa zis exceptionalã si s-au gãsit însisi concurenti sãraci de aici încolo. Un bine cunoscut exemplu este Huyskens van Riel.

Dusarduyn nu a bãtut nici un cui in voliera sa de peste 50 ani. Voliera sa este încã aceeasi asa cum era si acum o jumãtate de secol. Oxigenul are o importantã vitalã. Nici un medicament împotriva problemelor respiratorii nu se poate compara cu oxigenul.

Perioada neagrã

El a avut o singurã perioadã neagrã în viata sa. Aceasta a fost în zilele dupã 6 iunie 1990, când toti reproducãtorii sãi au fost furati. De cinci ori pe zi sau chiar mai mult el se ducea în volierã deoarece el nu putea crede cã oamenii pot face asa ceva altora. Din fericire hotul a fost prins si pãsãrile recuperate, dar Dusarduyn a suferit. Cei mai buni prieteni ai sãi stiu cât de mult.

http://www.schaerlaeckens.com/

 

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

3 thoughts on “Porumbei Voiajori: Sfaturile lui Dusarduyn – Un columbofil de 90 de ani

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.