
Atunci cand eu m-am apucat sa cresc porumbei voiajori era prin 2011, atunci am cumparat primii porumbei iar in 2012 am concurat pentru prima data; pentru mine nu exista decat fond si maraton, mai precis maraton. Probabil ca nici nu se putea altfel, eram pozitionat in sudul judetului Bihor, pe atunci cei din Salonta concurau in Arad. In 2012 am reusit prima norma la maraton, am reusit sa clasez doi yearlingi la Frankfurt, un maraton peste 1000 km, si am avut niste etape de fond reusite.
Din 2014 mi-am mutat porumbeii la Oradea, si din 2015 a fost primul sezon de concursuri cu maturii.
Acum ca am facut putina introducere si istorie columbofila personala, sa abordam si subiectul “Maraton”. Daca acum cativa ani eram suta la suta pentru maraton, acum sunt din ce in ce mai putin pentru aceste concursuri de maraton; poate doar daca am avea concursuri ca si Berlin National 2015. De ce nu mai vreau concursuri de maraton? Din mai multe motive:
- se pierd multi porumbei
- ai nevoie de cusca speciala pentru porumbeii de maraton
- ai nevoie de rabdare
- ai nevoie de timp
- sunt doar cateva etape de maraton (3-4)
- porumbeii au nevoie de o cu totul alta pregatire
Acestea fiind zise poate mai adaugati si voi cateva motive pe care eu le-am omis.
Dar totusi am jucat o etapa de maraton, si probabil voi mai juca din cand in cand, asta din motivul ca inca mai am porumbei de maraton atat in matca cat si la zburatori.
Sa revenin la concursul de maraton Berlin National FNCPR 2015. Eu am angajat 4 yearlingi (doar yearlingi am avut), si in acest moment am 2 din 4 acasa.
Femela 0905047-14 (vezi material video de mai jos) a fost prima femela sosita la mine, locul 87 pe clasamentul provizoriu general si locul 14 pe centru Oradea (judetele Bihor, Satu Mare, Salaj si Maramures), un numar de aproximativ 500 de porumbei si 3609 pe clasamentul general. Aceasta femela a sosit la ora 06:42:51 , dupa aproximativ 13 ore de zbor, distanta pentru mine este de 885 km.
Cel de-al doilea este un mascul 0905046-14, un mascul rosu, la care am ratat anuntul cu cateva minute, luni fiind o zi de munca am plecat la birou dimineata, am mai venit pe la 9:30 la crescatorie dar acest mascul sosise pe la 09:59:01, eu l-am anuntat pe la 12:18, astfel apare cu rosu in clasament. Cu un ochi razi si cu altul plangi cand vine vorba de anunturi, e bine sa ai o masura de siguranta dar uneori pare ca nu e cazul, cel putin in cazul meu. Asta e, regulile sunt reguli si trebuie sa le respectam.
Cat despre mine si concursurile de maraton, cred ca 1 – 2 etape pe an vor fi mai mult de cat suficiente, mai ales ca ma voi concentra pe zborurile de o zi, viteza-demifond-fond, cu alte cuvinte general.
Cateva poze cu femela si compartimetul de zbor:
Salut Andrei!Felicitari pentru cei doi porumbei sositi acasa !O intrebare as avea.De ce spui ca pentru concursurile de maraton trebuie o cusca speciala.Imi poti da cateva detalii?
Cusca speciala, adica o alta cusca decat cea pentru porumbeii de viteza-demifond si chiar fond. Nu neaparat ca ar trebui ceva diferit. Programul de pregatire al porumbeilor este diferit, altfel de hrana, antrenamente, unii joaca natural maratonul altii vaduvie. Din cauza acestor motive ziceam o cusca speciala, adica alta, ceva in plus.
Sincere felicitari!
Multumesc !!!
Pe 11.09.2014, am deschis un subiect de discutie pe site-ul porumbei.ro, fix pe aceasta tema. Cred ce ar fi interesant sa-l citesti, o sa gasesti un alt punct de vedere despre alegerea categoriilor. http://www.porumbei.ro/viteza-demifond-sau-fond-maraton/
Pe aceasta cale prietene ,tin sa te felicit, in primul rand pentru indrazneala de a imbarca si in al doilea rand pentru reusita ta inca din primul an de maraton .Parerea despre ce vrei sa joci ,nu ti-o va schimba nimeni ,fa ceea ce crezi si la care sa te pricepi cel mai bine .Inca o data ,felicitari .!
Multumesc !!!
Tizule, ai ajuns la aceeasi concluzie la care am ajuns si eu cu ani in urma. Prea multa munca pentru a te bucura de doar 2-3 etape pe an. Asta daca sunt reusite… de exemplu anul asta la noi au fost niste catastrofe in lant, la fond maraton s-a clasat si a 5-a zi, si s-au tocat mii de porumbei. De concurenta nu mai zic, putini porumbei (si in general care nu au facut mai nimic in rest). Daca ma axam pe maraton era un an pierdut si muncit degeaba. E bine sa gusti fiecare etapa, iar la cele scurte sunt sanse ceva mai mari sa supravietuiasca porumbeii daca se intampla ceva rau. Porumbei batrani se fac greu si se pastreaza la fel de greu. Dar se lucreaza frumos cu ei si nu am de gand sa-i omor anual la distante pentru care nu au fost construiti. Da, cei care nu fac performanta sub 800 Km pot merge mai departe pentru ca nu sacrific porumbei.
Zilele astea ne-au intoxicat toate siteurile cu maratoane peste maratoane, care mai de care mai bombastice, ca in tabloide, care o are mai mare (distanta). Tartu, Birzai si alte SF-uri mi se par niste masacre penibile. Se ucid mii de porumbei pentru cativa care se intorc si devin vedete peste noapte, chiar daca in restul carierei nu au facut mai nimic. Ce daca au venit in ziua a 15-a? Asta e concurs?…
SMS? Ridicol. As renunta in secunda 2. Majoritatea sunt oameni cu serviciu, fara angajati la cotet, dar cui ii pasa? Cazul tau e cel mai concret exemplu. Cum ti-ai permis sa muncesti lunea?!
Azi toti copiii viseaza maratoane desi n-au invatat sa tina porumbelul in mana, si dupa primul fond se concentreaza deja pe pui ca au ramas cu cotetul gol… si se uita visatori la cei care zboara pe campie cu vant din spate si isi spun… da, ma fac eu maratonist la anu! Creste plin de speranta 50 de pui, ajunge sa zboare 20 de maturi si ramane cu unul dupa maraton, pe care il pierde anul urmator la viteza si o ia de la capat. Spor la zbor… draga visator!
Sportul asta e despre clasari, nu despre supravietuire si noroc. Un porumbel de general-AS care claseaza 10-15 etape pe an isi probeaza tot de atatea ori valoarea. Apoi vin palmaresele care sunt si mai importante…
Ar fi multe de discutat. Bucuria mea este ca in zona unde sunt am constatat o indreptare a mai multora spre concursuri de o zi, asa cum spui si tu, desi in trecut nu se vorbea decat de maraton.
Foarte bine argumentat.
M-am desteptat si eu (cred eu ca nu in doisprezecelea ceas), probabil e un semn ca incep sa mai imbatranesc si eu 🙂
Multi s-ar vrea maratonisti,dar e greu …ce daca a venit porumbelul de la 1000 de km a treia zi,nu-i bun…
Maratonul e prin definitie un lucru foarte greu de facut,maratoanele cu 1400 m/minut sint exceptii.
Ai dreptate,trebuie rabdare si putini dintre noi o au.
In concluzie,pe banii si pentru placerea lui,fiecare tine ce porumbei vrea!
concursurile astea de maraton la care claseaza toti porumbeii sositi in 7 zile sunt concursuri-investigatie:”cine a mancat mai mult kkt cand era mic?”
Salut!
Andrei, ai redactat cu exactitate realitatea, felicitari! Este dureros sa stai sa astepti cel mai bun porumbel, poate singurul ce ti-a mai ramas sa se intorca de la peste o mie de km, in fiecare zi cu ceasul in priza, 5 sau 6 zile cat dureaza un concurs! Exemplu Berlin pentru cei din Prahova, 1250 km, dpa 3 zile, niciun porumbel sosit!
Este o chestiune de gusturi in primul rand.
In acelasi timp nimic nuse compara cu castigarea Berlinului a Schwerinului, a Gdansk-ului a Birzai-ului.
In plus pentru crescatorul foarte ocupat, maratonul e singura sansa sa se vada undeva in varf. De ce?
Pentru ca pana la 700 km e 80% crescator si 20% porumbel. Programul, antrenamentele si conditionarea sunt cele mai importante.
La 900 – 1000 km e 90% porumbel.
Asadar e mai usor sa se vada si cei care nu aloca zilnic de la 5 ore in sus pentru porumbei, timp minim necesar pentru a concura cu succes la viteza demifond.
In rest fiecare cu placerea lui!!!
Am si eu un argument impotriva etapelor de o zi, cel putin din punctul meu de vedere cu toate ca si maratoanele au dezavantajele lor cum ati precizat si voi mai sus Andrei si Andrei 🙂
Andrei (Bondar), tu stii de unde concurez eu, este o zona total defavorizata pentru a juca cu succes viteza demifond, chiar si general.
Este clar ca cel mai important rol la acest tip de concursuri il are vantul. Cand bate de la nord sau nord-vest castiga Salonta si Beius. Cand bate de la sud la nord sau de la sud-vest la nord castiga Carei si Marghita. Cand bate vant puternic din spate castiga Oradea. si bataia consta in ocuparea primelor 50-100 de locuri.
Mie columbofilului de la Alesd imi ramane sa ma rog sa fie etapa fara vant sau cu vant din fata. Atunci este echitate pentru toata lumea si pot spera si eu la un loc fruntas, dar nu numai eu, ci toata lumea.
In general nu imi place sa ma vad in clasament dupa locul 100 fie viteza, fie maraton. Este al dracului de frustrant mai ales cand te ocupi de porumbei ca si un disperat iar rezultatul e de cacao pentru ca vantul nu ti-a fost favorabil. Centrul nu ma ajuta sa fac rezultate pentru ca am clasament cu numar mic de porumbei. In consecinta mi-a ramas maratonul unde nu intra porumbeii la secunda si am si eu sanse sa ma vad in top 3 judetean (atat imi doresc).
Imi plac toate concursurile dar nu pot sa vad cum iau bataie etapa de etapa la concursurile de o zi pentru ca vantul a desemnat castigatorii.
Vlad, exact aceeasi problema o aveam si eu cand jucam de la Batar, singura optiune era fond-maraton. Era bine la fond deoarece jucam cu Arad si Timis si eu eram la mijloc. Acum cred ca pentru mine cel mai bine e sa joc concursurile de o zi si sa mai “gust” si eu din cand in cand cate-un maraton sau doua daca va fi o vreme prielnica.
Sunt de acord cu tine ca ai doar o optiune, si aceea e maratonul sau marele-fond. Pana la urma ar fi bine sa ne specializam.
Andrei in primul rand te felicit pt sezonul acesta, a-i demonstrat ca a-i valoare, a-i o pasare cu 11 clasari, cu 9, 8, 7 felicitari si pt maraton.
Ma bucur Andrei ca esti un baiat destept, si ai ales sa joci etapele de o zi, maratoanele is frumoase dar dureroase.
Andrei stii cei haios la noi in Bihor toti is maratonisti, la ultimul maraton a-m imbarcat vreo 200 de porumbei si a-m inceput cu 8000 sezonul, la Sweerin cel mai frumos maraton peste 1000km, vant din fata viteza de sub 1000m … surpriza maratonistii nostri au fugit la 800km, in cel mai bun caz au bagat o echipa, altii nimic … au fost in concediu 🙂 dar iubim maratonul.
Andrei prietene, stii ce ma intreb eu, cand aud ca noi ‘SUNTEM MARATONISTI, NU JUCATORI DE PING-PONG” MA INTREB SI-MI SPUN TOATE CA TOATE, DAR ACESTI “MARI MARATONISTI” CAND VOR FACE PRIMA NORMA LA AS MARATON? Nu? Doar suntem maratonisti.
Parere personala un porumbel ceti claseaza intr-un sezon 13-14 etape de la 100=600km E MULT, MULT, MULT MAI VALOROS DECAT UN MARATONIST CU 3 DE 801KM.
Va doresc mult succes la pui, cat despre tine Andrei iti doresc mult succes la ACS, deoarece crescatorii ADEVARATI II INTALNESTI INTODEAUNA LA ULTIMA IMBARCARE DIN AN.
Apropo, sa nu credeti ca nu joc maratonul, sunt singurul din judet care a-m bagat tot lotul la Sweerig +1000km, nu a-m fugit la cel de 800km eu asta inteleg prin cuvantul maraton = +1000km.
-avem cel mai bun porumbel din judet din cele 2 nationale: +1000km si Berli
-avem cel mai bun porumbel la AS Maraton cu o etapa de +1000km
-avem lac 3 AS Maraton, fiind batuti de 2 porumbei cu etape de 800km
Dar cu toate astea, pt mine cei mai valorosi porumbei din cusca sunt:
1-Marata 13 clasari de la 100-600km fiind campioana la 4 cateforii, si avand cei MAI MULTI KM KLASATI 2015 DIN JUDET
2-Sarai extraordinara
Asta-i parerea mea, a voastra care e?
Parerea mea e:
Femela lui Varga Lehel e cel mai bun porumbel la maraton din Bihor.
Cristi Todor crescatorul ultimelor 4 etape.
Fildan Ionut nr 1 / etape.
Iabloncic cel mai bun de la Alesd
Monenciu cel mai bun de la Beius
Pali cel mai bun de la Salonta
Nagy Rudolf cel mai bun de la Carei
Bondar Andrei o surpriza placuta (nu era favoritul meu)
Lucaci cel mai bun la laudat, Marta l-a scos din r…t :))
…………………………………………………………….
As mai vrea sa adaug cateva randuri….. pentru Lucaci Ionut
Fiecare joaca la ce etape vrea, fie 800 fie 1000 fie 100. Nu poti tu sa judeci pe nimeni daca e maratonist adevarat sau nu, vitezist sau generalist.
RNS spune ca maratonul este peste 800 km. Atunci ala e campion care are cel mai mic punctaj din 3 etape peste 800 km. PUNCT.
La anul, probabil, va fi altceva, 2700 km din 3 etape. Iar atunci campionul va fi acela care va indeplini noile reguli.
Fara crescatorii care au angajat fie o singura etapa tu nu ai fi putut avea punctaje acestea. Multumeste-le pentru fiecare etapa la care au angajat, chiar daca doar, citez: “crescatorii ADEVARATI II INTALNESTI INTODEAUNA LA ULTIMA IMBARCARE DIN AN.”
In incheiere, felicitari Ionut pentru sezonul reusit. Apreciaza-ti fiecare coleg pentru a fi apreciat la randul tau. Nu toti isi permit sa stea 7-8 ore / zi la porumbei cum iti permiti tu, nu toti isi permit sa ii duca la antrenamente cu masina proprie, nu toti isi perimt sa dea mancare Versele Laga dar TOTI se bucura pentru orice clasare fie ea doar la o etapa de Torokszentmikols.
Sa ne ajute Dumnezeu sa ne intalnim cu bine in 2015 la Schwerin + 1000 km.
Vlad, ai puntat foarte bine, doar ca nici eu nu m-am asteptat sa realizez ceva sezonul acesta, ce bine ca avem parte de “un nou inceput”, asa e columbofilii se pot lauda in fiecare an cu un nou inceput, desi de cele mai multe ori avem parte de mai multe esecuri decat de victorii.
Respectul ar trebui sa se vada in tot ceea ce facem spune si chiar sa gandim. Sa ne fortam sa gandim pozitiv despre ceilalti sa ne bucuram de colegii columbofili, si atunci cand sunt pe val si cand nu sunt.
Vladut, ai mare dreptate in tot ceai scris exceptie facand 2 supuncte, si anume:
1-cel mai bun crescator din Beius e pe departe Zgard, nu stiu la ce clasamente te-ai uitat tu, dar Zgardul e taticul Beiusului, vei vedea la premiere
2- aici iti spun doar o intrebare: CINE CREZI TU CA E CRESCATORUL ANULUI 2015? Ala e cel mai bun in rest povesti.
Intr-o alta ordine de idei femela lui Lehel e cea mai buna din zona de vest, fac referire la 440 dar uite ca Berlinul a fost “mincinos” cu vant din spate si sar putea sa nici nu claseze, ce parere ai?
-eu a-m angajat la Berlin porumbel de viteza (Sofron) nepot din campionul national viteza 2012, si ce crezi surpriza : e acasa.
Vladut iti doresc mult succes si un sfat: urmeazati drumul pe care esti si nu te abate de la el, fii statornic si o sa ai izbanda. Prietene daca nu aveai pasari de valoare crezi ca cumparam acei 3 pui de la tine?
Vladut, cred in tine in pasarile tale si stiu ca intr-o zi te vei bate de la egal cu Iabloncic si cu intreaga Orade, dar totul depinde de tine.
Cat despre fratele tau … e prietenul meu, coechiperul meu, omul cu care discut multe lucruri cu privire la pregatirea porumbeilor, produse cumparate impreuna , nopti nedormite impreuna etc. deci ma bucur de fiecare izbanda a lui.
Asta cu ultima imbarcare o spunea un maestru columbofil, si daca nu ma insel era chiar in revista FCPR pe care o primim toti membri, si o lecturam cu placere.
Cu respect IL.
A, si inca ceva d-l Vladut in momentul in care iti prezinti rezultatele, normele, porumbeii de super clasa asta nu e lauda. Asta se numeste : “PREZENTARE” sau putem sai mai spunem “INSTIINTARE”
-despre Marta nu e singura care ne-a ajutat in acest an sa luam cel mai ravnit trofeu, maine la ora 16 daca totul decurge normal, va vom prezenta toata echipa si de ce sa nu speram ca maine la ora asta Sarai si Marta sa fie in top 3 national. Vom prezenta maine femelele de Sweering, il vom prezenta maine pe Pustan care are 8 clasari, alta cu 9 care maine va face a 10 clasare, poate chiar si campionul de la viteza tineret, Boaz si ex pot continua … deci nu e singura Marta aaa cu 13 clasari da ai dreptate e singura de la noi.
Pe maine prieteni.
Ionut, ai avut un an foarte bun, am mai spus-o si mai sus. Am glumit cand am scris ca esti cel mai bun la laudat, facand si o rima pe care nu ai gustat-o.
Nu doar Marta a reusit rezultate notabile in acest sezon. Mi-a placut etapa in care ai avut primele 4 locuri pe lansare la o etapa fara vant. Ai avut ce rezultate sa iti prezinti, felicitari inca o data. Dar ceea ce am spus si o repet, respecta-ti colegii si rezultatele lor indiferent de etapele cu care au reusit sa faca performanta.
Bafta maine la Acs. M-as bucura sa fii pe podiumul national, doar esti bihorean de-al meu.
Zgard a jucat bine dar Monenciu a avut sosiri mult mai grupate la multe etape de aceea l-am nominalizat pe Monenciu.
Cat ma priveste pe mine, Dupa etapa 1 de maraton m-am suparat foarte tare, am vrut sa joc de toate si am clacat la primul maraton. Am decis sa apelez la un specialist pentru a ma sfatui. Din acel moment am luat hotaratea sa ma axez exclusiv pe maraton. Rezultatul? Celelalte doua maratoane la care am jucat: Leipzig 2 856 km 14 angajati (7 yarlingi 7 maturi) sosesc acasa 10. Loc 11 pe lansare. 4 clasati pe zona 2. 2 pe general, Loc 6 judet. Berlin National 914 km angajez 8 – 5 de 2 ani si 3 yarlingi. Reusesc loc 10 pe judet. Clasez probabil 3. Sosesc 8 din 8.
2 maratoane jucate in care am de doua ori in primii zece pe judet.
Din pacate 990015-2013 soseste abia azi. Pe ea o asteptam de la Berlin. A gresit de data aceasta.
Cu toate acestea, e un an ratat pentru mine. Locurile 1,2,3 pe centru sunt pistol cu apa. Eu vreau sa iau pe judet.
Poate la anu’
Vlad ii cel mai bun de la Alesd. Iabloncic l-a batut la 2 etape. Vlad este singurul care are in primii 3 pe centru la noi cat am avut clasament. Pe urma cat a mai jucat avea mereu primu sau al doilea inafara de fondu 2 si primul maraton. Are cei mai multi porumbei cu norma. Ce a facut Vlad din 2008 pana in 2015 pe centrul Alesd nu va mai face nimeni in urmatorii 10 ani.
Salutari de la Italia si ne vedem in curand
Succes tuturor !
felicitari Andrei dar a fi maratonist adevarat este mult de munca uitate la birzaiu lui Chicheanu si vezi cine are cei mai multi porumbei sositi in primi 40 pe zona 1 si sa sti ca am fost si furat si locul 8 al lui LACUSTA ESTE TOT PORUMBEL DE LA MINE SI AM VENITI 17 DE LA BIRZAI 1300KM