Porumbei voiajori si consangvinizarea-Mecanismele unor imperecheri incestuoase, de gradul I, pentru absorbtia caracterelor si efectele lor

Mecanismele unor imperecheri incestuoase, de gradul I,

pentru absorbtia caracterelor si efectele lor

redactat de Dr. Mircea Bilius – 18.03.2010

“Mulţumesc d-lui Sava Gruescu pentru că m-a scos de la „naftalină” şi m-a resuscitat cu elemente interesante genetice ! ” ( facand referire la cele doua materiale din “ Buletinul Informativ Columbofilul”, la rubricile “Documentar” si “Ancheta noastra”.aparut in revista “Le Pigeon Voyageur de France“, nr. 2/1986 ,al reputatului cronicar columbofil Claude Hinnerberger ), –  pe care le-am publicat cu ani in urma , pe http://www.rrp.ro . Cu aceste cuvinte , d-nul Dr. Bilius incheie acest minunat material , pe care vi-l pun si d-voastra la dispozitie .

images

Tot ceea ce facem sau năzuim să facem mai bine în columbofilie se fundamentează pe principii genetice. În sprijinul afirmaţiilor mele vă prezint o experienţă derivată din împerecherile de absorbţie. Studiul l-am efectuat între anii 1977 – 1980. Pentru întemeietor de linie am folosit o porumbiţă de origine engleză, achiziţionată de la un columbofil constănţean, prinsă pe un vapor românesc în timp ce naviga în apele Canalului Mânecii din Marea Nordului. Am practicat o încrucişare de absorbţie, incestuoasă de gradul I, de tip mamă cu fiu urmând apoi linia consangvină bunică cu nepot din fiu, străbunică cu strănepot din nepot din fiu, şi a urmat generaţia F4 încrucişând stră-străbunica cu stră-strănepot din nepot din fiu. În anul 1980, în primăvară, din generaţia F4 am obţinut patru fraţi. Porumbeii erau total diferiţi de exemplarele colecţiei mele de păsări. Morfologic, mai scurţi, ochi exoftalmici, cu privirea de bufniţă, ce te determină să crezi, după afirmaţiile dr. Alfons Anker, că sunt ultra inteligenţi. Aripile erau scurte, remigele primare şi secundare aproape egale ca lungime. Zborul lotului de patru fraţi şi acum după ce mi s-au cernut prin mână multe generaţii, rămâne cu adevărat un miracol. Porumbeii respectivi nu se integrau în stol, se separau şi se înălţau sus, sus de tot, plutind multe ore pe zi, asemenea raselor de zburători de agrement, porumbei pentru zbor de înălţime şi durată. Colegii columbofili din clubul Burdujeni nu conteneau minunându-se, afirmând că aceştia erau porumbeii miraculoşi şi vor obţine performanţe spectaculoase în concursuri. Ştiind ce încrucişări incestuoase stau la baza lor genetică, aveam desigur multe rezerve. Miracolul s-a sfârşit repede. La un antrenament cu lotul de apoi, ajungând în zona Câmpulung Moldovenesc, cca 45 km distanţă aeriană, din 40 de exemplare numai cei patru năstruşnici porumbei s-au pierdut.

porumbei-voiajori-dopaj

 

Am considerat atunci, la fel gândesc şi astăzi, că particularităţile morfologice etalate, zborul lor înalt, ciudat, faţă de rotirea porumbeilor mei călători, a fost consecinţa manifestării unui caracter atavic. Este vorba de o alelă existentă şi răscolită de undeva din cariotipul genetic provenită cred dintr-o combinaţie anterioară cu o rasă de agrement. Ei semănau cu rasa Tipler, porumbei de zbor de durată şi înălţime.

Emoţionant este epilogul porumbiţei engleze. În vara anului 1980, mai precis în luna august, i-am redat libertatea după circa patru ani de captivitate. Nu a plecat, a rămas în crescătorie. A trecut toamna şi apoi iarna. În primăvară după ce mugurii copacilor au înverzit şi natura s-a înveşmântat cu verdele adumbrit, inegalabil al Ţării de Sus, porumbiţa şi-a schimbat în totalitate comportamentul. Nu s-a mai împerecheat refuzând bărbătuşii. S-a izolat şi o preocupa mult zborurile solitare. Pe la sfârşitul lunii aprilie a început un ciclu sistematic de antrenamente. Pleca dimineaţa şi se reîntorcea seara târziu când soarele deja la asfinţit cobora după culmile Carpaţilor. Obosită, consuma apă şi se hrănea din abundenţă asemenea unui porumbel care revenea după un concurs lung cu mulţi kilometri de fond. Se odihnea 2–3 zile apoi pleca din nou reluându-şi căutările. A urmat acest ciclu de antrenamente şi căutări până la data de 20 mai 1981. Reamintirea momentelor mă emoţionează şi astăzi. Era în jurul orei 5 dimineaţa, un vis m-a răscolit profund şi credeţi-mă, nu fabulez. Se făcea că pe voliera mea poposea un porumbel trestiu care avea la ambele picioare câte un inel englez. M-am trezit ameţit, buimac şi mă întrebam ce poate să însemne acest vis? Deodată în intimitatea gândurilor mele s-a făcut lumină. Am alergat afară privind la volieră. Porumbeii încă nu ieşiseră din cuibare. Pe volieră porumbiţa singură, cu un aer aristocratic parcă îmi spunea, sunt prinţesa văzduhului, s-a uitat la mine pentru ultima dată. Good by, my friend.

pigeon-in-flight-by-david-gifford

A zburat de pe volieră pe coama casei şi s-a înălţat făcând 2 – 3 rotiri de jur împrejurul volierei şi a casei mele părinteşti. S-a îndreptat spre vest către labirintele Carpaţilor şi nu aveam să o mai revăd niciodată. După mulţi ani, am reuşit să aflu că seria de inel aparţinea porumbeilor din colecţia columbofilului Tate, unul din campionii Angliei. Regret că pe respectivul columbofil nu am reuşit să-l mai găsesc.

Gradul de homozigotism la semifraţi, cu alte cuvinte, repetarea unui caracter indus prin fecundarea gameţilor cu aceleaşi serii de alele este de 12,5%. Faţă de generaţia fraţilor la semifraţii încrucişaţi intre ei va creşte în mod cert vitalitatea organismului urmaşilor şi implicit vor manifesta o rezistenţă mai mare la efort.

 

Rezultatele sportive cele mai sigure se obţin prin împerecherea bunicilor cu nepoţii, nu este o noutate, aceasta este cea de a doua lege a ereditării enunţată de Gregor Mendel după experienţele efectuate pe boabele de mazăre cu bob neted şi bob creţ.

Referitor la produşii proveniţi din două linii consangvine, rezultaţi din linii diferite (heterozisul practicat în fermele Avicola pentru crearea puilor de carne Cornish) vă pot spune că este un sistem pe care l-am practicat. Rezultatele erau bune, produşii viguroşi sub aspect fizic şi cu orientare satisfăcătoare. Ghinionul meu a fost că am subestimat un concurs de la Radom – Polonia (560 km) concurs ce s-a dovedit a fi poate cea mai mare catastrofă columbofilă a acestui deceniu pentru crescătorii suceveni. La acel fatidic concurs, neinspirat, am introdus toate cuplurile care formau heterozisul. Practic am rămas fără colecţia de zburători şi a trebuit să reiau totul de la capăt. Dacă destinul „mai îngăduie” doresc să repet aceste interesante combinaţii.

Campionul meu din Expoziţia Naţională Braşov 2010 provine din sistemul mătuşă x nepot.

pigeon

Combinările din F2, F3, F4 etc. sunt supuse legilor segregării mendeleene şi nu avem garanţii în regăsirea, repetabilitatea genetică a cariotipului generaţiei întemeietorilor de linie. Mă aliniez recomandărilor făcute de catre dr. Alfons Anker, ca să manifestăm interes până la nivelul generaţiei de produşi F2 atunci când ne interesează o achiziţie.

Mulţumesc d-lui Sava Gruescu pentru că m-a scos de la „naftalină” şi m-a resuscitat cu elemente interesante genetice.

 

Sava Gruescu

www.bondar-gruescu.home.ro

Ma numesc Gruescu Sava, sunt din Resita judetul Caras -Severin. De mic copil, mi -au placut porumbeii, vecinul meu Zinbran Emil, care avea porumbei de la d-nul Catici din Arad, m-a initiat pentu prima data, despre porumbei, dandu-mi cateva serii de pui . In 1969, m-am inscris in clubul 085 Resita, si-mi aduc cu drag aminte, de cateva locuri bune din anul 1970. Loc 2 de la BUDAPESTA, din 3921 porumbei, din data de 11.07.1970, loc 3 de la BRNO din 2092 porumbei, din data de 18.07.1970 cu porumbelul 2214 -68 -M.In 1998, am facut tandemul BONDAR & GRUESCU. In 2007 am ocupat loc.1 National la cat. vit. maturi , loc 2 National la cat. general palmares, participand pentru prima data la Olimpiada de la Oostende - Belgia ,la cat. general palmares , unde am ocupat locul 28 .In 2010 , din motive subiective ,am renuntat la porumbei ,dar in 2013 pana in 2015 ,am sustinut tandemul Iordache&Adascalitei ,care in 2015, au obtinut un loc 1 National la cat vit. maturi ( record de viteza 3,40 puncte) , tandem care la inceputul lui 2016 ,s-a destramat. Din 2008 si pana in prezent , am sustinut si crescatoria resiteanului Pisla Daniel , care cu doua participari in cadrul Olimpiadei de la Nitra - Polonia ( 2013) si Olimpiada de la Bruxelles - Belgia ( 2017) si-a ideplinit conditiile pentru certificatul de "MAESTRU COLUMBOFIL ", care conform RNS ii va fi inmanat la expozitia Nationala ,urmatoare . http://www.bondar-gruescu.home.ro/

One thought on “Porumbei voiajori si consangvinizarea-Mecanismele unor imperecheri incestuoase, de gradul I, pentru absorbtia caracterelor si efectele lor

  1. Un articol prea interesant sa nu aiba inca niciun comentariu. Multumesc pentru relatare… este extrem de interesant rezultatul experimentului cu cei 4 porumbei care manifestau zbor de inaltime si durata.

    Si eu am incercat anul asta o imperechere consangvina fara insa a urmari ceva anume, doar curios de rezultat. Am facut 2 perechi de frati buni din lotul de zbor. Dintr-o pereche au iesit niste aschimodii care nici nu au crescut bine, aveau talia pe jumatatea unui porumbel normal si s-au pierdut aproape, iar din cealalata pereche au iesit 2 porumbei “normali” care deocamdata au trecut si de antrenamentul individual la bucata de la aproximativ 40 Km. Acestia din urma sunt scosi din 2 cuci pe rosu, si au iesit femela cuc pe rosu si mascul argintiu (culoare care nu a mai fost pana acum la mine in linia asta). Ca particularitati interesante, desi se spune de obicei consangvinii sunt mai sensibili, acestia nu au avut pana acum nicio problema de sanatate (spre deosebire de unii hibrizi!) si un amanunt curios este ca dupa intarcare au inceput deja naparlirea pe piept si gat, in prezent fiind aproape colorati la gat spre deosebire de alti pui de varsta lor.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.