Porumbei voiajori: Sistemul de navigație al porumbeilor

Crescătorul este cel care aduce porumbeii într-o condiție sau formă bună. Acest lucru este necesar daca dorim ca ei să se întoarcă fără probleme acasă de la concursuri. Dacă vrem să angajăm porumbei la concurs, întâi trebuie să fim satisfăcuți de starea lor de sănătate şi de condiția lor fizică.
Porumbeii noștri sunt atleți care se folosesc de diferite indicii pentru a-si găsi drumul către casă. În mod special păsările tinere trebuie să învețe să se orienteze pentru a fi în stare să aleagă direcția corectă cât mai repede, imediat după lansare. Devin foarte importante aici antrenamentele prealabile cât mai numeroase şi din cât mai multe direcții posibile. De asemenea, prin aceste antrenamente, noi le construim porumbeilor condiția fizică, o cerință fundamentală pentru sosiri de succes.
Orice columbofil știe că o pasăre nesănătoasa sau imperfect pregătită nu va reuşi să navigheze corect şi va ajunge întotdeauna întârziată sau poate nu va mai veni defel. Este datoria crescătorului să îmbarce porumbei sănătoşi şi bine pregătiți. Ori de cate ori are îndoieli, crescătorul nu trebuie să trimită la concurs acel porumbel care nu este pregătit să concureze cu succes.
Un porumbel voiajor într-o condiție bună poate rezista în zbor 10 ore cu o viteza maxima de 70-80 km/h. Este posibilă chiar o viteza de 60-70 km/h, pe o durata de 12 ore, pentru un concurs de 700-800 km, fără a afecta negativ porumbelul. Când bate vântul din spate, porumbelul este la o înălţime mai mare, iar când are vânt din faţă, dimpotrivă, porumbelul zboară la înălţime mică. Desigur, acest factor influențează viteza.
Oricum, nu orice porumbel poate zbura cu aceste viteze deoarece unora dintre ei le lipsesc caracteristicile necesare pentru a reuși. Dar un porumbel într-o condiție bună, bine pregătit şi motivat poate realiza lucruri mari. La fel, aceasta este îndatorirea săptămânală a fiecărui crescător.
Transportul porumbeilor înspre punctul de lansare stresează porumbeii într-o anumită măsură. Înainte de a-i lansa, trebuie să înlăturăm acest stres pentru a le permite să navigheze cu succes. Pentru aceasta, tot ce recomandăm este o staţionare de o oră pentru fiecare 100 km parcurși.
Înainte cu o oră de lansare ușile camionului de transport vor fi deschise larg, pentru ca porumbeii să poată să înceapă deja să navigheze chiar înainte de lansare, astfel ca lansarea să rezulte într-o îndepărtare cât mai perfect posibila a porumbeilor înspre casă. Toate aceste probleme sunt dezbătute în acest manual. Explicații ale sistemului de navigație propriu porumbeilor vor fi oferite în capitolele următoare.

Sursa:

Manualul de lansari porumbei

Hubert Land şi Steven van Breemen

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.