Porumbei voiajori – Stabilirea datei pentru imperechere si procesul de naparlire

La seria a 2-a de oua… in a 8-zi de clocit, o glanda elimina un hormon in organism care declanseaza startul la naparlire. In ziua a 10-a de clocit (deci la seria 2 de oua)… porumbeii arunca prima pana. Dupa tot la 3 saptamani arunca cate 1 pana.

In realitate, aruncatul penelor tot la 3 saptamani depinde si de temperatura interioara a crescatoriei, depinde si de amestecul folosit (hrana), depinde si de cantitatea de aminoacizi (alte surse…), depinde si de greutatea concursului, depinde si de antrenamentul dintre etape, depinde si de pauza care o are porumbelul, depinde daca pe parcurs creste sau nu pui, deci in concluzie apar mai multi factori care influenteaza intarzierea sau grabirea, pentru ca nu intamplator sunt care arunca si 2 pene odata.

033857-09-aripa21

Sunt si familii de porumbei care in acelasi program, ei termina sezonul la pana 2 maxim 3 (egal ce faci), iar ceilalti la final sunt la pana 4-5 . Naparlitul din sezon si forma maxima a porumbelului sunt si raman discutabile dar in mare parte depind de columbofil si in special ce categorie doreste sa joace.

Odata ce ai hotarat perioada din sezon unde ai dori sa joci la capacitate maxima incepi sa faci calcule… perioada de maxima intensitate este undeva de 3-5 saptamani… putini sunt care o pot si prelungii. Porumbeii ating o singura data forma maxima in sezon… in rest putem vorbii numai despre o stare generala ridicata a organismului. Trebuie cautat si mentinuti in aceasta stare (tot anul) si valorificati la maximum atunci cand ating forma acolo unde va intereseaza in mod special.Cel mai important sa nu ajungi joci asa cum am scris nu demult… comparativ cu bataile inimii de pe ecranul monitorului cardiac, cand sus, cand jos… daca ai continuitate si mentii ‘o linie dreapta’ peste medie sau de varf…atunci defapt incepi sa legi.

Sursa text: Comentariu R P pe porumbei.ro

res_35813b4eb1b694be80b2c24c82b1158d_full

Vrei un TV de calitate da click pe imagine si gasesti zeci de modele.

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

7 thoughts on “Porumbei voiajori – Stabilirea datei pentru imperechere si procesul de naparlire

 1. In general sfaturile,(columbofile) sunt bune,dar nu din partea a “doua” initiale(R P),ci din partea unor experti cum ar fi Jos Joosen, sau Batenburg vd Merwe. Forma porumbeilor tine de un singur lucru:ORZ,ORZ,ORZ….

  1. Eric Limbourg zicea ca orzu ii pt gaini…dar la porumbeii de agrement ,gen tipleri,ciungi , este de baza la zburatori zic altii

 2. Fratilor, daca ati sti si ati pune in practica jumate din ce stie rp , ati fi sus, foarte sus in acest sport

 3. Domnilor, va salut. D-le Ady lasa-i pe acei crescatori, toti cei pe care i-ai pomenit reproduc sute de pui intr-un an, daca gasesc acesti crescatori un porumbel sa claseze o etapa cat de cat buna stie sa faca o reclama extraordinara. Sa va dau un ex d-le: un anume porumbel ia loc 123 la etapa de ‘pipera national” din 1210 porumbei, la acest porumbel veti gasi loc; 76 zonal
  -loc 20 regional
  -loc 2 club din 78 de pasari din care 43 sunt a acestui crescator.
  Deci aceasta pasare a facut o clasare si noi citim 4, deci reclama frate
  Intr-o alta ordine de idei RP e un super meserias, stiu cel putin 2 crescatori in jud Bihor pe care ia invatat RP si au reusit performanta de a fi crescatori anului bineinteles contra unor sume de bani (informatia costa)
  D-le eu in acest an am reusit performanta de a avea cele mai bune puncte pe Oradea la: loc 1 As maraton
  loc 1 Fond
  loc 1 General
  loc 1 Demifond
  loc 1 Viteza
  loc 1 As spid
  -d-le acestea sunt doar la pasare + alte titluri la crescator. In spatele acestor rezultate sunt doi oameni : Nini Enachescu si RP.
  d-le Maestri columbofili din Romania iau facut lui RP oferte pt 2016 sa se ocupe de crescatoriile lor oferindui salar la nivelul celor de-a afara, ce vorbim noi aici?
  D-le va rog cititi si com lui RP in legatura cu gritul stiati acele lucruri? Credeti ca crescatori enumerati de dumneavoastra isi faceau timp pt a ne prezenta astfel de lucruri?
  D-le Ady “e usor a scrie versuri cand n-ai nimic a spune”
  D-lor columbofilia e: STIINTA nu: NIMEREALA
  NOROC
  PLESNEALA
  Multumesc RP pt tot.

 4. 16-02-2014
  50
  r p:

  Raspund si eu pe unde imi convine, acolo unde nu trebuie dat afara prea multe detalii tehnice… rar ma avant sa imi dau o parere, asa sunt eu, motive sunt, asa cum sisteme de joc sunt multe… pentru distante scurte sau lungi (natural … vaduvie) ‘jocuri’ la care am fost implicat direct (asta are mai putina importanta), rezultatul arata daca ce faci, faci bine. Dar mai trebuie sa ai si cu ce, fara material bun poti incerca ce vrei si tot degeaba.
  Foarte pe scurt…
  La seria a 2-a de oua… in a 8-zi de clocit, o glanda elimina un

 5. D-le Lucaci,
  Ma faceti sa rad, pai dv in lumea asta sau cea de dincolo credeti ca puteti sa ajungeti la nivelul lui Batenburg? apoi cunosc un adevarat meserias in arta columbofiliei care se numeste tot cu(B) Butucanu!!!…..si omul a demonstrat tot ce era de demonstrat…..

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.