Porumbei voiajori – Tricomonoza

Tricomonoza este cauzată de protozorul Trichomonas columbae. Este un organism unicelular care trăiește în tractul digestiv al porumbeilor, în special în gât și gușă. Microbul este sensibil la mediul exterior, supraviețuind doar câteva minute în afara corpului porumbelului. Asta ajută la controlul bolii și înseamnă că pasărea nu se poate infecta din crescătorie sau din mediul înconjurător cum se întămplă în cazul altor boli (viermi sau salmoneloză). Organismul tricomonad necesită contact între păsări pentru a se răspândi de la o pasăre la alta, de obicei fiind transmis prin salivă sau lapte de gușă. Saliva contaminează mâncarea și apa. Când porumbelul bea, microorganismul se eliberează prin cioc și, când un alt porumbel vine să bea apă, ingerează și organismul tricomonad. Când un porumbel caută prin mâncare, fiecare boabă pe care o atinge este infectată cu acest microrganism care apoi se transmite automat la următorul porumbel. Boala se mai transmite și prin atingerea ciocurilor cu un porumbel infectat sau când părinții iși hrănesc puii.

Stresul concursurilor va pune orice sistem inunitar la test. În funcție de gradul de stres, nivelul tricomonadelor crește și scade. Când nivelul este ridicat porumbelul poate dezvolta și infecții secundare, în special infecții respiratorii, ceea ce va duce la compromiterea performanței în concursuri. De asemenea, se mai produce o toxină care va face ca pasărea să nu se simtă bine. Păsările cu nivel de tricomonade ridicat se spune că au “tricomonoză umedă”. Semnele de boală sunt subtile și variate.

Semnele tipice care alertează orice crescător sunt:

  1. Postura Pinguin – asociată cu stomac glandular și dureri în gușă. Păsările se sprijină pe coadă și înghit. Se observă mai ales după ce păsările mănâncă și beau.

  2. Pene uscate– datorită efectelor bolii.

  3. Senzație de plumb– păsările afectate se simt greoaie în mână.

  4. Excremente umede – inflamația din tractul digestiv produce sete, porumbelul bea multă apă și produce multă urină. Se va putea observa o margine clară și apoasă în jurul excrementelor.

  5. Excremente verzi – datorită iritației tractului digestiv iar la unele păsări scade pofta de mâncare

  6. Inflamație în gât – amigdalită și mucus de culoare transparent spre gri

  7. Repercursiuni în funcționarea normală a gușei – golire întârziată a gușei porumbelului și câteodată și vărsături

  8. Consum mărit de mâncare per lot

  9. Tricomonoză uscată galbenă – la porumbeii de orice vârstă, asta înseamnă că multe alte exemplare au un nivel ridicat de tricomonade care încă n-au trecut pragul pentru a forma material galben

  10. Semne indirecte- ezitarea de a zbura, apatie, probleme respiratorii ce răspund greu la tratamente sau reapar.

Tratamentul în timpul concursurilor necesită o atenție sporită pentru că nu dorim să scoatem porumbeii din formă, iar tratamentul nu poate dura foarte multe zile. De aceea este imperios necesar să folosim produse de o calitate excelentă. Pe lângă tratamentul potrivit e important să folosim și un probiotic. Rolul probioticului este de a reface bacteriile bune din intestin distruse în timpul tratamentului.

 

Recomandările noastre în sezonul de concurs sunt următoarele:

CARNIX – un produs pe bază de Carnidazol (exact aceeași substanță ca și în Spartix). CARNIX este un produs de calitate superioară care tratează porumbeii după o singură administrare. În cazurile severe se poate administra și a doua zi, dar aceste situații nu prea se întâmplă în perioada concursurilor. Se administrează o tabletă pe cioc, doză unică, înainte cu 30 minute de masă.

GAMBAKOKZID – un produs complex ce tratează atât tricomonoza cât și coccidioza. Se recomandă o cură de 5 – 7 zile cu 10 zile înainte de prima etapă. În sezon se administrează 1 – 2 zile după etapă, 5 grame/2,5 litri de apă.

TRICOMONAS TAB – un produs pe bază de Dimitridazol, un tratament eficace și puternic împotriva tricomonozei. Se administrează pe cioc, 1 tabletă/porumbel/zi/1-3 zile. Recomandăm administrarea acestui tratament de maxim 2 ori în sezon datorită efectelor sale. Fiind o substanță activă puternică, dimitridazol, nu este reomandată administrarea foarte des. În același timp, este necesar să schimbăm substanța activă de la un tratament la altul pentru a nu crea rezistență la substanță. Tocmai de aceea folosirea Tricomonas Tab este eficientă, utilă și binevenită.

RONIDAZOLE 10% – produs pe bază de Ronidazol, oferind cel mai bun raport preț/calitate de pe piață. Se recomandă pentru tratamentul tricomonozei, o cură de 5 zile, iar în sezon 1 – 2 zile după etapă, 5 g/2 litri apă.

TRICO TAB – produs sub formă de tablete pe bază de Ronidazol. Tratamentul presupune administrarea a 1 tabletă/5 zile, pe cioc/porumbel. În sezon se administrează 1 tabletă/porumbel/1-2 zile, după etapă. Administrarea pe cioc a tabletelor este cea mai sigură formă de tratament pentru că porumbel primește doza corectă și sigură.

B.S. – este un produs sub formă de pudră pe bază de ronidazol și sulfamide care tratează tricomonoza și coccidioza. Se adimistrează 5 grame (1 plic)/2 litri de apă. Se recomandă 5 zile înainte de sezon și 1 – 2 zile după etapă.

IMPORTANT: TRATAMENTUL ÎN SEZON SE FACE A DOUA ZI DUPĂ ETAPĂ!!!

După tratament, mențineți porumbeii sănătoși și feriți de tricomonoză cu Avidress Plus în apa de băut! Avidress Plus (Rohnfried) are puterea de a scădea pH-ul apei, făcând-o mai acidă, astfel distruge organismul de tricomonoză prezent în apă.

Toate aceste produse le puteți achiziționa de pe site-ul www.columbovet.ro, sau telefonic la numărul: 0753.470.641.

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

One thought on “Porumbei voiajori – Tricomonoza

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.